НовиниЧеркащинаХто з черкащан із березня отримуватиме підвищену пенсію?

Хто з черкащан із березня отримуватиме підвищену пенсію?

-

- Advertisment -

Із 1 березня понад 10 мільйонів українців отримають підвищені пенсії. Про це йдеться на сайті Черкаської ОДА.

Такі зміни стали можливі завдяки затвердженню постанови «Про індексацію пенсій та заходи щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2022 році». Її розробили, аби підвищити з 1 березня рівень пенсійного забезпечення та соціального захисту найбільш вразливих верств населення: людей похилого віку, людей з інвалідністю й багатодітних сімей.

Рішення передбачає здійснення перерахунку пенсій із застосуванням збільшеного на 14% показника середньої заробітної плати, що враховується для обчислення пенсії.

У результаті підвищені пенсії отримають більше ніж 10 мільйонів людей. Із них 8 мільйонів одержать підвищені страхові пенсії, що призначені до 2019 року. Найменший розмір підвищення становитиме 100 грн, у середньому воно складе 360 гривень.

Для людей з інвалідністю з числа потерпілих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС середній розмір підвищення пенсій складе близько 1 100 гривень.

Вперше із застосуванням цього показника збільшують пенсії військовикам. У результаті підвищення отримають пів мільйона одержувачів, і середній розмір такого підвищення складе 705 гривень.

Щомісячні компенсаційні виплати, що виплачують додатково до пенсії, для людей старших за 75 років також підвищуються. Йдеться про 2,2 мільйонів людей. Відповідно, українці 80+ отримають вже 570 гривень замість 500, а особи віком від 75 до 80 років – 456 гривень замість 400.

Сьогодні страхові пенсії одного мільйона людей згідно з чинним законодавством не підпадали під індексацію, оскільки були призначені протягом трьох останніх років. Для таких людей з 1 березня 2022 року установили щомісячну доплату 135 гривень. Це додатково до 100 гривень, які вже були встановлені в минулому році на підставі рішення Уряду з 2021 року.

Також встановлено мінімальні пенсійні гарантії та соціальні виплати для найбільш вразливих верств населення на рівні, вищому ніж прожитковий мінімум, передбачений Державним бюджетом на 2022 рік для людей, які втратили працездатність.

У результаті прийняття постанови на 19% (366 гривень) вищою за прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, буде мінімальна пенсійна виплата для:

  • пенсіонерів віком від 60 до 65 років, з повним страховим стажем (30/35 років, відповідно, для жінок і для чоловіків),
  • людей з інвалідністю І групи, які отримують пенсію.

На 9% (166 гривень) вищою за прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, буде мінімальна виплата для:

  • непрацюючих осіб, які отримують мінімальну пенсію,
  • одержувачів державної соціальної допомоги особам з інвалідністю, в тому числі, з дитинства і дітям з інвалідністю,
  • і одержувачі допомоги особам, які не мають права на пенсію.

Також збільшено на 24% (або 400 гривень) розмір допомоги на третю і кожну наступну дитину до досягнення нею 6-річного віку, яка виховується в багатодітній родині.

Як повідомляв сайт vikka.ua, рейтинг громад: де на Черкащині живуть краще.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаські поліцейські вилучили у чоловіка більш ніж півкілограма наркотиків

У Черкасах поліцейські вилучили у чоловіка вдома більш ніж півкілограма наркотиків, які він готував до збуту. Повідомляє Поліція Черкащини. У...

У деякі медичні заклади Черкас повернули теплопостачання

КПТМ “Черкаситеплокомуненерго” відновило подачу теплоносія у частину медичних закладів міста Черкаси. Про це повідомляє пресслужба комунального підприємства. Через похолодання керівники...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x