НовиниОсвітаКраєзнавець показав монастир на Черкащині, де був туберкульозний диспансер

Краєзнавець показав монастир на Черкащині, де був туберкульозний диспансер

-

- Advertisment -

Краєзнавець Олександр Мальон показав жіночий монастир, де раніше розташовувався туберкульозний диспансер  та інтернат. Цьому монастирю майже 250 років. Розташований він у Лебедині, що на Шполянщині. Сучасні фото краєзнавець виклав на своїй сторінці в мережі Фейсбук.

«Миколаївський жіночий монастир. Заснований у 1779 році. Всі вцілілі історичні будівлі були зведені у першій половині ХІХ століття», – зазначив краєзнавець.

За його словами, у 1823 році монастир відвідав Тарас Шевченко разом зі своєю сестрою Катериною, яка у Свято-Миколаївському монастирі молилася перед весіллям за своє щасливе подружнє життя. Ці відвідини стали поштовхом для написання Кобзарем поеми “Гайдамаки” про козацько-селянське повстання.

У 1929 р. Свято-Миколаївський жіночий монастир зачиняє тодішня влада. В часи німецької окупації монастирю дозволили функціонувати, однак після завершення Другої світової війни з поверненням радянської влади його знову закрили.

За радянських часів в будівлях розміщувався інтернат, туберкульозний диспансер, склади. З 1992 року монастир відновлюється.

Приблизно за кілометр від обителі, на дні яру знаходиться цілюща Магдаленинська криниця, яка зроблена у вигляді кількох неглибоких резервуарів, укритих зверху дерев’яним настилом, а біля них влаштовані кабінки для обливання водою. На в’їзді до села знаходиться старовинний вітряк, який зараз не функціонує за призначенням.

Нагадаємо, краєзнавець Олександр Мальон показав цікаві пам’ятки в селі Хижинці, що на Черкащині.  Це – вітряк, комора та скіфські захисні вали.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Поліція повідомила деталі смертельної ДТП на Уманщині

Автопригода сталася біля села Паланка Уманського району. Зіткнулися автомобілі ВАЗ та Fiat, внаслідок чого є загибла і постраждалий. За...

На Черкащині очікуються невеликі дощі

Циклони продовжують утримувати свій вплив Черкащиною. Очікуються невеликі дощі, місцями з грозами, проте вдень суттєвих опадів не передбачається. Про...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x