НовиниЧеркаси«Я не люблю писати сухі біографії»: Ірен Роздобудько розповіла...

«Я не люблю писати сухі біографії»: Ірен Роздобудько розповіла черкасцям про свої нові романи

-

- Advertisment -

Ірен Роздобудько завітала на Черкаський книжковий фестиваль та поділилася із читачами своїми секретами у написанні романів, біографій, розповіла про майбутню книгу та твори, які безпосередньо ідентифікує із собою.

Про це повідомляє кореспондент сайту vikka.ua.

«Серед книжок, які я хочу, щоб ви прочитали і побачили мене справжньою – це «Амулет Паскаля» та «Дванадцять, або виховання жінки в умовах, непридатних до життя». Це дві книги, які я ідентифікую із собою. Вони для мене знакові. Хоча в усіх творах намагаюся не брехати ні читачам, ні собі», – говорить Ірен Роздобудько.

Цього року побачив світ новий роман письменниці «Фаріде». В основі сюжету лежать реальні події. Прототипом головної героїні була Саріде – кримсько-татарська вихователька дитячого садка, переховувала єврейських дітей і врятувала їх від розстрілу.

«Взагалі ця ідея виникла в 2008 році. Тоді режисер Ахтем Сеїтаблаєв хотів зняти фільм про Саріде. Саме історичні факти з її життя стали основою об’ємного сценарію. Починалася історія з 1930 року та закінчувалася 1988 роком, коли після всіх поневірянь Саріде повернулася до Криму», – говорить Ірен Роздобудько.

Нажаль, відзняти фільм за цим сценарієм не вдалося через кризу. Проте усі ці роки образ юної виховательки із кримсько-татарського села не виходив із думок письменниці. Тож вона вирішила розповісти про весь шлях безстрашної жінки. Починаючи з 18 років та до 80-ти, коли Саріде після довгих поневірянь повернулася до Криму.

«Це роман-апокриф. Прототип є, порятунок дітей є, весь її шлях – правда. Але я не вважаю, що маю право говорити про Крим та кримських татар. Я маю повне право говорити про Донецьк, про Схід, бо я там народилася. Апокриф – це не класичне викладення історії, а те, як її побачила я. Тому цей роман має і вигаданих персонажів, і дражливу ситуацію – Фаріде народила сина від свого великого кохання – українського хлопця. Я не впевнена, що це могло б статися насправді, враховуючи виховання та традиції кримських татар», – запевняє письменниця.

У романах Ірен Роздобудько можна досить часто зустріти проблематику вигнанців, втрати батьківщини. Ця лінія чітко простежується у творі «Прилетіла Ластівочка» про Миколу Леонтовича. Зараз авторка працює над новим романом про Олену Телігу.

Письменниця зізнається, що написання біографій – це новий та досить складний жанр для неї, до якого вона досить довго підбиралася. Оскільки потрібно писати про реальну людину і важливо, щоб це не було сухо та беземоційно.

«От, перейменувавши Саріде на Фаріде, я змогла в неї трішки втілитися. А до таких романів, як про Миколу Леонтовича чи Олену Телігу, треба підходити з острахом та величезною сміливістю. Тому що, якщо ти не будеш сміливим у написанні – вийде суха біографічна повість, яких я не люблю. Я люблю, коли там і психологія, і метафора, і коли ти туди вкладаєш нерви», – підкреслює Ірен Роздобудько.

Вже наступного року авторка хоче приїхати до Черкас із новим романом. Наразі вона допрацьовує біографію про Олену Телігу. Говорить, що робота не буде біографією в чистому вигляді, але точно буде правдивою, дуже емоційною та сучасною. Усю книгу письменниця збирає по крихтах. Зізнається, ця постать досить сучасна та дуже близька їй духом.

«Я зараз скажу одну з фраз Олени Теліги, але заміню одне слово і ви зрозумієте, наскільки вона актуальна зараз: «Наш Усик(Гоголь) чи не наш, де провести український кордон, щоб не образити кожного із сусідів? А ці безкінечні суперечки про правопис і жодної конкретики. Усе це – наслідки трьохсотлітньої окупації». Я замінила лише одне прізвище, але наскільки її світогляд підходить нашому сьогоденню. Я хочу, щоб вона була прочитана і незабута. Це була абсолютно неймовірна жінка, з книжкою про яку я б дуже хотіла бути у вас наступного разу», – говорить Ірен Роздобудько.

Письменниця зізнається, що найбільше у написанні романів-біографій боїться перебрати із деталями та подати не зовсім правдиву інформацію в деяких питаннях. Хоча, стверджує, ще жодного разу не отримувала разючої критики щодо цього. А схвальні відгуки з боку читачів завжди дають поштовх писати біографії відомих постатей в осучасненому стилі. Тож Ірен Роздобудько точно зможе здивувати нас ще не одним цікавим романом.

 

Як повідомляла vikka.ua, Вахтанг Кіпіані представив черкасцям книгу «Країна жіночого роду».

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Як сміляни можуть відновити житло. Програма Є-відновлення: куди звертатись і що потрібно

Торік в Україні запрацювала програма Є-відновлення по компенсації зруйнованого житла внаслідок бойових дій. За цією програмою українці можуть використати ...

Опади та коливання температури: прогноз погоди в Черкаській області

Із середини квітня Черкаська область знаходиться під впливом південних циклонів, які зумовлюють різноманітні опади та коливання температури. Про це...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x