БлогиУкраїнське море

Українське море

-

- Advertisment -

В певний момент виїзна відпустка стала для нашої родини не просто потребою, а фізичною необхідністю. Бо зважаючи на пекельне напруження, в якому ми живемо більш як пів року, невроз та інші психічні розлади насувалися на нас у дуже близькій перспективі. І тоді ми вирішили їхати до моря, адже не були на ньому вже 3 роки. А оскільки обсяги українського моря суттєво (але, сподіваюся, тимчасово!) скоротилися, а також враховуючи наше родинне правило "не їздити двічі на одне і те саме місце", то куди їхати стало зрозуміло відразу: Одеська область, Білгород-Дністровьский район. За рекомендацією знайомих обрали селище Курортне, де і провели тиждень свого відпочинку. Отож, ділюся враженнями для тих, хто може захоче в ті краї.

ДОРОГА: Черкаси-Умань-Одеса-Затока – нічого неочікуваного,все просто. А от на шляху до Курортного, на ділянці Сергіївка – Приморське ми прозріли. Навіть мій, загартований шляхами Черкащини та Кіровоградщини чоловік ТАКОГО ще не бачив. Це не де дорога там, це справжнє автомобільне пекло – 10 км, які ми їхали протягом години!!! Отже, якщо ваша тачка має низьку посадку – краще оминайте це місце, і залишайтесь відпочивати в Затоці чи Кароліно-Бугазі.

УМОВИ ПРОЖИВАННЯ: зате, якщо ви зуміли проїхати цю ділянку, то можете бути винагороджені можливістю проживати на самому березі моря за відносно невеликими цінами. Можна жити у самому селищі – в приватному секторі – але тоді до моря треба буде спускатися і підніматися крутими схилами. А можна жити на косі, яка простяглася між Будакським лиманом і морем. Там безліч готелів і готельчиків різного рівня комфорту і ціни. Ми жили в останньому такому готелю над морем і наш 4-місний зі зручностями коштував 400 грн. Плюси – очевидні: виходиш з номера і потрапляєш на величезний пляж, на якому дуже мало людей (хоч готель і був заповнений). Був також невеличкий майданчик для дітей, загальна кухня, на якій можна готувати їжу, столики з видом на море, на яких цю їжу можна з приємністю споживати, можливість користування мангалом, невеличкий бар з пивом, напоями та різними чіпсами/шоколадками. Власне, як на мене – все що треба для спокійного відпочинку. Треба сказати, що місце досить тихе і сімейне: 90% відпочивають з дітьми, ніяких гучних дискотек поряд нема, тому тиша і спокій вночі гарантовані. Комусь це може здатися нудним, але для нас було – те що треба.

ХАРЧУВАННЯ: як я вже казала, ми мали можливість готувати самим. Окрім того є кілька їдалень на косі, і ще кілька кафе у селищі. Тому ми намагалися комбінувати – готувати сніданок і вечерю, а обідати десь інде. Ціни звичайно не дешеві, але і не такі захмарні, як, наприклад, в Криму чи самій Одесі. На пляжі як і кругом продають креветки-рибу-пахлавумєдовую-гаряукукурудзу. Але ми намагалися це все купувати в селищі і потім смакували сидячи в холодочку з видом на море. От реально, в нас ніколи не буває такої солодкої кукурудзи! Ми купували свіжу і варили собі – то просто мед! А от хорошого сухого вина ви там не купите, тому гурмани мають запасатися завчасно.

РОЗВАГИ: головна розвага це, звісно, море, з яким ти живеш постійно: засинаєш і просинаєшся під звуки його хвиль, спостерігаєш схід сонця у морі і його захід у лиман. Берег там піщаний, досить довго іде мілина, тому можна не переживати за дітей, яких ми просто випускали собі на волю і не дуже контролювали. Коли набридло море – можна піти на лиман. Там є цілюща грязюка, яка, як кажуть, гарно лікує суглоби, шкірні хвороби і купу інших болячок. Через це на лимані діє досить великий бальнеологічний курорт Сергіївка – там за великі гроші ви можете прозябати у совкових санаторіях і мазатися цією грязюкою під наглядом похмурих лікарів. А тут можна було мазатися грязюкою безкоштовно і неконтрольовано. Чим ми, власне, і займалися. Окрім того десь в 70 км – Білгород-Дністровський, в якому знаменита Аккерманська фортеця. Погуляти по ній цікаво і дітям, і дорослим. Інколи там проходять різні історичні реконструкції та змагання. Якщо вже поїдете, то пообідати рекомендую у кафе "Казка" в місцевому парку. Це нібито дитяче кафе, здивувало нас величезними порціями, смачнючою їжею та помірними цінами. А на зворотньому шляху просто необхідно заїхати в "Шабо" – центр виноробства. Там можна і на екскурсію в місцеві підвали сходити і просто затаритися в магазині якісним вином, коньяком або навіть виноградною горілкою, яку, виявляється, там виробляють. Ще одна можливість – поїхати в новий аквапарк "Одеса". Це, щоправда, далеченько і дорого. Але чоловік та діти, які туди їздили, повернулися абсолютно щасливі, бо їм дуже сподобалося. А я… а я в цей час лежала з височенною температурою в номері, і слухала море. Так мене накрило, що в результаті з 7-ми днів я прохворіла 3. Саме через мою хворобу ми не виконали ще один пункт нашого плану: не поїхали у Вилково, в українську Венецію. Дуже хотіли туди потрапити, давно планували і такий облом. Але ви, якщо будете в тих краях, обов’язково поїдьте, бо одне з наших національних див.

ПОЛІТИЧНА АТМОСФЕРА: загалом, то атмосфера там аполітична. Люди намагаються не говорити про політику, очевидно всі приїхати відволіктися. Росіян серед відпочиваючих немає зовсім, є тільки українці та молдовани. У нашому готелі відпочивала якась сім’я модовських ватників, можливо з Придністров’я чи що, бо вони за обідом розповідали комусь про жахи ювенальної юстиції: "И ви хатітє в Європу послє етава?!" Але то скоріше виключення. Господар запросто говорить українською і каже, що сепаратистів серед них нема, як і переконаних націоналістів зрештою. Часом на готелях висять українські прапори, ніби символізуючи, що "курортненаше". Однак на наш маленький жовто-блакитний на машині люди дивувалися – там не їздять з прапорцями. Одного разу дядько з іншої машини навіть відсалютував нам.

Загалом, якби не дорога, то Курортне – чудове місце для тихого сімейного відпочинку. Раджу всім, хто ще вагається, не боятися їхати до моря. До нашого, українського моря. Набиратися сил, щоб жити і боротися далі.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікторія Феофілова
Вікторія Феофілова
громадська активістка
- Advertisement -

Черкаські дзюдоїсти – з нагородами чемпіонату України

У Києві відбувся чемпіонат України з дзюдо серед юнаків та дівчат до 16 років. Спортсменам із Черкащини вдалося здобути...

Колектив ЧЕЛУАШ передав військовим на фронт автомобіль

Колектив КП «Челуаш» Черкаської міської ради передав на фронт автомобіль. Машину придбали на зібрані працівниками кошти. Пишуть на сторінці...

Цікаве:

Рецепти від черкащан: як Марина Черкащенко готує сирну паску (ВІДЕО) 

Паска без випікання. Напередодні свята Великдень знімальна група ВІККА...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x