НовиниЯк "Громадський БлокПост" допомагає нелегальним добровольчим батальйонам (ФОТО)

Як "Громадський БлокПост" допомагає нелегальним добровольчим батальйонам (ФОТО)

-

- Advertisment -

Черкаська волонтерська організація "Громадський БлокПост", що виникла майже рік тому, спеціалізується насамперед на допомозі нелегальним добровольчим батальйонам. Чому зусилля волонтерів спрямовані саме на цих невизнаних державою бійців, які є зловживання гуманітаркою з боку солдат, а також головні потреби організації з'ясовував кореспондент vikka.ua.

Чисельність волонтерського центру "Громадський БлокПост" загалом налічує приблизно 50 осіб. Виникла вона з людей, які під час Революції Гідності стояли на блокпостах у Черкасах під мостом у смілянському напрямку.

"Волонтерська діяльність "БлокПосту" розпочалася першою в Черкасах, яка поїхала на Схід, – розповідає координатор "Громадського БлокПосту", член виконкому міськради від громадськості Олексій Романов. – Ми у квітні 2014 року їздили до прикордонників, коли ще був живий Ігор Момот, в Амвросіївку. Тоді привезли туди артистів, гуманітарну допомогу, речі. І з того часу постійно їздимо на Схід".

"Головний штаб" волонтерського центру розташований в будівлі Палацу одруження на вул. Леніна, 3.

"Це приміщення на початку літа нам надала міськрада за умовами договору відповідального зберігання. Сплачуємо за електроенергію, а за оренду – ні. На адміністративні витрати (організаційні моменти, техніка, папір, засоби зв’язку) кошти, які надаються нам як благодійна допомога, не використовуються. Для цього є внески членів самої організації і добра воля активістів, які дають на це свої кошти", – зазначив Романов.

Він повідомив, що "Центр допомоги армії", який є в Черкасах, створився на основі "БлокПосту".

"До нас звернулися з пропозицією створити такий центр. Спочатку Юрій Ткаченко, губернатор наш, а потім і мер Сергій Одарич. Головний кістяк цього центру на "табачці" нині складають волонтери-колишні "блокпостівці", – розповів чоловік.

Допомога "нелегальним" воєнізованим формуванням

"Громадський БлокПост" спеціалізується на допомозі тим бійцям, яким не допомагає держава.

"Серед добровольчих батальйонів – це ДУК "Правий сектор", "ОУН" і батальйон тепер уже "Іси Мунаєва" (колишній – імені Джахара Дудаєва). Цей батальйон узагалі не зареєстрований, ніяк не підтримується ні владою, ніким. Це люди – добровольці, які приїхали в Україну, що відрізняються дійсно професіоналізмом, дисципліною тощо", – зазначив координатор волонтерського центру.

Романов переконаний: хоча ці добровольчі батальйони вважаються напівлегальними, це – "найбоєздатніші частини, які є в Україні".

"Вони показали ефективність у боях, навіть не маючи підтримки. Ці хлопці за своїм покликом душі віддають життя, заздалегідь знають, що не буде відшкодовано ні матеріально, ні жодним іншим чином їхня можлива втрата дієздатності або загибель. Для нас це привід саме їм максимально допомагати", – пояснив він.

Водночас, за його словами, організація також надсилає адресну допомогу бійцям 95-ї бригади, 90-ї, 3-го окремого, 6-го танкового, 128-ої бригади тощо.

"Скоро вже буде рік, як ми їздимо на схід, то маємо особисті, дружні знайомства з бійцями і командирами різних підрозділів, не обов’язково черкащанами, різних військ і батальйонів. Вони нам телефонують і сповіщають про найнеобхідніші речі. Потім уже запускаємо механізм, чи є це в наявності, до кого можна звернутися щодо закупівлі тощо", – наголосив Романов.

За його словами, машини з гумдопомогою на схід відправляються від штабу двічі-тричі на тиждень.

"Два-три рази на тиждень наші машини від’їжджають і в район Дебальцевого, і в Волноваху, і в Маріуполь – у всіх напрямках. Власники машин – волонтери, наші активісти. Заправляються переважно за власні кошти. Усі звіти про поїздки (фотографії, відео) розміщені на нашому сайті та сторінці у Facebook", – наголосив Романов.

Чому люди втомилися допомагати армії?

На думку координатора "БлокПосту", нині загальна тенденція така, що люди морально і фінансово вже втомилися допомагати армії. Він нагадав, що найбільш активно волонтерський рух виник після другої і третьої хвилі мобілізації, "коли армія практично не забезпечувала бійців нормальною формою, екіпіровкою, бронежилетами і касками, навіть звичайною їжею".

"Чому люди втомилися? Волонтери виконують функцію, яку на себе поклала держава і постійно протягом року декларувала, що бійці будуть із зарплатою, забезпечені й зодягнені. Останнім часом трішки ситуація в цьому напрямку поліпшилася, але проблематика залишається. Волонтерські організації є набагато ефективніші за своєю логістикою, оперативністю доставки, виявленням проблеми, яка є в конкретному місці боїв, куди дуже часто не доїжджає транспорт Збройних Сил тощо", – сказав Романов.

"Наші активісти під час "Іловайського котла" на власних автомобілях їздили, витягали поранених бійців під роботою снайперів і шквальними обстрілами", – навів приклад він.

Чоловік розповів, що, попри це, люди сьогодні досі приносять теплі речі, медикаменти, продукти харчування.

"Ми фактично повністю відійшли від практики розставляння скриньок для збору коштів. Бо є дуже багато різних маніпуляцій невідомих людей та організацій, які ці кошти збирають, підриваючи довіру людей до волонтерів. Тому в нас залишилися ці скриньки лише в активістів, які мають свій бізнес: стоматологію, приватні поліклініки, магазини тощо", – сказав волонтер.

"Меценати, донори, які влітку приходили, частина з них залишилась. Вони також дають гроші. Іноді приходять люди, які взагалі не знали про нашу діяльність. Тут уже стабільна система. Хоча останнім часом грошовий потік суттєво зменшився", – констатував він.

Романов також розповів про проблематику волонтерського руху.

"На жаль, не всі бійці, які беруть участь у бойових діях, добросовісно ставляться до волонтерської допомоги. Є зловживання, і це не треба замовчувати. У нас були випадки, коли допомога, доставлена за запитом самих бійців, поверталася передачами назад у Черкаси рідним-близьким. Там були і комплекти форм, і термобілизна, і засоби зв’язку тощо. Це системні факти, і не лише в нашій організації", – заявив він.

Головні потреби бійців, яким допомагає "БлокПост"

Найнеобхідніші потреби зараз: оптика, засоби зв’язку, радіостанції, вогнегасники, глушники, планки Пікатіні, які ставляться на автомати, щоб на них можна було прикріпити навісне обладнання: ліхтарики, коліматорні приціли тощо.

"Останнім часом, зокрема останні два місяці, найактуальнішими є оптика, прилади нічного бачення, тепловізори, біноклі, – каже Романов. – Уявіть собі, виданий державою мінометний розрахунок і біноклі до нього, лінзи яких запотівають при перепаді температури. Ми вимушені возити якіснішу оптику. Ми також доставляємо радіатори на машини, які перевозять ці міномети".

Координатор центру зазначив, що все це дуже високовартісне обладнання, на яке і збираються кошти небайдужих людей.

"Благодійникам допомагаємо знайти конкретних постачальників засобів захисту або оптики. Крім того, пропонуємо їм, якщо в них є така можливість, з'їздити з нами і передати це безпосередньо на передову", – наголосив він.

Крім того, у центрі допомагають новобранцям, яких призвали в армію вже під час останньої четвертої хвилі мобілізації.

"Дуже часто, крім гуманітарної допомоги, ми веземо на Донбас бійців, у яких закінчився термін перебування у відпустці, часто забираємо поранених і привозимо на реабілітацію в Черкаси", – зізнався Романов.

"У нас також є лікар, який займається по медичній частині: медикаментами, влаштуванням на реабілітацію, психологічною допомогою. Тобто напрямки роботи не зводяться лише до пошуку грошей, закупівлі продуктів і відвезенням у зону бойових дій", – наголосив він.

Крім волонтерства, "Громадський БлокПост" намагається активно долучатися до суспільно-політичної діяльності міста.

За словами Романова, при створенні їхньої громадської організації головними завданнями визначалися "контроль за органами влади місцевого самоврядування з метою недопущення будь-яких проявів корупції, бюрократії, свавілля, спроб узурпації влади і розбудова громадянського суспільства".

"Ми долучалися до створення Координаційної ради сил Майдану Черкащини. Працюємо при громадській раді черкаської райдержадміністрації, входимо до виконавчого комітету Черкаської міськради", – резюмував він.

 

Анатолій Бабак, vikka.ua

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У черкаській школі відкрили меморіальні дошки 

У Черкаській загальноосвітній школі №4 відбулося відкриття меморіальних дошок на честь двох випускників цього навчального закладу. Про це повідомляє...

Вандали в Черкасах пошкодили лавку на бульварі Шевченка

Сьогодні, 26 квітня, комунальники повідомили про пошкоджену лавку на бульварі Шевченка в Черкасах. Про це йдеться на фейсбук-сторінці КП...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x