НовиниОсвітаДва схожі міста: до Черкас «переїхав» технікум зі Слов’янська...

Два схожі міста: до Черкас «переїхав» технікум зі Слов’янська (ВІДЕО)

-

- Advertisment -

Через війну Черкащина стала місцем, куди з’їжджається чимала кількість вимушених переселенців із небезпечних територій. Переїздять родини, підприємства й навіть навчальні заклади. Один із таких — Слов’янський енергобудівний технікум — навесні перебазувався до Черкас і розмістився в приміщеннях Черкаського державного технологічного університету.

Щоб переглянути відео, прогортайте сторінку до кінця

Виконувач обов’язків директора технікуму Віктор Турка у студії програми «Актуальна розмова» розповів про деталі переїзду й освітній процес у новому місті. Каже, у Черкасах зустріли гостинно: надали приміщення для навчання й гуртожиток — для студентів, викладачів та їхніх сімей.

В.о. директора Слов’янського енергобудівного технікуму Віктор Турка

— Коли у Слов’янську стало небезпечно, нагальним питанням було зберегти життя співробітникам і студентам технікуму. Я тримався до останнього, але настав час, коли змушені були таки покинути домівки. Провели нараду 6 квітня, а наступного дня я вже зібрав необхідні документи з навчального закладу. Куди їхати — у планах не було, але спершу мали за ціль дістатися до Дніпра. Далі усе вирішив випадок: знайомі запропонували місце для ночівлі — і так я потрапив у Черкаську область. Зранку прокинувся, глянув в інтернеті, що з навчальних закладів є на Черкащині. Вдалося поспілкуватися з паном Григором і домовитися про співпрацю, — розповів Віктор Турка.

За словами ректора ЧДТУ Олега Григора, рішення прихистити технікум зі Слов’янська не було складним: у черкаському виші достатньо приміщень і належної навчальної бази. Каже, про все домовилися телефоном, іще навіть не зустрівшись.

Спеціальності СЕТ і ЧДТУ — споріднені, що значно полегшує умови співпраці і спрощує освітній процес. Це дає змогу й випускникам технікуму продовжити навчання й здобути рівень бакалавра в черкаському університеті. Гуртожиток надають.

Ректор ЧДТУ Олег Григор

— Спеціальності енергобудівного технікуму переплітаються з нашими, тому не потрібно було вигадувати щось нове. Лабораторна база у нас готова, тож викладачі мають усе для повноцінного здійснення освітнього процесу. Гуртожитків теж достатньо, до війни ми навіть здавали їх іншим навчальним закладам. Цього року розмістили переселенців: зараз їх проживає приблизно 250 осіб, з технікуму — приблизно 20 людей, плюс члени їхніх родин, — повідомив Олег Григор.

Як розповів ректор технологічного університету, найближчим часом планують схожу співпрацю ще з одним навчальним закладом, що перебазується до Черкас. Співробіників коледжів і студентів до ЧДТУ запрошують разом із їхніми сім’ями.

Зараз Слов’янський енергобудівний технікум саме попрощався з випускниками — усе відбулося дистанційно. Тепер триває вступна кампанія: навчальний заклад набирає нових студентів на базі 9 й 11 класів, зокрема тих, хто хоче опанувати фах електрика або будівельника.

В. о. директора технікуму розповідає, що географія вступників із переїздом розширилась. Якщо раніше абітурієнти прибували з Харківщини й Донеччини, то зараз — і з Черкас.

— Через війну наші співробітники розкидані по різних регіонах, але і в таких умовах усюди проводять профорієнтаційну роботу, тож сподіваємося, що з нового навчального року будуть і студенти з інших областей. Зараз наша робота йде за планом: працюємо, як і раніше. Поки що дистанційно, але з новими приміщеннями плануємо провадити змішану форму навчання. Найбільші труднощі – емоційні, адже хочеться повернутися додому, — поділився Віктор Турка.

За його словами, Черкаси і Слов’янськ дуже схожі: і природою, і забудовою, і ритмом життя. Каже, це додає сил пережити ті випробування, що випали на долю співробітників і студентів їхнього технікуму.

Більше про плани співпраці двох навчальних  закладів, а також історії викладачів-переселенців дивіться у повному випуску програми:

YouTube player

Ця публікація була підготовлена в рамках проєкту «Громадськість за демократизацію», який виконує Інститут економічних досліджень та політичних консультацій за сприяння Європейського Союзу.

Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ТРК «ВІККА» і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу та Інституту економічних досліджень та політичних консультацій

Читайте також: На Черкащині переселенці можуть отримати допомогу в юридично-інформаційному хабі.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкасець постане перед судом за неправдиве повідомлення про підготовку вибуху

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно 65-річного черкасця за фактом надання завідомо неправдивої інформації про підготовку вибуху в...

Черкащан попереджають про пориви вітру

Протягом найближчої доби на Черкащині очікується сильний вітер. Про це повідомляє Черкаський обласний центр з гідрометеорології. У Черкаській області та...

Цікаве:

Trustee Plus швидко прогресує і заявляє про аудиторію у 200 000 користувачів

Продукт компанії Trustee продовжує просувати можливості Web3-сфери в...

Огляд актуальних бонусних програм в казино Super Gra

Бонуси – спеціальний маркетинговий інструмент для залучення нових клієнтів,...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x