НовиниЧеркаси«Поплив». Що коїться в Черкасах і чому в Бондаренка...

«Поплив». Що коїться в Черкасах і чому в Бондаренка таке сумне обличчя?

-

- Advertisment -

Шок і агонія. Це той настрій, які панує у штабі партії «За майбутнє», починаючи десь так із 21-ї години 25 жовтня цього року. Саме в той час на одному з центральних каналів були озвучені попередні результати всеукраїнського екзит-полу по виборах міського голови Черкас. За інформацією відомого ведучого Савіка Шустера, у Черкасах буде другий тур, у якому конкуренцію чинному градоначальнику Анатолію Бондаренку складе лідер «Голосу» Віктор Євпак.

В цьому ніби немає нічого незвичного чи сенсаційного, якби відразу не кілька «але».

Починаючи із літа, Анатолій Бондаренко досита годував виборців зовсім іншими обіцянками. Мер, якого після скандалу із Зеленським, захопила «зіркова хвороба», не соромлячись малював собі перемогу в першому турі.

«У мене немає конкурентів», «Я сам очолю свій штаб», «Я виграю в першому турі» – звична для Бондаренка риторика перед виборами. Проте 25 жовтня «рожева» теорія, яку міський голова озвучував під час «теплих ванн» із підконтрольними журналістами, розбилася об стіну реальності. На місцевих виборах Бондаренко отримав не 74%, не 53%, ба, навіть не 40%, а всього лиш 38%. Іншими словами, відразу 62% виборців Черкас не підтримали кандидатуру чинного мера. А з огляду на явку та кількість голосів «за» Бондаренка, виявилося, що в абсолютних числах підтримати його готові лише 10% жителів обласного центру.

18000.com.ua

Наступні ночі після 25 жовтня штабістам Анатолія Бондаренка було не до сну. У офісі його партійного штабу та й в стінах міської ради тривала «ніч довгих ножів» та екзекуція для винних. Хто знайомий із темпераментом Анатолія Васильовича, той розуміє, що цим штабістам зовсім не позаздриш. Кажуть, винним він призначив всіх. Крім себе.

Насправді, якщо розібратися в ситуації, то очевидно, що головна причина поразки – це сам Бондаренко і його «зіркова хвороба», про яку ми згадували вище. Кампанія була проведена вкрай слабо й інертно на фоні активності конкурентів. Мінімум публічності і спілкування, уникання дебатів і незручних питань, побудова всіх меседжів навколо персоналії лідера і його заслуг, смішні відмазки і, звісно, образ міцного господарника-професіонала. Так Бондаренко і програв.

При цьому варто розуміти, що причин для особистих болей в мера зараз більш ніж достатньо. Його похмуре і порожевіле обличчя під час доволі дивного ранкового стріму 27 листопада промовисто вказує на важкі й нервові часи, які настали так несподівано для самого Бондаренка.

Абсолютно очевидно, що свій фантастичний рейтинг і золоті гори в міськраді Бондаренко «продавав» не лише виборцям та своїй свиті. А й тим, хто фінансував його кампанію. Колосальний медійний ресурс, який у Бондаренка та його команду вклали бенефеціари, звісно не є безкоштовним. 38% замість обіцяних 74%, і 8 мандатів замість 20 з плюсом – це явно не те, чого очікували від Анатолія Васильовича політичні інвестори. На сьогодні ситуація є складною. Обіцянки дані, і в обмін на них вкладено фінансовий ресурс. Проте результат далекий від очікувань.

Зараз Бондаренко загнаний в глухий кут власними амбіціями та обіцянками. Як відомо, загнаний звір не здатен мислити раціонально, а діє під впливом емоцій та впадає в крайнощі. Наочне підтвердження цього Анатолій Васильович демонструє протягом 26 та 27 жовтня. Топорність дій не може залишити байдужим і нагадує лейтмотив «моя пісня гарна й нова».

Так, Черкаський міськвиконком вирішив відновити навчання із 28 жовтня. Свого часу саме супротив виконавчого комітету центральній владі зробив із Бондаренка національного героя. Тому в момент, коли ситуація і час почали піджимати, у Бондаренка вирішили не придумувати велосипед. Це третій подібний демарш черкаської влади (перший – той самий весною, другий – у жовтні, коли в місті відмовилися посилювати карантин). Уже другий раз не викликав медійної хвилі, на яку чекали владці, щодо третього сумнівів ще більше. Йдемо далі.

Продовжили не менш традиційно. Як не карантин, так «Нова якість». Все того ж таки 27 жовтня виконавчий комітет під головуванням Бондаренком заявив про розірвання угоди з «Новою якістю» на вивезення сміття. Тут знову «пісня гарна й нова». Раніше міська рада щонайменше двічі голосувала за скасування договору з «Новою якістю», подібні рішення також приймав і виконком, проте у всіх випадках суд прогнозовано ставав на сторону підприємства, адже місцеве самоврядування просто не має відповідних повноважень.

Угода, проголосована виконкомом, може вважатися чинною у разі підписання договору обома сторонами. Підпис директора «Нової якості» у документі, звісно, ж відсутній. Натомість засновник фірми Андрій Бортник повідомив, що підписувати цю угоду не планують і вбачають її безпідставною.

При цьому нагадаємо, що саме Бондаренко фактично замість черкащан підписав з «Новою якістю» угоди до 2039 року. Це було би дуже смішно, якби не було так сумно.

Може, далі щось нове? Навряд. У таборах «Європейської Солідарності» та «Слуг Народу» заговорили про підтримку Євпака у другому турі. Градус напруги нижче попереку в кабінеті на другом поверсі Байди Вишневецького, 37 наблизився до температури детонуючого заряду. І відповідь прийшла. Бондаренко заявив, що його теж підтримують: партія ВО «Черкащани». І все б нічого, але виявилося, що в таборі партії про це нічого не знають. Цікаво, що подібна історія повторюється з ним вже вдруге. У липні він уже заявляв про підтримку «Черкащан», проте в партії ту заяву швидко спростували.

Цю ситуацію варто розглянути під іншим кутом. Це ж як варто було старатися Бондаренком, щоб проти нього об’єдналися фактично діаметрально протилежні політичні сили. Навесні 2019 року Бондаренко обіцяв знести у Черкасах білборди з Порошенком і всяко підтримував тоді ще кандидата в президенти Зеленського. Через півроку після того Анатолій Васильович свято увірував у союз з новим гарантом. «Накази президента не обговорюю», – віддано говорив він під час зустрічі із Зеленським влітку минулого року. Проте, не отримавши взаємності, подібно до флюгера, Бондаренко кардинально змінив риторику. Що з того вийшло, відомо.

«Ворог мого ворога – мій друг». Проста аксіома, яка нині керує діями всіма, кого свого часу обманув чи «кинув» Бондаренко. А число таких, благо, йде на десятки.

Чи захочуть «Черкащани» його підтримати після двох спроб обману?

Чи підтримає його команда «За майбутнє» після його пустослів’я і невиконаних обіцянок?

Врешті-решт, навіть колись рідна «Батьківщина» навряд зараз погодиться підставити Бондаренку плече допомоги, як робила те багато років.

«Це дуже неприємна новина для нас», – реагувала на демарш Анатолія Васильовича Юлія Тимошенко під час свого приїзду в Черкаси. Воно чітко і прозоро акцентувала на тому, що Бондаренко погнався за грошима і зробив персонально їй «боляче».

То куди йти далі? Підтримки шукати ніде, хіба в обіймах Михайла та Андрія Мушієків.

Що робити далі? Всі стежки із тарифами та опором уже стоптані і багато разів використані. Де шукати креатив? Хіба у хворобливих фантазіях залишків свої поплічників.

Валентин Коваль

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Як сміляни можуть відновити житло. Програма Є-відновлення: куди звертатись і що потрібно

Торік в Україні запрацювала програма Є-відновлення по компенсації зруйнованого житла внаслідок бойових дій. За цією програмою українці можуть використати ...

Опади та коливання температури: прогноз погоди в Черкаській області

Із середини квітня Черкаська область знаходиться під впливом південних циклонів, які зумовлюють різноманітні опади та коливання температури. Про це...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x