БлогиПроти всіх

Проти всіх

-

- Advertisment -

За попередніми підрахунками "ОПОРИ", в Україні 2,5% зіпсованих бюлетенів.

Багато хто говорив напередодні виборів, що зіпсує свій бюлетень. Насправді, це практика дещо кепська, оскільки це зняття з себе відповідальності.

До 2011 року в нас була графа "Проти всіх". В 1998 році 5,2% виборців – це майже півтора мільйони осіб – на парламентських виборах голосували проти всіх. І на виборах 2010 року 4,3% людей проголосували проти обох кандидатів на пост Президента. Це більше мільйона виборців.

Зрештою, за рекомендацією міжнародних партнерів і виходячи з міжнародної практики, цю графу прибрали. Виборців закликають не псувати бюлетень. "Якщо я не зіпсую, то хтось за мене проголосує", – коментують люди. Повірте, в таких умовах спостереження і різнопредставленні комісії це складно зробити.

Чому міжнародні партнери рекомендують відсутність графи "Проти всіх"? Тому що люди знімають із себе відповідальність. Вибір треба зробити. І так само десь глибше виборці повинні розуміти, що саме вони генерують того кандидата, за якого вони потім хотіли б проголосувати. Це глибинні ідеалістичні речі.

Цьогорічний результат – 2,5% – це не так багато, як очікувалось. Тим не менше, закликаю громадян не псувати свій бюлетень, а робити усвідомлений вибір. Більше впливати на те, які кандидати будуть у бюлетенях, і не чекати, поки вам їх подадуть!

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Захар Колісніченко
Захар Колісніченко
журналіст, координатор спостереження Громадянської мережі "ОПОРА" Захар Колісніченко
- Advertisement -

Зброя, тактика, цивільний захист: як черкасців навчають військовій підготовці (ВІДЕО)

Добровольче формування територіальної громади проводить для черкасців заходи з військової підготовки спільно з ГО "Інститут міста". Провели черговий тренінг...

Черкаські богатирі успішно представили область на Чемпіонаті України з пауерліфтингу

Днями у місті Київ відбувся Чемпіонат України з пауерліфтингу та окремих вправ, який вже вдесяте проводила федерація «Комітет пауерліфтингу...

Цікаве:

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...

Як розвиток військових технологій в Україні допоможе перемогти агресора

Сергій Токарєв розповів, чому потрібно швидко розвивати Military Tech...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x