БлогиПро обрізку дерев у Черкасах

Про обрізку дерев у Черкасах

-

- Advertisment -

Вчора, повертаючись додому, несподівано натрапив на величезну купу зрізаного гілля. Піднявши голову, був вражений, – кілька дерев, що влітку милували око густою кроною, давали тінь, очищали повітря від пилу, приглушали вуличний гамір, стояли обчикрижені по самий стовбур.

Кажуть, таке неподобство називається науковим словом топінг, як на мене ім’я йому, – варварство.

Спостерігаючи останніми роками по місту за такою обрізкою дерев, (офіційною мовою глибокий топінг), я переконався, що переважна більшість їх через рік засохне. А ті, що виживуть, перетворяться на потворне творіння, яке не здатне, а ні прикрасити вулицю, а ні виконати захисні функції на які розраховують мешканці міста.

Не вірите? Тоді ласкаво запрошую на вулицю Сумгаїтську.

Півтора роки тому, по весні, декоративні акації, що ростуть вздовж широкої магістралі, були безжально обрізані майстрами бензопили. Минув час, і зелені кульки сформованих дерев, що раніше не лише милували око, а й захищали будинки спального району міста, перетворилися на жалюгідні стовпчики з кількома покрученими гілками. Значна частина цих дерев упродовж літа взагалі мала лише одну-дві гілки з листям і навряд чи коли не будь у майбутньому, зможуть відновитися після такої санітарної обрізки.

Чи треба казати, що очікувати від таких дерев, що вони будуть джерелом кисню, або стануть загороджувальним бар'єром між дорогою і будинком, чи безкоштовним фільтром найнебезпечнішого для легенів дрібнодисперсного пилу, мабуть, не варто. Є ще птахи, що гніздяться у кронах, але кого у місті вони хвилюють?

Колись Черкаси вважалися "зеленим містом", вражали гостей вулицями, які були прикрашені густими тінистими деревами. Проте останніми роками все більше вулиць, на жаль, можуть похвалитися не розлогими деревами, а вирізаними кущами та пеньками дерев. Нещодавно останні густі кущі, що колись були частиною зеленого бульвару Шевченка, були вирізані в районі вулиці Можайського, чи будуть вони відновлені? Думаю, відповідь очевидна – ні. Спостерігаючи у моєму улюбленому місті свавілля людей з бензопилами виникає питання: хто в місті дає дозвіл на такі обрізання та корчування? Чому їх проведення не контролюється відповідно до "Правил утримання зелених насаджень"? Чи планується взагалі поновлювати зелений фонд наших вулиць?

У мене під вікнами росте величезна акація, що бачила, мабуть, події ще початку минулого сторіччя. Кожен рік, спостерігаючи, як до неї повертаються цілі зграї різних птахів, які обрали її крону для гніздов’я, помічаючи, як згодом нові пташенята стають навколо неї на крила, я з жахом задаю собі питання, – чи не прийдуть завтра до цього дерева люди з пилкою? А може вони прийдуть до іви, яку багато років заселяють шпаки?

Мене непокоять питання, – чи будуть рости на наших вулицях дерева у майбутньому?! Чи Черкаси приречені перетворитися на пильне, спекотне, кам’яне місто, в якому аби подихати на повні груди, треба буде їхати до паркових зон або взагалі до лісу? І нарешті, яке місто успадкують наші діти від нас? А вам байдуже, яким буде наше місто завтра?

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може не збігатися з авторською.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Костянтин Проценко
Костянтин Проценко
речник начальника УДСНС у Черкаській області
- Advertisement -

У двох громадах Черкащини питна вода не відповідає нормам

У двох територіальних громадах у Черкаській області питна вода не відповідала нормам за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками. Про це...

У Черкасах протягом тижня народилося 27 малюків

За минулий тиждень у Черкасах народилося 27 малюків. Про це повідомляє пресслужба Черкаської міської ради. Серед новонароджених 13 хлопчиків та...

Цікаве:

Рецепти від черкащан: як Марина Черкащенко готує сирну паску (ВІДЕО) 

Паска без випікання. Напередодні свята Великдень знімальна група ВІККА...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x