БлогиПро що мовчить Радуцький?

Про що мовчить Радуцький?

-

- Advertisment -

Дивився прес конференцію пана Радуцького і думав: це корупція, чи просто дилетантство?

Ця історія розпочалась ще на початку зими, коли жителі міста неодноразово спостерігали галас секретаря міськради з приводу нібито непрацюючої технології зимового утримання доріг. Попри те, що протягом зими ожеледиця в місті була тільки два рази на окремих дорогах і всього протягом кількох годин. В той час, коли стандартом надається 24 години на її ліквідацію. Був підготовлений навіть лист керівництва ДАІ на секретаря міськради про "жахливий" стан доріг і 19 аварій протягом доби. Правда після нашого запиту отримали відповідь, що аварія всього одна, і та під час снігопаду, а не після часу, що відведений на ліквідацію його наслідків. Але ж то дрібниці, коли просять "поважні" люди.

Переживши зиму без особливих втрат, були "приємно" здивовані рішенням депутатів зменшити розмір коштів, що спрямовується на благоустрій на 45-65 % від суми тендерних закупівель. В той же час обізнані люди радили зайти і "вирішити" питання з секретарем міської ради. Не бажаючи брати участі в корупційних оборудках, вирішили на поради не звертати увагу і працювати далі, не пробуючи змінювати розмір спрямованих коштів.

Другим цікавим моментом стало скасування тендеру на закупівлю послуг з прибирання кладовищ. За пропозицією пана Радуцького тендер був скасований, а сума коштів спрямована в напряму КП "КПП". У розмірі 1,3 млн грн. При тому, що в минулому році на ці самі потреби після тендеру було використано 470 тисяч грн. Не маючи можливість надавати якісні послуги за найнижчими розцінками, пан Радуцький вирішив йти простішим шляхом – політична доцільність перевищує логіку і здоровий глузд: якщо ти не згоден фінансувати передвиборну програму депутатів – роботи в місті не отримаєш. І хай ніхто не може зробити за ті ж кошти – зможемо пропхнути більшу суму. А свої люди допоможуть освоїти кошти, виконуючи роботи в субпідряді. І в жодних тендерах перемагати не потрібно.

Наступною спробою розіграти аналогічний сценарій було укладання в лютому фірмою, що пов’язується з депутатом Халайом, договору на прочистку колодязів зливової каналізації, за ціною, що в 100 раз перевищує ціну, що була встановлена на відкритих торгах. Підприємство знову обране без тендеру, а розцінки на його роботи перевищують розцінки минулорічного переможця торгів у 100 разів. Вартість очищення колодязя в минулому році становила 25 грн, а в цьому році "виросла" до 2500 грн (500 грн за 100 кг грунту.) З колодязя при очищенні виймається в середньому 500 кг мулу. Діаметр колодязя – метр. Чиститься він, коли вже забруднений на метр-півтора, в інших випадках очищається сам напором стічної води під час дощу.

Я наводив в фейсбуці цей договір, і аргументи пана Радуцького були такі, що нібито підприємець, що виконував ці роботи, сам відмовився від підписання нового договору, тому і вимушені були шукати нового підрядника. Як не дивно, підприємець і гадки не мав, що йому пропонували укласти нову угоду. Місяць переписок – і ми таки добились укладання угоди на прочистку зливової каналізації за ціною в 25 грн за один колодязь, на суму 24 тис. грн. Така сума пов’язана з тим, що депутат Халай відмовився розривати свою укладену з містом угоду, а департамент не має бюджетних призначень для укладання угоди на більшу суму. Так наразі маємо дві зареєстровані угоди: з ПП Ларіоновою по 25 грн за колодязь, та фірмою Халая по ціні 500 грн/100 кг. ПП Ларіонова свою угоду виконала за 5 днів, до кінця березня. А украсти нову місто не може, не розірвавши старої з Халайом.

Наступний етап протистояння спровокував репортаж про нашу ГО "Спільна справа", що займається виробництвом сушених борщів для фронту, що вийшов на 1+1, громадському телебаченні та ще кількох телеканалах. Отримав кілька пропозицій зустрітись, де мені пояснили, що певні депутати не схвалюють цю діяльність, так як на ній піариться міський голова, допомагаючи чистити цибулю, або ще в якийсь спосіб. Було запропоновано замість витрачання коштів на виробництво борщів внести кошти на вибори і отримати прохідне місце в списку. Постарався чітко пояснити, що мене не цікавила політика і політики. А те, що ми робимо для допомоги армії, відбувається не для само піару, а просто як свідома громадянська позиція. А всі охочі пропіаритись можуть долучитись до чистки цибулі чи інших овочів, і про них також обов’язково буде розказано на нашій сторінці в фейсбуці. У відповідь пообіцяли ще зняти кошти з благоустрою, зменшивши фінансування наших договорів.

Працювали березень по зменшеному графіку, у збиток собі. Надіслали лист у департамент, де пояснили, що вказані дії не відповідають умовам договору і одностороннє зменшення суми договору після проведення тендеру не допускається.

Не змігши схилити нас до розриву договорів, відбувається новий етап протистояння: перевірки. Розпочались вони 17 квітня, а не з 6 по 14 травня, як стверджує пан Радуцький. Підтвердженням тому є фото, які він наводить, що датовані квітнем. Але й тут їх чекала невдача: на складений 17 квітня акт про незадовільне прибирання була написана скарга про те, що він складений без присутності підрядника о 14 годині, поки прибирання ще не було закінчене. В той же день в 17.00 – 17.30 тими ж перевіряючими був складений інший акт, про те, що всі недоліки, вказані в акті перевірки, виправлені в той же день, недоліки відсутні і сума повинна бути сплачена в повному обсязі.

Але пан Радуцький чомусь мовчить про ці акти виправлення недоліків, попри те, що жодних інших актів, що засвідчують погану якість прибирання зелених зон департамент ЖКГ не складав: відсутні будь-які причини не тільки розривати угоди, а й говорити про незадовільну якість прибирання. Всі зупинки, що нібито не прибрані на фото, були сфотографовані працівником міськвиконкому Максимом Пилипенком (довірена особа депутата Халая) до їхнього прибирання, про що є доповідна працівників, що здійснювали їхнє прибирання. Після закінчення їхнього прибирання роботи були прийняті департаментом ЖКГ в повному обсязі, без врахування жодного акту недоліків у квітні.

У травні до перевірки якості робіт з прибирання долучається помічник депутата Халая Людмила Бурдонос. Яка як член комісії на громадських засадах підписує акти про нібито погану якість прибирання зупинок. Приватними підприємцями було складено кілька актів про упереджене ставлення і абсурдність вимог (наприклад "наявне сміття в урнах" що висуваються при прибиранні зупинок).

Висуваються з єдиною метою: знайти підставу для розірвання угоди, щоб через угоди субпідряду завести свої фірми на виконання робіт, минаючи участь в тендері. Пан Радуцький навіть в уяві не припускає, що ЧЕЛУАШ повинен перемогти в тендері – він вважає, що ці роботи повинно робити це підприємство. Хай набагато дорожче, ніж приватні виконавці, але ж частину цих коштів можна освоїти самостійно, через угоди субпідряду. До речі, після виставлення робіт з благоустрою та утримання доріг на тендер бюджет міста почав економити більш ніж мільйон доларів щорічно, порівняно з розцінками, що встановлювали комунальні підприємства.

До речі, цікаву статистику можна прослідкувати, якщо порівняти витрати на утримання доріг в Черкасах з іншими обласними центрами, що мають приблизно таку ж протяжність доріг та схожі кліматичні умови.

У 2014 році на утримання доріг Черкаси витратили 8,021 млн грн.

Полтава витрачає на 2,8 млн більше, Миколаїв, не дивлячись на те що розташований південніше на 2,9 млн. Витрати Чернігова більше в 1,7 раз, на 5,7 млн, Вінниці в 2 рази – на 8,16 млн, а в Сумах витрати більші в 2,4 рази, на 11,28 млн грн.

Таким чином замість використання наявної унікальної в Україні технології зимового утримання шляхів, закупленої за кошти підрядників нової техніки, якої немає в жодному іншому обласному центрі (5 солерозкидачів (3 з яких виробництва Швеції), 3 машин для розподілення рідких протиожеледних реагентів, нових тракторів, унікальної системи прогнозування ожеледиці за допомогою сучасних метеостанцій) та вартості робіт, що є набагато нижчою за інші обласні центри пан Радуцький пропонує доручити виконувати ці роботи КП ЧЕЛУАШ.

Підприємству, що програло тендерні закупівлі, було оштрафоване за участь у зговорі під час тендерних торгів, більша частина майна якого була розпродана виконавчою службою. Немає робітників, техніки та технологій не лише для зимового, а навіть і для літнього утримання шляхів. Дивлячись на це розумієш, що з цією країною щось не так. Чи це просто з окремими політиками?

Оптимізм викликає те, що, за словами пана Радуцького, підрядники виправились і почали ставитись до своєї роботи відповідальніше. Але пояснюється це простіше: як тільки до складу комісії увійшли представники ГО "Автомайдан Черкаси" та "Самооборони майдану" жодних порушень не виявляється. Як казав тоталітарний вождь "головне не як голосують, а як підраховують", не правда Олександре Романовичу?

До речі, комісією з представниками цих організацій не виявлено ЖОДНОГО порушення, тому приписування "Автомайдану Черкаси" виявлення численних недоліків, озвучене паном Радуцьким на думку цієї представників цієї організації викликає саме менше подив. Бо саме представники цієї організації візували акти виконаних робіт за результатами перевірок.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Андрій Бортник
Андрій Бортник
черкаський підприємець
- Advertisement -

Табурець показав наслідки ракетного удару по Смілі (ФОТО)

Нині триває ліквідація наслідків ракетної атаки по Смілі. Нагадаємо, зранку ворог вдарив по околицях міста з «Іскандеру». «Спершу про потерпілих....

У Черкаській області затопило луги, поля та подвір’я

Підтоплення лугів і полів зафіксували в Черкаському та Золотоніському районах. Також затопило двори і підвали в низці громад. Про...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x