НовиниЧеркащинаВ Умані зіткали найпатріотичніший рекорд України (ФОТО)

В Умані зіткали найпатріотичніший рекорд України (ФОТО)

-

- Advertisment -

Понад тисяча уманчан та гостей фестивалю "Шіді-Ріді" у День Незалежності встановили найпатріотичніший рекорд України, зіткавши на старовинному ткацькому верстаті "Пояс єднання українців". Про це повідомляє "Вечірня Умань".

– Пояс єдності ми розпочали ткати на "Шіді-Ріді 2016", тоді це була просто ідея, що запалила очі місцевих майстрів і переросла у рекорд, який став символом єднання українців, – розповідає організатор фестивалю Софія Чорнономаз.

Автор ідеї "Поясу єднання" – місцева майстриня Владислава Швець та Сергій Черній, які загорілись ідеєю встановити рекорд України, і зібрали команду з 10-ти людей, які щодня вчилися такати пояс. Профінансували рекорд України депутати уманської міської ради, та депутат Черкаської обласної ради Олег Баштан.

– До нас долучилися як відомі майстри так і люди, які вперше у своєму житті сіли за ткацький верстат. Наймолодшій майстрині 8 років, найстаршій – 60. Саме ці люди закладали основу рекорду, – розповідає Владислава Швець.

16 метрів 53 сантиметри довжини, 5 сантиметрів ширини, 12 годин роботи і 5 кольорів, що символізують прапори які творили історію України.

– Для поясу ми обрали кольори трьох прапорів: червоно-чорний прапор УПА, синьо-жовтий прапор незалежної України і між ними Помаранчева революція. Білий взяли за основу, – говорить Владислава.

Такий рекорд встановлювали в Україні вперше. Як зазначила експерт національного реєстру рекордів Лана Ветрова, до того на старовинному верстаті рекордний пояс не ткав ніхто.

– Я дуже рада, що навчилася ткати пояс, тепер усім у школі розповідатиму, що долучилась до рекорду України, – ділиться враженнями Марія Харченко.

– До мене пояс старано ткала маленька дывчинка, і я не зміг пройти повз верстату, – нехай частинка Західної України також залишиться на цьому фестивалі, – розповідає учасник літературної сцени Олександр Мельник м. Чернівці.

– Колись, на схожому верстаті, моя бабуся ткала рушники, а я збоку спостерігала, коли ж просила в неї поткати, – бабуся казала, що я ще маленька. Я виросла… І лише через 10 років на фестивалі "Шіді-Ріді" здійснилась моя дитяча мрія, поткати на верстаті" – ділиться враженнями уманчанка Ольга Макаренко.

За ткацький станок сів і депутат Черкаської обласної ради Олег Баштан:

– Найбільше на фестивалі сподобались майстер-класи, до одного з них і сам долучився, зіткавши шматочок поясу, який об’єднує українців.

Пояс, що став своєрідним символом фестивалю, організатори планують продовжити ткати на всіх великих заходах в місті, та за його межами. Як розповідає організатор "Шіді-Ріді" Софія Литвиненко-Чорномаз, пояс, зітканий на фестивалі, об’єднав в одній великій справі усіх гостей свята, і став своєрідним підверженням того що сила українців в єдності, адже якщо кожен старанно буде ткати свій клаптик поясу, то в результаті його ніхто і ніколи не розірве і не розділить.

Як повідомляв сайт vikka.ua, "КіноШот" оприлюднив черкащанам програму фестивалю.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаські поліцейські вилучили у чоловіка більш ніж півкілограма наркотиків

У Черкасах поліцейські вилучили у чоловіка вдома більш ніж півкілограма наркотиків, які він готував до збуту. Повідомляє Поліція Черкащини. У...

У деякі медичні заклади Черкас повернули теплопостачання

КПТМ “Черкаситеплокомуненерго” відновило подачу теплоносія у частину медичних закладів міста Черкаси. Про це повідомляє пресслужба комунального підприємства. Через похолодання керівники...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x