НовиниКому в Черкасах заважає генплан

Кому в Черкасах заважає генплан

-

- Advertisment -

Кореспонденту vikka.ua стало відомо про намір певної групи місцевих політиків домогтися скасування затвердження чинного генерального плану забудови міста. Хто в цьому зацікавлений, і чи залишаться невдовзі черкасці без генплану, спробувало розібратися наше видання.

Рішення про затвердження генерального плану Черкас міська рада ухвалила наприкінці 2011 року. Лише через три роки "заговорили" про значні нестиковки в документі, а також про можливу доцільність його скасування.

Невідповідність генплану земельному кадастру

Член виконавчого комітету Черкаської міськради (представник секретаря міськради Олександра Радуцького), юрист Валерій Макеєв пояснив, що, відповідно до закону, коли складається генеральний план, потрібно враховувати наявний земельний кадастр.

"Генплан має будуватися на підставі наявного земельного кадастру, – говорить він. – Таких порушень, як сказав директор департаменту містобудування Артур Савін, уже виявлено більше 500 у генплані. Для міста може бути катастрофа при правовому вирішенні цього питання. Якщо всі підприємці подадуть позови, то бюджету міськради не вистачить ні на що".

На думку Макеєва, "це службова недбалість, що передбачає кримінальну справу".

"Генеральний план у такому вигляді, яким він є зараз – існувати не може. Хоча, згідно з законом, зміни до генплану можуть вноситися не раніше, ніж через 5 років. У нас дуже страшна правова ситуація. Але те, що він не може існувати в нинішньому вигляді – це однозначно. Треба, щоб генплан був для людей, а не супроти них", – переконаний він.

Правозахисник також назвав правові можливості скасування затвердження чинного генплану.

"В адмінсуді його оскаржити вже не можна, але в нас є одна чудова практика: порушення кримінальної справи прокуратурою. У такий спосіб забирали ділянки в багатьох, зокрема "Росаву" забрано у профспілок. Правові прецеденти є, і це питання однозначно прокуратури. Вони можуть, і повинні втрутитися і таким новаторським способом захистити права людей", – заявив Макеєв.

Ініціатори скасування генплану

Власник будівельних компаній "Інтербуд" і "Експоінвест", колишній депутат міської ради Ігор Калашник заявив vikka.ua, що має намір виступити проти нинішнього генплану.

"У нас громадська організація "Форум розвитку Черкащини" і ми будемо зараз виносити ці питання, – говорить він. – Тому що таким ухваленням генпланів порушено право кожної людини отримати правдиву інформацію про вільні земельні ділянки, і використати своє право під забудову. Бо кожна людина не бачить, що і як там буде розміщено на певній території".

За словами Калашника, міська влада, замовляючи генеральний план у держпідприємства "Діпромісто", не звернулася в кадастр (державний реєстр), щоб нанести на нього ті будови, які вже існують, і передбачити ті угоди, які затверджені і зареєстровані в кадастрі. Він вважає, що тоді б проектувальники, знаючи ці вихідні дані, по-іншому запропонували б генплан, тим більше план зонування.

"Якщо закон про регулювання містобудівної діяльності вимагає цього, а воно не робиться, й ухвалюється акт, що суперечить закону – він має бути скасований. І ми будемо цим займатися. Ми не будемо надалі терпіти, і бачити на сайті міської ради генеральний план, який не відображає нічого правдивого", – заявив Калашник.

"Ми хочемо, щоб затвердження генерального плану скасували. А на самому генплані нанесли все те, що існує сьогодні, і має на це правову підставу", – додав забудовник.

Мер обіцяє не допустити скасування генплану

Своєю чергою міський голова Сергій Одарич нагадав, що ГО "Форум розвитку Черкащини", що ініціює скасування генплану, – належить Калашнику, фірми якого борються за 10 гектарів вільних земель на полігоні.

За словами мера, його фірми також "неякісно будують спортзал у 18 школі і свого часу взяли кредити, на Митниці побудували будинки, продали житло, а гроші в сумі близько 34 млн грн. не повернули банку, і сьогодні їхнє майно і рахунки заарештовані, а саме підприємство – банкрут".

"Більше того, Калашник – це та людина, яка намагається розрахуватися за ці кредити, віддаючи банку замість грошей міську землю. Це те, що має бути зараз предметом розгляду правоохоронними органами", – заявив він.

"Я розумію, що йому для того, аби мати можливість разом із Радуцьким дерибанити землю, їм сьогодні генеральний план заважає. Але їхній задум не буде здійснено. Це абсолютна спекуляція", – запевнив Одарич.

Водночас, на думку міського голови, генеральний план дійсно містить кілька невідповідностей, які потребують корегування.

"Загалом якихось невідповідностей щодо існуючого стану речей і тим, що передбачає генплан, було близько 400. Після того, як міськрада затвердила два тижні тому детальний план забудови (зонінг-план), який є складовою генплану, більше половини цих питань були зняті, врегульовані шляхом детальнішого планування", – підкреслив Одарич.

"Кілька десятків моментів потребують дійсно коригування базового генплану. Я переконаний, що міська рада протягом наступного року здатна повністю всі ці уточнення в генеральний план внести. Тому тут нічого катастрофічного немає", – додав мер.

Він також повідомив, що не бачить підстав і механізмів для скасування чинного генплану.

"Те, що в генплані є якісь дрібні нестиковки, не підстава для його скасування, а є підставою для його коригування. Всі міста світу періодично коригують свої плани", – резюмував Одарич.

Генплан розробляли без сучасного кадастру

Аби дізнатися деталі, як саме розроблявся генплан, і в яких умовах це було, видання vikka.ua звернулося до колишнього головного архітектора міста Миколи Упиря.

"Над генпланом працював цілий колектив, проектував його державний інститут проектування, – розповідає він. – У них були теоретичні розрахунки, які базуються на такій науці, як архітектура. І для того, щоб це було цивілізовано, вони підбирали, скільки має бути яких об’єктів, давали пропозиції, де що і як треба розмістити".

Як пояснив Упир, поняття земельного кадастру в такому вигляді, як сьогодні, з електронним обліком тощо, з'явилося паралельно або навіть пізніше ухвалення генплану.

"І тому в епоху переходу паперових носіїв на електронні, безумовно, там є казуси, – зауважує він. – Наприклад, що земельна ділянка з такими то координатами якраз посеред фарватера Кременчуцького водосховища. То це ж, безумовно, або нестиковка, або технічна помилка. У нас ще не досить достатні  засоби електронного контролю й обліку, так само спеціалісти могли помилитися".

Архітектор також прокоментував ймовірну можливість відміни затвердження генплану: "Генеральний план проходив експертизу в Мінрегіонбуді. Якщо ми це скасовуємо, значить повинні тоді все скасовувати".

Анатолій Бабак, vikka.ua

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Медику з Монастирища надали квартиру

У п’ятницю, 31 травня, медик Тимур Кучер отримав житло для своєї родини. Про це повідомляє Монастирищенська міська рада. Тимур Кучер...

У Черкасах пройшли змагання з шахів «Кубок міського голови»

93 шахісти віком від 7 до 18 років демонстрували свою майстерність та ерудицію на змаганнях «Кубок міського голови». Повідомляє...

Цікаве:

Топер для дивана: вибираємо правильно

Топер – це тонкий матрац без пружин, який здатний...

Зливи, грози, спека: якими будуть останні дні весни на Черкащині

Фінішує весна 2024. Надмірні дощі березня та квітня вилили...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x