НовиниЧеркащинаВ Україні почали діяти нові норми мовного закону

В Україні почали діяти нові норми мовного закону

-

- Advertisment -

Учора, 16 липня, набули чинності нові норми Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. У яких сферах відтепер треба дотримуватися цих правил і яка відповідальність передбачена за порушення?

Відтепер на всіх сайтах та сторінках в соціальних мережах суб’єктів, зареєстрованих в Україні, має з’явитися україномовна версія, яка буде завантажуватися за замовчуванням для користувачів в Україні. Українська версія сайту може існувати поряд з іншими мовними версіями сайту, але містити не менший обсяг контенту.

Будь-який товар, на якому встановлена комп’ютерна програма (пральна машина, кавоварка, автомобіль тощо), має бути адаптований для реалізації в Україні. На товарі має бути українськомовний інтерфейс незалежно від того, чи цей інтерфейс використовує електронний екран чи має вигляд панелі керування зі звичайними кнопками.

Відсутність українськомовної версії інформаційного інтернет-ресурсу після 16 липня 2022 року може означати свідоме порушення його власником вимог закону про державну мову, або факт відсутності державної реєстрації засобу масової інформації та/або власника як суб’єкта підприємницької діяльності. Це означатиме намір власника інтернет-ресурсу перебувати поза правовим полем України і має викликати обгрунтовану недовіру до опублікованої на ресурсі інформації.

Розмір штрафу за відсутність українськомовної версії інформаційного інтернет-ресурсу становить від 3400 до 7500 грн, якщо порушення вчинено вперше. За повторне порушення – штраф від 7500 до 11900 грн.

Нагадаємо, після переходу українських онлайн-видань на українську мову в пошуку Google при запиті російською мовою публікації українських медіа будуть з’являтися рідше, а російські фейки навпаки – частіше. Та позбавити себе від російського контенту цілком можливо.

Міністерство культури й інформаційної політики вже опублікувало детальну інструкцію, як зробити Google україським. Для цього потрібно змінити налаштування облікового запису, а також надалі робити пошукові запити в Google українською.

За інформацією Черкаської ОДА

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Каневі зросте вартість проїзду в громадському транспорті

Вартість проїзду в міських автобусах зросте в Каневі з 1 травня. Про це повідомляє пресслужба Канівської міської ради. Вартість проїзду...

Табурець показав наслідки ракетного удару по Смілі (ФОТО)

Нині триває ліквідація наслідків ракетної атаки по Смілі. Нагадаємо, зранку ворог вдарив по околицях міста з «Іскандеру». «Спершу про потерпілих....

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x