НовиниЧеркащинаВінчатися тільки у Суботові! Черкаська волонтерка повернулася із США,...

Вінчатися тільки у Суботові! Черкаська волонтерка повернулася із США, щоб втілити давню мрію

-

- Advertisment -

Черкащанка Дар'я Озимко вже кілька років поспіль впроваджує у США проукраїнські проекти. Вона є частиною команди громадської організації Razom for Ukraine. Допомагає українцям реалізуватися в IT-галузі, розвивати вітчизняну медицину та створювати умови для того, щоб українські школярі могли їздити на обласні, всеукраїнські та світові олімпіади. Цьогоріч волонтерка повернулася до України відвідати рідних, побачити малу Батьківщину та втілити у життя свою давню дівочу мрію. З Дар’єю Озимко спілкувався сайт vikka.ua

Вже 4 роки черкащанка разом зі своїм чоловіком Романом живе та працює у Нью-Йорку.

"У 2014 році поїхали туди по Грін-картці (посвідка на постійне проживання в США) працювати до Нью-Йорку. Ми мали амбіції і розуміли, що в Україні на той час, а це було після анексії Криму та початку війни, ми не зможемо себе реалізувати так, як нам хотілося б. До того ж мій чоловік інвестиційний аналітик у банківській сфері – не сама актуальна професія в Україні в той період", – розповідає черкащанка.

У США дівчина рік пропрацювала у транспортній компанії фахівцем з логістики. Саме тоді ствердилася у рішенні займатися громадською діяльністю та реалізовувати волонтерські проекти. З 2015 року черкащанка почала працювати у організації Razom for Ukraine та врешті-решт стала там операційним директором.

За цей час вона та її однодумці втілили у життя ряд проектів.

"У 2015 році ми реалізували проект для IT-спеціалістів, що живуть в Україні. Відібрали 5 українських стартапів, розробили для них тижневу програму та організували їх візит до США. Вони зустрічалися зі спеціалістами з маркетингу, юристами. Був дуже щільний графік", – пригадує волонтерка.

Також Дар'я Озимко та її однодумці реалізовують проект для українців, що живуть за кордоном, – eConsul. Аби оновити свій український паспорт за кордоном, українцям доводиться витрачати кілька годин на дорогу та вистоювати великі черги.

"Разом з українськими консульствами ми впровадили онлайн платформу, де українці мають можливість знайти все необхідне для подання форми заявки на отримання нового українського паспорта онлайн. Також можна обрати дату та час візиту до консульства", – розповідає черкащанка.

Організація вже впровадила електронні черги в консульствах у Нью-Йорку, Чикаго, Дубаї, цього тижня починає працювати сервіс у Лондоні.

"За перший місяць роботи у Нью-Йорку нашою послугою скористалися 400 українців. Це значний показник", – каже Дар’я Озимко.

В Україні поки що немає дитячої нейрохірургії як окремого напрямку. У США ця галузь медицини успішно розвивається. Razom for Ukraine кілька років поспіль організовує візити американських нейрохірургів до України. Назва цього проекту "Копілот" у перекладі означає "Другий пілот". Американські дитячі нейрохірурги перебувають в Україні, разом з українськими нейрохірургами проводять спільні операції та діляться досвідом з нашими фахівцями. До того ж, вартість операцій частково покривається за рахунок проекту.

"Копілот" розділений на кілька етапів: серпень 2016 (2 тижні); травень-вересень 2017(3 місяці); березень 2018 (2 тижні), жовтень 2018 (4 тижні).

Також українські волонтери з США вирішили зібрати кошти на допомогу тим школярам з України, які беруть участь у олімпіадах. Razom Ticket – це ініціатива з метою збільшення зацікавленості українських дітей дисциплінами STEM (STEM – скорочено від наука (Science), технології (Technology), інженерна справа (Engineering) та математика (Math)), а саме фізики, математики, астрономії, хімії, біології, інформатики, інформаційних технологій.

"Ми розпочали проект минулого року. Тоді на проведення всеукраїнської олімпіади з фізики не було виділено ні копійки. Я сама була учасницею і двічі призером Малої Академії Наук України. Знаю, як хочеться у шкільному віці, щоб тебе підтримали, твою перемогу помітили, дізналися про це", – пригадує черкащанка.

Допомога українським учням включає придбання залізничних та автобусних квитків до та з місця змагань по всій країні, покриття витрат на проживання та харчування учнів та тих, хто їх супроводжує. Також проект Razom Ticket фінансує придбання необхідного приладдя, підручників та базового лабораторного обладнання для учнів і вчителів, які готують учасників до змагань.

Крім того, волонтери впроваджують багато спільних проектів з українськими організаціями.

Черкащанка намагається щороку відвідувати рідні місця. Каже, що за останні роки відчула багато позитивних змін в українському сервісі. При цьому зауважує, що багато чого в Україні не робиться через менталітет самих українців.

"В Америці високі податки, але претензій до влади значно менше. Якщо у Нью-Йорку йде сильний сніг, то мешканців попереджають про це заздалегідь і просять не виїжджати на власному транспорті. А снігоочисна техніка починає прибирати тільки тоді, коли сніг вже скінчився. Те ж саме про ремонт доріг: люди навіть не думають скаржитися на те, щоб критикувати тривале перекриття вулиць через ремонтні роботи", – каже волонтерка.

Цьогоріч Дар’я Озимко повернулася на свою малу Батьківщину з чоловіком Романом заради особливої місії.

"У шкільні роки я захоплювалася археологією. Під час однієї з поїздок була вражена церквою у Суботові і загадала собі, що якщо буду вінчатися, то тільки тут. Ми з чоловіком вже 10 років разом, кілька років у шлюбі, почуття перевірили і вирішили, що прийшов час до вінчання", – ділиться планами черкащанка.

Усі фото надала героїня публікації 

Жартуючи, вона каже, що чоловік одружився з нею через смачний борщ, який вона готує.

"Кожного разу, коли повертаюся додому, прошу маму приготувати саме цю страву. Вона варить кращий у світі борщ і мене навчила", – посміхається Дар’я Озимко.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкащанка стала абсолютною чемпіонкою Європи з бодібілдингу.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах хочуть списати альтанку «Автобус»: прогнила підлога

Комунальне підприємство «Черкасиводоканал» має намір списати унікальну альтанку «Автобус». Проект рішення Черкаської міської ради розміщено на сайті ЧМР. Унікальну альтанку...

Канівчан попереджають про небезпеку підтоплення

Жителів Канівської громади попереджають про можливе підтоплення окремих територій через водопілля. Про це повідомляє пресслужба Канівської міської ради. Очікується затоплення...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x