НовиниОсвітаУ мережі показали, у що перетворилася садиба князя Голіцина...

У мережі показали, у що перетворилася садиба князя Голіцина на Черкащини

-

- Advertisment -

Від садиби і парку князя Голіцина на Черкащині залишилися лише кілька споруд, що перебувають у занедбаному стані, ставок, що заріс очеретом та острів кохання, на який фактично не можна потрапити. Краєзнавець Олександр Мальон оприлюднив фото садиби в селі Козацьке, Звенигородського району.

«Тут справжній палацо-парковий комплекс, який нині переживає не кращі часи. Сам палац був зруйнований під час становлення радянської влади. Вціліли симпатичні неоготичні господарські будівлі, флігель, брама, будинок управляючого парк та ставки», – розповів краєзнавець.

Палац, який не зберігся

Донедавна тут розташовувався місцевий ПТУ. Його закрили і він вже не працює. Господарські будівлі ще якось використовуються, але всеодно виглядають занедбаними. В одній із будівель розміщувався млин. В господарських спорудах нині – церква.

Господарська будівля. Хрест вказує, що тут нині церква

Парк та «острів кохання» на ставку заросли очеретом. Місток, що їх з’єднує існує у вигляді металевого каркасу.

Місток на ‘острів кохання’

Дендропарк у Козацькому є пам’яткою садово-паркового мистецтва державного значення. Його площа 51 га (це немало), а закладений він був наприкінці ХVIII століття. Парк дуже витягнутий. В його північній частині є каскад ставків, до яких веде довжелезна, пряма як стріла, алея. Алея ця могла б слугувати чудовою декорацією для будь якого історичного, а ще краще містичного фільму. Вона викладена бруківкою, що за століття вкрилась шаром грунту, та оточена похмурими старезними деревами.

Село Козацьке відоме з початку XVIII століття. До 1791 року воно належало Григорію Потьомкіну, а після його смерті – дісталось у спадок Варварі Василівні Енгельгард (Голіциній), племінниці Потьомкіна та рідній сестрі Олександри Енгельгард (Браницької). Варвара Василівна у 1779 році вийшла заміж за князя Сергія Федоровича Голіцина (1748-1810). Ця гілка Голіциних була не дуже відома й не дуже багата. Сергій Федорович був генералом, георгіївським кавалером та відомим воєначальником. Він мав великий маєток в селі Зубрилівка, який зараз є одним з кращих зразків поміщицьких садиб у Росії. Але після смерті Катерини ІІ він потрапив у немилість до імператора Павла І.

Його, разом з усією родиною (Голіцини мали дев’ятьох синів), в 1797 році відправили у Козацьке.

Маєток у Козацькому в час приїзду до нього Голіциних був у запущеному стані й майже не приносив прибутків. Господарством у родині Голіциних займалась княгиня. Саме вона облаштовувала маєток у Зубрилівці, і вона ж почала облаштування маєтку у Козацькому. Княгиня хотіла примножити прибутки від маєтків в Україні й тому переселилась у Козацьке.

Тут вона, використовуючи працю кріпаків, заклала парк та збудувала садибу, залишки якої стоять у селі й зараз. Померла В.В.Голіцина в 1815 році. Великий господарський блок, розташований ліворуч від в’їзних воріт, було збудовано вже у перше десятиліття ХХ століття новими власниками маєтку, а від князівського палацу не залишилось і сліду.

Читайте також
Краєзнавець Олександр Мальон показав жіночий монастир, де раніше розташовувався туберкульозний диспансер  та інтернат. Цьому монастирю майже 250 років. Розташований він у Лебедині, що на Шполянщині.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах на місці пляжу збудують апарт-готель висотою 33 метри (ДОКУМЕНТ)

У Черкасах на місці колишнього пляжу «Рівєра» планують збудувати апарт-готель. Відповідний дозвіл надав департамент архітектури та містобудування Черкаської міської...

В Умані за вбивство затримали 19-річного ревнивця

Хлопець приїхав із-за кордону, коли дізнався, що у його дівчини з’явився інший. Він вбив суперника та побив іншого парубка,...

Цікаве:

Trustee Plus швидко прогресує і заявляє про аудиторію у 200 000 користувачів

Продукт компанії Trustee продовжує просувати можливості Web3-сфери в...

Огляд актуальних бонусних програм в казино Super Gra

Бонуси – спеціальний маркетинговий інструмент для залучення нових клієнтів,...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x