НовиниЧеркасиУ Черкасах на місці, де була синагога, з'явиться будівля...

У Черкасах на місці, де була синагога, з’явиться будівля висотою до 14 метрів

-

- Advertisment -

У Черкасах по бульвару Шевченка на місці історичної будівлі (колишня синагога Тверського), якій уже понад 100 років, має з’явитися торгово-офісна будівля висотою до 14 метрів. Містобудівні умови та обмеження видав департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради.

Стан будівлі – аварійний

Мова йде про історичну будівлю за адресою Шевченка, 178. Понад 100 років тому тут розміщувалася синагога Тверського. За радянських часів школа, бюджетні установи. В часи незалежності – відділення банку. Коли банк збанкуртів, майно виставили на аукціон.

Нині власником майна є ПП «Ключ 8». Директором і власником підприємства є Таїсія Кононенко.

Відповідно до містобудівних умов та обмежень, відбуватиметься реконструкція приміщення під торгово-офісну будівлю. Висота забудови – до 14 метрів.

«Будівельні роботи розпочинати тільки після отримання відповідного висновку, погодження органу охорони культурної спадщини», – йдеться у містобудівних умовах та обмеженнях.

У Черкасах зберіглося лише три будівлі, де свого часу розміщувалися синагоги. Це будівля по бульвару Шевченка (синагога Тверського), будівля по вулиці Слави (синагога Скловського) та будівля по вулиці Святотроїцькій (двоповерхова будівля біля «німецького» будинку).

Синагога Тверського

Про неї відомо дуже мало. Будівля збереглася, проте перебуває в аварійному стані. Стоїть зачинена. Це будівля за адресою бульвар Шевченка, 176. З усіх архівних документів, які вдалося дістатися, лише ось цей витяг із протоколу.

Ймовірно, що в будинку сталася пожежа. Спільнота кустарів попросила місцеву владу повернути залишки будматеріалів на будівництво клубу. За словами Юрія Мариновського, «можна передбачити, що релігійна община була зареєстрована у 1923 році. Ймовірно, що після пожежі будівля, як синагога, перестала існувати. Мабуть, із цією подією і пов’язують передачу із синагоги Тверського в синагогу Скловського 18 свитків Тори».

Читайте також на сайті ВІККА

  • Синагоги Черкас: у пошуку зниклих єврейських артефактів
  • Нещодавно міцва-мобіль відвідав Канів та Черкаси, даруючи єврейським членам громади дух спільноти та традицій. Про це повідомила Федерація єврейських громад України у Facebook.

Читайте новини на сайті: https://www.vikka.ua

Підписуйтеся на Telegram: https://t.me/vikka_news

Коментуйте в Facebook: https://www.facebook.com/TelekanalVIKKA

Дивіться в Instagram: https://www.instagram.com/vikka_tv

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
2 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
trackback
2 місяців тому

[…] Містобудівні умови та обмеження видав департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради, пише «Вікка». […]

trackback
2 місяців тому

[…] У Черкасах по бульвару Шевченка на місці історичної будівлі (колишня синагога Тверського), якій уже понад 100 років, має з’явитися торгово-офісна будівля висотою до 14 метрів. Містобудівні умови та обмеження видав департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради, пише vikka.ua. […]

Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаська міська рада придбала бус для ЗСУ

Колектив ЧМР на чолі з міським головою придбали мікроавтобус «Wolksvagen» та передали на потреби військовим. Про це повідомляє Анатолій...

Антициклон «GUSTAV» принесе спекотну погоду на Черкащину

Найближчі три дні погоду на Черкащині визначатиме антициклон «GUSTAV», який забезпечить маловітряну, суху та спокійну погоду. Про це повідомляє...

Цікаве:

Чи легко вибрати нерухомість у Чернівцях

Наразі не потрібно їхати у місто вашої мрії, аби...

Чудо-тканина фліс: особливості й переваги

Фліс є синтетичним аналогом шерсті. Попри таку складову, ця...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

2
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x