БлогиЧи потрібні комусь люди, які потрапили в стихію?

Чи потрібні комусь люди, які потрапили в стихію?

-

- Advertisment -

25 грудня о 9-й ранку я виїхала з Запоріжжя. Планувала, хоч і сніжило, вже за 4 години бути вдома, у Черкасах. Хурделити почало на в’їзді до Дніпропетровської області. Здавалось би, колапс неминучий. Але ж ні, через кожні 3-5 кілометрів йшла спецтехніка й розчищала дорогу не стежками по 2 метри, а на 6-8. Затори траплялись, але більше через самовпевненість деяких водіїв, які намагались обігнати завантажені фури.

Наступною була Полтавщина, яку замело ще більше. Машини, рухаючись крізь віхолу, покривались ще й льодом. Однак і там ішли грейдери, чистили все безупинно, не допускаючи колапсу.

Справжнє пекло почалось для подорожніх на межі Полтавської й Черкаської областей. Там траса закінчилась. Моє авто сіло на дно тільки тому, що дороги не стало. І тут я зрозуміла, що техніку взагалі не виганяли на дороги області від початку снігопаду. Там утворилось одразу два затори: біля села Липово замітало близько 150 автівок, а біля повороту на Святилівку – ще 50-80. Щоправда, ми, хто стояв під Святилівкою, мали перевагу: ми могли вернутись, а під Липово люди були просто заблоковані.

Машини стали схожими на пап’є-маше, з них неможливо було навіть вийти. А там були й малі діти. Закінчувалось пальне, їжа й вода. Найближчі заправки – лише на Золотоніському кільці, а до нього більше 20 км, які непрохідні.

Машини ДСНС-ників почали прибувати лише близько десятої вечора. Однак рятувальники сказали: нічим вам не допоможемо, поки дорога не розчищена. Пізніше приїхала й поліція. Ті приїхали, аби зупиняти всі наступні авто. Але вони б і так не проїхали, навіть якби хотіли.

І ніхто з рятувальників не підійшов до авто в заторі, не запитав у нас, чи нам потрібно щось. В моєму розумінні вони мали б, наприклад, облаштувати пункти обігріву, долити пального, кому потрібно. Може, ліки комусь треба були… Але разом з поліцейськими вони влаштували фотосесію на фоні заторів. "Стань отак, зробіть вигляд, що ви радитесь…" – так це виглядало. Постановочні кадри робили, мабуть, аби показати, як відчайдушно визволяють людей з полону снігу. Фотосет тривав майже до півночі. Потім вони, мабуть, зрозуміли, що більше зарадити нам не можуть. Тому й зібрались і поїхали собі.

За цей час із навколишніх сіл, мабуть, до нас прибуло два трактори "Беларус". Але ж зрозуміло: якщо протягом доби не чистилось нічого, то ці тракторці нічого не зроблять з тими глибами. Проїхали в обидві сторони і на тому все закінчилось. Поїхали назад, щоб, мабуть, злякались, що теж загрузнуть у цих заметах. Адже прибирати сніг потрібно одразу, як розпочинається заметіль, а не тоді, коли намело в людський зріст кучугури і обморозило їх. І виводити треба серйозну техніку, а не тракторці отакі.

Патрульні ж прямо нам сказали: вертайтесь туди, звідки приїхали. Бо вирішувати нашу долю обласне керівництво буде тільки зранку на нараді. А один з поліцейських сказав нам: "Просто це комусь стало нецікаво".

Вибиратись із цього замкнутого кола я разом з кількома людьми, які також добирались до Черкас, вирішили гуртом. Шлях додому шукали в різних напрямках: і на Кременчук повертали, на Полтаву, аби на Харківську трасу виїхати. Але все вже було перекрито, транспорт не пропускали. Поїхали через Кіровоградську область, через Знам’янку та Олександрію виїхали на Смілу. У Черкаси повернулись тільки о 16-тій годин 26 грудня.

Замість 4-х годин з Запоріжжя до Черкас я добиралась 1,5 доби! І всюди – у Дніпропетровській, Полтавській, Кіровоградській областях – автошляхи були розчищеними! Траса була важкою, але прохідною. Вся проблема була лише в Черкащині. Нас, як скотину, зігнали. Я розумію, що було попередження, але більшість і з тих, хто їхав, не могли не їхати того дня.

І така ситуація була не тільки на трасі Н-08, а по всій області. Всі автошляхи Черкащини виявились заблокованими сніговими переметами, які ніхто не поспішав чистити. А в них загрузали вантажівки, легковики, рейсові автобуси. Сотні людей опинились в заручниках бездіяльності місцевої влади.

Вже вдома я побачила, що місцеві чиновники постили світлини, мовляв, на Черкащині все прочищено, а Полтавська область в колапсі. Це все брехня. – Якби я та люди, які їхали зі мною, не проїхали тамтешніми дорогами, то може б і повірили у все це. А коли в’їхали в місто, де також повна ганьба, зрозуміли: знову потрапили в ліс.

А ті люди, які залишились у заторі з півтори сотень авто під Липово, дочекались визволення лише через дві доби: вночі з 26 на 27 грудня, о 3-й ночі дороги розчистили й розблокували.

В мене таке враження, що чиновники закладають певні кошти на випадок стихії тільки для того, щоб нажитись. А вже потім той мізер, що залишився, вони готові потратити для народу. Гірше, ніж у Черкасах та в області, проблему снігового шторму не вирішували ніде в Україні. Мабуть, регіональна влада була зайнята виборами в ОТГ й підрахунком результатів, замість того, щоб боротись зі стихією. Тому великий привіт від усіх, хто сидів і мерзнув у таких тягучках, голові Черкаської ОДА пану Вельбівцю".

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може не збігатися з авторською.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Юлія Погостінська
Юлія Погостінська
генеральний директор ТОВ "Телерадіокомпанія "ВІККА"
- Advertisement -

Черкаська міська рада придбала бус для ЗСУ

Колектив ЧМР на чолі з міським головою придбали мікроавтобус «Wolksvagen» та передали на потреби військовим. Про це повідомляє Анатолій...

Антициклон «GUSTAV» принесе спекотну погоду на Черкащину

Найближчі три дні погоду на Черкащині визначатиме антициклон «GUSTAV», який забезпечить маловітряну, суху та спокійну погоду. Про це повідомляє...

Цікаве:

Чи легко вибрати нерухомість у Чернівцях

Наразі не потрібно їхати у місто вашої мрії, аби...

Чудо-тканина фліс: особливості й переваги

Фліс є синтетичним аналогом шерсті. Попри таку складову, ця...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x