НовиниОсвіта65% учителів Черкащини послуговуються українською мовою на уроках, лише 54%...

65% учителів Черкащини послуговуються українською мовою на уроках, лише 54% — і на перервах

-

- Advertisment -

Понад 80% учнів і батьків та більше як 90% учителів на Черкащині визначають українську своєю рідною мовою. При цьому, за інформацією дітей, у школах послуговуються нею не всі педагоги: лише 65% із них на уроках використовують українську і тільки 54% спілкуються нею і на перервах. Такі результати всеукраїнського опитування, оприлюдненого Державною службою якості освіти та Офісом уповноваженого із захисту державної мови.

Яке місце відводять українській мові учасники освітнього процесу на Черкащині — у випуску програми “Актуальна розмова” розповіла керівниця Центру якості освіти Черкаської області Оксана Компанієць.

Оксана Компанієць

Щоб переглянути відео, прогортайте сторінку до кінця

Загалом у цьому опитуванні взяли участь понад 58 тисяч респондентів майже з усіх областей України, окрім Донецької, Луганської та Херсонської областей. Серед них — ті, хто визначені в Україні учасниками освітнього процесу: учні, учителі й батьки.

Результати опитування роз’яснюють, як українську мову використовують в освітньому процесі та поза його межами — зокрема при спілкуванні в побуті й у соцмережах.

На Черкащині переважна більшість респондентів визначили українську мову як свою рідну — це понад 80% серед учнів і батьків і більше як 90% серед учителів. Водночас в освітньому процесі трохи більше як 90% педагогів сказали, що однозначно використовують українську мову в освітньому процесі — і на уроках, й у спілкуванні з колегами. Близько 83% учителів запевняють, що послуговуються українськомовними навчальними матеріалами, решта задіює матеріали іншими мовами, здебільшого російською.

Діти, що взяли участь в опитуванні, відповіли, що лише 65% учителів однозначно на уроках використовують українську і тільки 54% спілкуються українською на перервах.

Фрагмент звіту всеукраїнського дослідження

Як пояснює Оксана Компанієць, решта вчителів дуже часто переходить на російську, вживає і російську, й українську або тільки російську на перервах. Каже, це насторожує, адже саме в школі має формуватися компетентність дитини зі спілкування державною мовою і в такий спосіб – бути громадянином, поважати традиції і культуру України.

Щодо батьків-респондентів, то більшість із них запевняють, що в родині спілкуються українською мовою — таких майже 70%.

Насторожує, на думку пані Оксани, спілкування учнів між собою. За результатами опитування, тільки 35% дітей поза межами освітніх закладів із друзями спілкуються українською. При цьому майже 10% учнів переходять на російську мову під час самих уроків і понад 13% — на перервах.

Як вважає керівниця Центру якості освіти Черкаської області, йдеться саме про відповіді дітей, тож припускають, що похибка невелика. Більше ніж 20% респондентів кажуть, що переходять на російську, коли до них нею звертаються, зокрема й незнайомі люди. Роблять це за звичкою чи з поваги до співрозмовника.

При спілкуванні в соцмережах виключно українську використовують 45% опитаних дітей, серед батьків і вчителів цей показник становить близько 70%.

Фрагмент звіту всеукраїнського дослідження

— Зараз маємо таку ситуацію: люди вважають, що недостатньо українськомовного якісного контенту, яким би вони могли користатися — і в соцмережах, і в ютюбі. Тобто є чим зайнятися і над чим працювати, у цьому напрямі багато вільного простору. І вчителі, зокрема, сьогодні мають змогу проявити свою творчість, продукуючи якісний навчальний українськомовний контент, який вони можуть використовувати в освітньому процесі й запропонувати колегам. Крім того, така діяльність є критерієм якісної школи і якісної педагогічної діяльності, — каже Оксана Компанієць.

При цьому більше як дві третини респондентів хочуть удосконалювати свою українську, але мають обмежену інформацію про те, як це можна зробити. Йдеться про наявність навчальних курсів, особливо з можливістю освоїти щось дистанційно.

Покращити знання української мови й удосконалити наявні навички можна за допомогою безплатних онлайн-курсів, перелік яких є на сайті уповноваженого із захисту державної мови, а також на сайті Державної служби якості освіти.

Більше деталей про результати опитування на Черкащині дивіться у повному випуску програми:

YouTube player

Читайте також: В Україні з 16 липня почали діяти нові норми мовного закону.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо нещодавно був популярним підхід із десятком засобів, то зараз скоротити...

У Смілі розшукують чоловіків, які поламали дерева

Пізно ввечері, 12 квітня, двоє чоловіків поламали дерева на вулиці Чорновола. Про це повідомляє міський голова Сміли Сергій Ананко. Пошкоджені...

Цікаве:

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...

Як розвиток військових технологій в Україні допоможе перемогти агресора

Сергій Токарєв розповів, чому потрібно швидко розвивати Military Tech...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x