НовиниЧеркащинаЧим замінити сіль? Поради відомого українського кулінара

Чим замінити сіль? Поради відомого українського кулінара

-

- Advertisment -

Зараз в Україні виник тимчасовий ажіотаж на сіль. Тому ситуація, коли вдома раптово закінчилася сіль, а купити її ніде, цілком імовірна. Тому український кулінар, фудблогер Євген Клопотенко опублікував поради: які компоненти у стравах можуть замінити сіль.

Сіль – вкрай важлива й корисна для організму людини, а перша ознака її дефіциту – це втома і брак енергії. Щоб така прикрість не сталася у вашому житті, варто пам’ятати, що більшість продуктів, які виробляються промисловим чи крафтовим методом, вже у своєму складі мають значну кількість солі й в розрахунках щоденного споживання мінералу на це необхідно зважати.   

Ви зараз здивуєтеся, але у світі є широкий вибір таких продуктів. Ми звикли до них і вживаємо чи не щодня, не замислюючись над тим, що у їхньому складі чимало солі, яка здатна підсолити будь-яку страву. Йдеться про таке.

goodhouse.com.ua

Ферментована соя. Перше, що спадає на думку, це – соєвий соус. Його можна додавати до рису, готувати заправки до салатів та варити супи, як то місо суп та том ям. Щоб соєвий соус приніс максимальну користь для організму, радимо вибирати варіант з природною ферментацією. А ще, як інгредієнт до заправок у салатах в азійському стилі, до страв з риби, курки чи рису вам смакуватиме солона місо паста. 

Морська риба та водорості. До списку продуктів, які з легкістю можуть замінити у стравах сіль, є більшість мешканців морських глибин. Оселедець, тунець, анчоуси чи навіть морські водорості, а саме морська капуста, норі та комбу нададуть стравам бажаного солоного смаку.  

Цікаво, що, наприклад, в Японії, в минулому, жителі випарювали сіль з моря, паралельно сушили водорості та робили суміш. Разом з корисними соляними мікроелементами в організм потрапляли й не менш важливі речовини з морських рослин. Тому, якщо маєте в запасі сіль, то змішуйте її з подрібненими водоростями, типу комбу, норі, вакаме, ламінарією. Нині їх можна придбати в супермаркетах та на ринках. Така оригінальна добавка зекономить вам використання солі в більшості страв.  

Сіль з приправами. Ще одна підказка – це знаменита грузинська «Сванська сіль». У Сванетії її готують з солі та великої кількості ароматних пряних трав. Це може бути кмин, материнка, кінза, хмелі-сунелі, базилік. Якщо не маєте можливості купити готову приправу, то візьміть будь-які з вищевказаних спецій та сіль, перетріть все в ступці для приправ. Таку надзвичайну суміш можна додавати до каші, макаронів, картоплі, натирати м’ясо чи рибу перед запіканням.  

Розсольні сири. Знайомі нам фета, бринза чи сулугуні визрівають у концентрованому соляному розсолі. Тож вони прекрасно смакують, як джерело солі у салатах з овочами та зеленню, піцою, пастою. Так само ці сири можна додавати при запіканні картоплі, рису, макаронів чи різних круп.

Витримані тверді сири. Чим витриманіший сир, тим він солоніший. Термін дозрівання твердих сирів може сягати двох років. За цей довгий час в них утворюється так званий умамі, п’ятий смак, який нам більше відомий за назвою глютамінат натрію, лише з тією різницею, що в сирі ця смакова добавка створюється природнім шляхом. Грюєр, пармезан, грано падано, рокфор чи витримана гауда прекрасно насичують страви солоним смаком. Лідер за вживанням тут пармезан, бо куди його тільки не додають – до салатів та закусок, будь-якого гарніру, піци, пасти, картоплі та супів.   

хамон прошуто вялене мясо
pesto-italy.com.ua

В’ялене м’ясо. Умамі, які ми бачимо на продуктах у вигляді дрібненьких білосніжних крапочок, схожих на кристали солі, є і на в’яленому м’ясі. Перш за все йдеться про хамон, прошуто, український шовдар тощо. Зі шматочками цих продуктів, нарізаних слайсами чи дрібним кубиком, підсоленими будуть салати, яєшня, омлети. В’ялене м’ясо використовують у приготуванні соусів, гарнірів чи супів, а в закусках як хамон, так і прошуто смакують з фруктами. Класичний варіант поєднання –  з грушею та динею.  

Словом, варіантів багато, тому лихо не без добра. Використовуйте цей час несподіваного дефіциту солі собі на користь і шукайте нові смаки.

Читайте також:

Черкащанка створює картини й частину заробленого передає для ЗСУ

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

7 тисяч доларів за фіктивний діагноз: на Черкащині затримали адвоката

На Черкащині правоохоронці затримали адвоката, його підозрюють у вимаганні грошей за встановлення фіктивного діагнозу отримання “хворим” групи інвалідності. Повідомляє...

У Черкасах збирають кошти, щоб кікбоксер поїхав на змагання

У Черкасах збирають кошти, щоб черкаський кікбоксер Ростислав Кирилюк зміг потрапити на тренувальні збори і взяти участь у змаганнях....

Цікаве:

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...

Як розвиток військових технологій в Україні допоможе перемогти агресора

Сергій Токарєв розповів, чому потрібно швидко розвивати Military Tech...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x