додому Новини Черкащина Великдень 2021: про які традиції і заборони треба пам’ятати черкащанам

Великдень 2021: про які традиції і заборони треба пам’ятати черкащанам

1

Великдень – свято, якого щороку найбільше чекають усі віряни. Кожного разу день Світлого Христового Воскресіння відзначається у різні дні. У 2021 році свято припадає 2 травня.

Для всіх християн це свято – не тільки яскраві писанки і запашна паска, а особливий день, коли слідують традиціям і вірять у диво. Яких традицій і застережень треба прислухатись на Великдень – інформує черкащанам vikka.ua.

Після хрещення великоднього кошика люди повертаються додому, вмиваються і всідаються за стіл.

Сніданок починають з освячених продуктів, кожен повинен з’їсти по яйцю і покуштувати інші принесені з церкви страви. Далі приступають до решти страв.

Цього дня закінчується Великий піст, тому святковий стіл повинен бути багатим, з великою різноманітністю страв. Головними атрибутами є яйця-крашанки, паски і сирні паски.

Цікаво, що яйце – символ життя і чудесного воскресіння. В іконопису воскреслий Ісус був оточений сяйвом, схожим за формою на яйце. Тому крашанкам приписують цілющі властивості.

Паска – символ присутності Бога у житті всіх людей. Її солодкість, здоба і краса – співчуття, милосердя і турбота Творця про кожного. А сирна паска – прообраз Царства Небесного. Її форма у вигляді гори символізує новий, небесний Єрусалим. А поєднання молока та меду – солодкість райського життя, радість і блаженство святих.

Традиції христування вже 2000 років: весь період святкування, а це наступні 40 днів після Великодня, при зустрічі люди вітають один одного словами:
– «Христос воскрес!»
– «Воістину воскрес!», триразово цілуються і обмінюються писанками. 2021-го року в Украні, як і в усьому світі, у звязку з коронавірусними обмеженнями, цілуватись і обійматись не рекомендовано.

Натомість обмін яйцями міцно увійшов у великодню традицію. З цим символом пов’язано таке повір’я: Марія Магдалина вирішила принести радісну звістку про воскресіння Ісуса римському імператору Тиверію. До нього не можна було приходити без дарів і Марія вибрала у подарунок куряче яйце, яке символізує життя. Почувши звістку, Тиверій розсміявся і сказав: «це так само неможливо, як і твоєму білому яйцю перетворитися на червоне»… але не встиг він закінчити фразу, як яйце стало червоним.

З Великоднем пов’язано безліч вірувань:

Вважається, що цього світлого дня все стає видимим, навіть містичне; маленькі діти з чистою душею можуть побачити всі земні скарби, які у цю ніч світяться вогниками.

На Великдень можна просити у Бога все. Так, люди похилого віку розчісували своє волосся з думкою про онуків, щоб їх було стільки, скільки волосся на голові. Бажаючи розбагатіти, вмивалися зі срібного посуду. Дівчата просили нареченого.

З нетерпінням чекали першого удару дзвонів. Якщо з першим ударом перехреститися зі словами: «Христос воскрес, а рабу (ім’я) здоров’я», то одужає навіть важко хвора людина.

Вставали до світанку, щоб не проспати щастя.

Дівчата вмивалися водою з червоного яйця, щоб бути рум’яними.

На Великдень усі мають веселитися, інакше сумувати доведеться весь рік.

Що не можна робити на Великдень

Не рекомендується працювати. У сам Великдень та наступні декілька днів не можна займатися прибиранням, пранням, прасуванням, шиттям та іншою важкою домашньою роботою.

Не можна цього дня сумувати, сваритися, сперечатися, ображатися, лихословити або засуджувати будь-кого іншого.

Велике церковне свято – не привід зловживати алкоголем. Дозволяється лише помірне споживання міцного напою, зокрема вина. Помірність стосується й розговіння.

Заборонено викидати освячені залишки їжі зі святкового столу, наприклад, шкаралупу від писанок і крашанок або крихти від пасок. Їх краще спалити, закопати чи віддати птахам та тваринам.

Не варто цього дня йти на цвинтар, адже Великдень – радісне свято, коли люди мають веселитися, а не сумувати. Для цього призначені поминальні дні.

Традиційно не здійснюється на Світлий тиждень таїнство вінчання.

Як повідомляв сайт vikka.ua, великодні вихідні подарують черкащанам і сонячне тепло, і грозові дощі.

1 коментар

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version