НовиниЧеркащинаВід чагарників – до сучасних зон відпочинку: ексочільник "Дирекції...

Від чагарників – до сучасних зон відпочинку: ексочільник "Дирекції парків" розповів про досягнення за час існування підприємства (ВІДЕО)

-

- Advertisment -

Днями минуло 12 років з дня створення черкаського комунального підприємства "Дирекція парків". Його перший керманич Олександр Радуцький розповів журналістам телеканалу "ВІККА", як починалась історія перетворення міських парків на сучасні, комфортні й мальовничі зони відпочинку. Каже, тоді підприємство створили, аби облаштувати понад 100 гектарів паркових територій. За еталон і натхнення брали кращі парки Європи. 

"Все відбулось на сесії міської ради 19 серня 2007 року. Ідея створення "Дирекції парків" у тодішнього міського голови Сергія Одарича та його заступника Сергія Гури, – згадує пан Радуцький. – І коли вони мене викликали до себе і сказали, що я маю очолити нове комунальне підприємство, я дуже здивувався і спитав, що я з цим буду робити. Вони ж запевнили, що допомагатимуть мені".
 

Й направду, каже депутат, їхня допомога і внесок у розвиток місцевих парків та скверів були колосальними. Згадує, як неодноразово разом із міським головою Черкас Сергієм Одаричем виїжджали буцім на прогулянку парковими зонами, а тим часом – обговорювали, що потрібно зробити та змінити.

"В руках у мене завжди були блокнот і ручка, а я записував усе, що він каже: тут бордюри підправити, тут треба підкосити, тут – зробити санітарну обрізку дерев, тут, подивись, що у нас з озерами, їх треба терміново ізолювати. І все – треба, треба, треба… Адже на той час парки були настільки занедбаними, що міська влада вибрала в якості пріоритету саме приведення до ладу зелених зон. Ми їздили в Італію, в Австрію, в Ізраїль і там бачили результат, що стається з парками, коли місцева влада опікується ними".
 

Одна з перших новацій, яку втілили у нинішньому парку "Сосновий бір" – облаштування каскаду озер. У водоймах провели гідроізоляцію, оснастили каскад спеціальним водним насосом, до того ж, встановили нову водну окрасу. 

"Парк був відкритий у 1967 році, тут, на озері була скульптура бронзової русалки. Але її двічі викрадали. Другий раз вона була вкрадена у 90-ті роки. І протягом усього цього часу парк знаходився без цієї казкової фігури", – розповідає Олександр Радуцький. 
 

І додає: на заміну викраденій у парку встановили мармурову красуню-русалку, аби зменшити спокусу до крадіжки.

Також взялись розробляти розважальні майданчики як для дорослих, так і для дітей, зокрема це дитячі зони, каруселі та monkey forest. Останній встановили за пропозицією В’ячеслава Полежайка – президента Черкаської федерації альпінізму і скелелазіння. Керівництво міста й парків на неї пристали й максимально сприяли встановленню атракціону.

З 2008 року в парках і скверах міста почали проводити різноманітні мистецькі фестивалі.

"У "Сосновому бору" проходили "Древляндія", "Живий камінь", "Співочі вечори". Крім цього, вже у 2016 році тут з’явилась альтанка з візерунками трипільської тематики. І вже новий керівник Дирекції парків (на той час – Володимир Стойко) об’єднав всі ті фестивалі в цій одній композиції. Тому ми тут бачимо і дерево, і камінь, і скло, і метал", – пояснює ексочільник комунального підприємства.
 

Згадує, як виникла ідея таких фестів. Усе – через необлаштовані доріжки в "Сосновому бору", через те, що, проходячи ними, погляду не було за що зачепитись і помилуватись.

"Ми придумали проводити симпозіуми скульпторів. Так, в парку з’явилось багато тематичних алей, облаштованих скульптурами з дуба й піщаника. Дуб ми брали по 2 метри в діаметрі і з таких кругляків робили скульптури. А піщаник везли з Ямполя Вінницької області".
 

Скульптурні вироби різної тематики стали справжньою окрасою тамтешньої алеї. Майстри під час таких симпозіумів працювали просто неба. Створювали скульптури з каменю, дерева та металу. На такі фести з’їжджались майстри з усієї країни, також – із Польщі та Вірменії.

Алея Кобзаря веде нас до однієї з головних оглядових точок міста. Лише минулоріч там встановили металеві вітрила з візерунком вишиванки. До оновлення майданчику "Дирекція парків" ішла послідовно: насамперед втілили трипільську альтанку, дивозвірів, потім збудували майданчик. Його облаштували не лише задля милування головною артерією країни, а й для романтичних подій.

"В цій частині парку є Міст кохання, дерево кохання, альтанки кохання і є оглядовий майданчик. На цьому місці ми у свій час придумали проводити весільні церемонії. Тому кожну суботу й неділю тут і донині проходить багато врочистих подій, приходить багато молодят, – зазначає Радуцький.
 

Пригадує, як у свій час для нього, як для керівника "Дирекції парків", було важливо врятувати окрасу парку – Міст Кохання. Той ледь не зруйнувала романтична традиція серед закоханих – у день весілля залишати на мосту символічні замки зі стрічками.

"Коли ми почали перевіряти надійність Мосту кохання (а його капітальний ремонт нині вже робиться другий раз поспіль), то побачили там величезну кількість цих замків. І їхня загальна вага була близько 100 кг. Тому ми придумали зробити коване Дерево кохання, на яке вони можуть вішати ці замочки, таким чином розвантажити місток".
 

Пан Радуцький переконує, питанню безпеки з самого початку приділяв максимум уваги. Тому одразу після створення комунального підприємства багато атракціонів були демонтовані й частково оновлені.

"Я, як керівник, перевірив безпеку усіх атракціонів, які знаходяться в парку. І було виявлено, що всі вона на той час перебували в такому стані, що могли завдати шкоди містянам. Тому за рішенням сесії Черкаської міської ради у 2008 році Колесо огляду було демонтовано. І люди тоді почали запитувати, коли ж воно з’явиться знову. Перша спроба відновити це колесо у нас була у 2013 році, коли ми заклали 1,5 млн. грн. на співфінансування встановлення нового Колеса огляду. Ще стільки ж мала надати нам облдержадміністрація. Але в країні відбулась Революція Гідності, вже було не до того. Вдруге до цього проекту ми повернулись у 2016 році. Коли були закладені перші кошти, проведений тендер, був визначений переможець".
 

Нове Колесо огляду, монтаж якого вже майже завершений, буде саме такого розміру, яким було попереднє. Воно має 20 кабінок, половина з яких закриті. Цей факт дасть можливість насолоджуватись атракціоном навіть у дощ чи сніг, експлуатувати Колесо можна до -5?С.

Пересічним відвідувачам парків, каже Радуцький, не видно кропіткої роботи працівників "Дирекції". Вони приходять сюди, відпочивають, споглядають живописні краєвиди. Однак за всім цим стоїть титанічна робота й старання людей, які тут працюють.

Колишній очільник, який 9 років присвятив цьому підприємству, часи роботи тут пригадує з особливим щемом:

"Коли Дирекція парків була створена, я всім казав, що це народилась дитина. З якою ми разом навчились ходити, розмовляти, навчились створювати умови для людей, як приходили відпочивати – комфорт та безпеку. Це все було головне".
 

Проте навіть після того, як полишив посаду, про парки не забуває. А на заміну собі підготував найкращих фахівців.

"Я ще перебуваючи на посаді директора почав готувати собі заміну. Близько п’яти років при мені пропрацював заступником Володимир Стойко. І певний час, уже після того, як я пішов на посаду секретаря міської ради, він працював директором "Дирекції парків". А він уже зі свого боку взяв заступником Андрія Кучу. І нині той очолює комунальне підприємство. Хочу сказати слова вдячності цим хлопцям, які дійсно змогли тримати ту планку, яка була піднята мною у період, коли керував Дирекцією парків я".
 

Звертаючись до черкасців, Олександр Радуцький бажає, аби ті любили сквери та парки міста, ставились до них з повагою. Каже, якщо ці почуття людей, які утримують парки, і людей, які там відпочивають, об’єднаються, то вандалізм повністю викорениться з нашого міста.

Як повідомляв сайт vikka.ua, міськвиконком визначився з місцем розташування багатостраждальної стели про любов до Черкас.

Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram!

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Як сміляни можуть відновити житло. Програма Є-відновлення: куди звертатись і що потрібно

Торік в Україні запрацювала програма Є-відновлення по компенсації зруйнованого житла внаслідок бойових дій. За цією програмою українці можуть використати ...

Опади та коливання температури: прогноз погоди в Черкаській області

Із середини квітня Черкаська область знаходиться під впливом південних циклонів, які зумовлюють різноманітні опади та коливання температури. Про це...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x