НовиниЧеркащинаЗа 9 місяців у Черкаській області зафіксовано понад 3...

За 9 місяців у Черкаській області зафіксовано понад 3 тисячі інсультів

-

- Advertisment -

Молодшає та частішає. Інсульт набуває все більшої поширеності серед населення. Лише за 9 місяців цього року зафіксували 3175 випадків інсультів серед населення області. Про профілактику та лікування цієї недуги розповіли завідувачка неврологічного відділення Наталія Атамась та завідувачка відділення цереброваскулярної патології Ольга Товстоп’ят Черкаської обласної лікарні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

Інсульт – це гостре порушення мозкового кровообігу, внаслідок якого виникає пошкодження частини головного мозку. Щороку понад 100 тисяч українців, третина з яких – молодше 65 років, стають жертвами інсульту.

За словами Наталії Атамась, інсульти за останні 20 років стають все більш частими серед населення. Крім того, це захворювання має високу смертність та рівень інвалідизації.

– Якщо у 2001 році ми в області фіксували понад 1000 випадків інсультів на рік, у 2010 – уже більше 3-х тисяч, то у 2022 вже 5 483, – відзначила лікарка. – Це хвороба, яка може зруйнувати життя і вкрасти майбутнє як окремої людини, так і цілої країни. Додам, що інсульти мають великий відсоток смертності. Упродовж першого місяця помирає 30% пацієнтів, ще 50% – упродовж року. Лише 18-20% пацієнтів повертаються до звичного способу життя. Досвід багатьох країн свідчить, що вчасне виявлення та лікування можуть істотно зменшити ризик передчасної смертності від інсультів.

На Черкащині допомогу за пакетом «Медична допомога при гострому мозковому інсульті» надають 9 закладів. Інсульти слід розглядати як невідкладні стани, наголосила завідувачка відділення цереброваскулярної патології Черкаської обласної лікарні Ольга Товстоп’ят. Тому варто негайно звертатися до швидкої допомоги.

– Швидкість реакції на інсульт може врятувати життя людині, – наголосила вона. – Саме тому не слід зволікати або чекати, що саме минеться. Щоб застосувати тромболітичну терапію, в нас є всього лише 4,5 години. Тому, якщо є перші ознаки інсульту, а це порушення мовлення, проблеми із зором, запаморочення, спазмування обличчя, слабкість у кінцівках, необхідно негайно викликати швидку.

Серед безоплатних послуг, які гарантовані пацієнту з інсультом чи підозрою на нього:

  • первинний огляд,
  • термінова комп’ютерна томографія або магнітно-резонансна томографія,
  • лабораторні та інструментальні дослідження.

Також до безоплатного пакета входять:

  • тромболітична терапія включно з необхідними ліками,
  • ендоваскулярне лікування (малоінвазивна хірургія судин),
  • знеболення всіх етапів діагностики та лікування,
  • нейрохірургічна допомога,
  • ліки з Нацпереліку
  • медична реабілітація.
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкасами розїжджає таксі, котре перевозить людей, які не мають можливості пересуватися самостійно

Василь Приходько працює водієм майже 30 років. У цьому році пересів на спеціальне авто. Василь Миколайович водить інватаксі. Перевозить...

Черкащину з робочим візитом відвідав міністр МВС

Вчора у Черкаській області з робочим візитом побував міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко. Про це повідомляє начальник Черкаської...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x