НовиниВлада бездіє: на Черкащині браконьєри масово вирубують ліси

Влада бездіє: на Черкащині браконьєри масово вирубують ліси

-

- Advertisment -

Важко уявити, що колись на Черкащині зникнуть ліси. Проте тенденції останнього часу вказують, що це досить реальна перспектива. Експерти не можуть назвати, скільки саме лісів вирубується браконьєрами, проте зазначають, що темпи вирубки зростають в геометричній прогресії. Щоб відновити зелені насадження Черкащини, знадобиться щонайменше 50-60 років. Чи дійсно вирубка місцевого лісу є настільки невирішальною для області проблемою? Та чи всьому виною є потурання браконьєрам з боку природоохоронних органів? Сайт vikka.ua спробував розібратися у цьому питанні.

Протягом минулого року офіційно на Черкащині було зафіксовано 95 випадків незаконної вирубки лісу. Обсяг виявлених незаконних рубок становив 188 кубометрів деревини. Про це сайту vikka.ua повідомили у Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Якщо перевести статистику у зрозумілі людині форми, то на Черкащині браконьєри вирубили дерев об’ємом у три великі лісовози. За словами громадських діячів, що займаються екологічними питаннями, ці цифри занадто занижені.

"Це десь 15% від того об’єму лісів, що реально вирубуються. На Черкащині ніхто не займається моніторингом повної картини ситуації", – зазначила відома черкаська екоактивістка Людмила Ткаченко.

Такої ж думки дотримується і член громадської ради при Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства Володимир Куниця. 

Фото Facebook / Володимир Куниця

"Три лісовози за тиждень – у це я повірю. 188 кубометрів лісу – це, мабуть, лише сота частина лісу, що вирубують. Якщо подивитися на Черкащину з висоти пташиного польоту, то можна побачити, як у шаховому порядку зникають місцеві ліси", – повідомив він.

Фото Facebook / Володимир Куниця

Громадський діяч розповів, що у 2015 році у Городищенському районі він особисто вів боротьбу з винищенням лісів, які вирубувалися заради випалу вугілля з деревини. "Тільки за один день, чергуючи на дорозі з обіду до вечора, я зафіксував 57 вантажівок з лісом" , – зазначив він.

Як зазначають в обласному управлінні лісгоспу, у 2015 році сума накладених адмінштрафів на правопорушників становить 7,4 тисячі гривень, а накладений штраф за заподіяну шкоду лісам регіону сягає 815 тисяч гривень. Щоб відновити втрачений ліс, державі знадобиться у рази більше зусиль, ніж могли скласти вигоду зловмисники.

"Люди, що вирубали ліс і заплатили за це штраф лісівникам, фактично купили деревину задешево. Куди більше коштів піде на те, щоб очистити територію, висадити саджанці. Пройде немало часу, поки він виросте", – підкреслила Людмила Ткаченко.

При цьому вона зазначила, що у тому разі, якщо б накладанням штрафів займалось профільне відомство, сума штрафів перевищувала б суму збитків.

Активістка пояснила, що функції охорони і захисту рослинних ресурсів покладено на Державну екологічну інспекцію у Черкаській області. На переконання громадської діячки, держінспекція є або занадто засекреченою структурою, або просто не виконує свої прямі обов’язки. "Тільки на половину звернень від нас по вирубці лісу були надані відповіді. Є купа інцидентів з вирубуванням дерев не тільки в лісах області, а навіть у самих Черкасах, коли інспекція не діяла", – повідомила активістка.

За її словами, десь місяць тому в Черкасах по вулиці Боженка вирубали ділянку лісу. Територію почали готувати до забудови. "Ми писали у всі органи – міліцію, екологічну інспекцію, прокуратуру. Відреагувала тільки остання. Визнали, що вирубка відбувалася дійсно незаконно. Але так і не було визначено, хто відшкодовуватиме збитки", – розповіла Людмила Ткаченко.

На її переконання, доки незаконна вирубка лісу на Черкащині буде вигідною справою, а обласна екологічна інспекція залишатиметься непублічною структурою, питання не зрушить з місця.

Громадський діяч Володмир Куниця запевняє, що у справі охорони черкаських лісів громадськість виконує роботу держслужбовців. "Захищати інтереси держави мають чиновники, але ми робимо справу за них. При Черкаській ОДА ми створили робочу групу з питань екології за участі представників поліції, прокуратури, лісового господарства, ДСНС та громадських організацій. Мали б працювати, але нам навіть пального не виділяють для того, щоб провести інспектування", – зазначив активіст.

За його словами, щоб піймати браконьєрів, активістам доводиться провести цілу пошукову операцію. Таким чином торік активісти виявили десятки випадків незаконної вирубки. Але злодіям занадто часто вдавалося уникати відповідальності. "Часто бувало, що затримуємо машину з лісом, викликаємо правоохоронні органі, екологічну інспекцію, а наступного дня виявляється, що у тих, хто вивозив ліс, раптово з’явилися усі документи", – розповів про нюанси роботи Володимир Куниця.

Найгірша ситуація в області склалася з лісами на земельних ділянках, що підпорядковані Міністерству оборони, каже активіст. "Там рубають, коли хочуть і де заманеться. Зупиняємо їх машини, а в них навіть документів часто на ліс немає. Взагалі незрозуміло, хто їх контролює", – обурюється громадський діяч.

До речі, на думку фахівців, в Україні встановлена досить жорстка міра відповідальності за знищення лісів. Зокрема за самовільну вирубку дубу передбачена кримінальна відповідальність. Але все ж таки нам ще далеко до Європи, де життя дерев цінується, як безпосередні умови проживання людей. І це не тільки прописано в законі, а є нормою співіснування людей та навколишнього середовища. Так, у Румунії незаконну вирубку лісу можуть прирівняти до терористичної діяльності. В Албанії ж прийняли рішення ввести 10-річну заборону на вирубку лісів. Порушникам – в’язниця і штраф до 36 тисяч євро.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкащан лякає те, що вони бачать уздовж пляжів міста.

Галина Кобзар

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаська прокуратура досягла зміни рішення суду у справі грабіжника, який напав на літнього чоловіка

Прокуратура домоглася зміни рішення суду першої інстанції у справі 36-річного грабіжника, який напав на літнього чоловіка. Про це повідомляє...

Чи буде інтернет в Черкасах у випадку блекаутів: Лаут відповів

Інтернет у жителів Черкас під час блекаутів буде. Про це журналістам vikka.ua розповів очільник черкаської компанії провайдера «McLaut» Віталій...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x