додому Новини Черкаси Верховний Суд визнав рішення сесії Черкаської міськради, прийняті за участі відкликаних депутатів,...

Верховний Суд визнав рішення сесії Черкаської міськради, прийняті за участі відкликаних депутатів, протиправними

0

Задовольнити касаційну скаргу «Партії вільних демократів», а саме: визнати протиправними і нечинними кілька рішень Черкаської міської ради, протиправними дії міського голови і міськради щодо врахування голосів депутатів-відкликанців.

Таку постанову в середині грудня виніс Верховний Суд України. Тим самим залишив у силі рішення Черкаського окружного адміністративного суду від вересня 2018-го і скасував ухвалу Шостого апеляційного суду.

Позовна заява «вільнодемократівців» стосувалась сесійного засідання 17 травня 2018 року. Тоді у системі «Голос» для участі у сесії зареєструвались і чотири відкликані депутати: Альона Цегвінцева, Тетяна Чорнобіль, Віталій Косяк та Максим Скорик. Їхні голоси були враховані у погодженні бюджетних питань порядку денного.

Така ситуація тоді вкрай обурила представників трьох політичних сил: «Партії вільних демократів», «БПП – Солідарність» та «Громадянської позиції» покинули сесійну залу. Опісля «вільнодемократівці» подали заяву в прокуратуру та звернулись до суду.

11 вересня 2018 року Черкаський окружний адміністративний суд частково задовольнив позов «ПВД» і вирішив визнати протиправними та нечинними рішення Черкаської міськради, які стосуються перерозподілу міського бюджету на 2018 рік. Також – визнати протиправними дії міського голови Черкас Анатолія Бондаренка та міської ради щодо врахування голосів вказаних депутатів-«відкликанців». Втім очільник Черкас оскаржив цю ухвалу, і у беерзеі 2019-го Шостий Апеляційний Адміністративний Суд задовольнив цю скаргу. Крапку у цій справ поставив Верховний Суд.

Зазначимо, це вже друга справа, у якій касаційна інстанція визнає дії Анатолія Бондаренка протиправними. Торік Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу тоді ще депутата Черкаської міської ради Олександра Радуцького у справі трирічної давнини. Та стосувалась розпоряджень Бондаренка, якими він забороняв Радуцькому, що на той час був секретарем міськради, проводити сесійні засідання.

«Ми бачимо наслідки дій міського голови, які вже не впер. Шкода, що ці суди проходять у час, коли працює нове скликання міської ради, і вплинути якось на прийняті у 2018-му незаконні рішення неможливо. Але тому в судах і пишуть, що ці дії протиправні, щоб правоохоронні органи могли відповідно реагувати на те, що відбувається в органах місцевої влади в Черкасах, – коментує постанову Олександр Радуцький. – Це вже друге визнане судом правопорушення. Це не випадковість, а вже система. Тут ми бачимо факти перевищення владних повноважень. Нагадаю, що в Європі після таких рішень мери йдуть у відставку. Зрозуміло, що Бондаренко цього не зробить. Але для того, щоб усі в цьому місті жили за законом, необхідна саме реакція правоохоронців».

Як раніше повідомляв сайт vikka.ua, Кабмін погодив кандидатуру Олександра Скічка на посаду голови Черкаської ОДА. Ми розповіли, що відомо про майбутнього «губернатора».

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version