НовиниЧеркащинаУ Черкасах запрацював перший в місті бізнес-табір для школярів...

У Черкасах запрацював перший в місті бізнес-табір для школярів (ФОТО, ВІДЕО)*

-

- Advertisment -

Відчути себе не просто дорослим, а серйозним успішним підприємцем. Навчитись планувати і вести власний бізнес. Та й просто подумати про свою майбутню професію самостійно, не доручаючи цю відповідальну справу батькам. І все це – весело, цікаво, на практиці та у бізнес-іграх. Так пройшло літо у кількох десятків черкаських школярів, які стали учасниками першого в Черкасах Business Camp для дітей. Про ідею створення табору та про результати його роботи журналістам vikka.ua розказала його засновниця, черкащанка Ірина Обруч.

У Черкасах досі немає освітнього середовища, де б дітлахи шкільного віку могли осягати ази фінансової грамотності чи професійної орієнтації. Нинішня середня освіта українських дітей вже давно не відповідає вимогам сучасного світу. Епоха стрімкого розвитку інформаційних техгнологій, іновацій, діджіталізації та штучного інтелекту потребує нових професій, нових навичок, нової відповідальності, нових лідерів, впевнена пані Ірина.

Тому вирішила не чекати, поки хтось подумає про дітей і щось зміниться у освітній системі, а, ставши професійним бізнес-тренером ,створила перший у місті бізнес-табір для дітей шкільного віку. Каже, ідея про такий табір з’явилась завдяки старшому синові.

"Коли Андрію було 16 років, ми зустрілись з проблемою, що дитина не знає, куди хоче йти навчатися після школи, не розуміє, ким хоче бути, яку спеціальність і сферу діяльності обрати, – згадує пані Ірина. – Він був розгублений. Але я не хотіла, щоб у його випадку було так, як це часто трапляється в інших родинах, коли батьки вирішують за дітей їхнє майбутнє. Мовляв, банкіри, юристи, нині вже айтішники – це модно, значить, нехай вчиться. А запитати дитину, чи вона цього хоче? Чи розуміє взагалі, чим ці люди займаються на практиці?"

Згодом син потрапив до США за програмою культурного обімну FLEX. І ця поїздка стала доленосною, адже саме завдяки досвіту американських освітян, з’явився задум створити подібне освітнє середовище в Черкасах. До слова, цьогоріч вже 18-річний Андрій допомагав мамі і працював вожатим у створеному нею бізнес-таборі.

 

"В США в шкільних класах учні вже проходять профорієнтацію. Вони мають вибір предметів, які готуватимуть їх до дорослого життя і до майбутньої спеціальності: філософія, економіка, право, політологія практична, криміналістика, програмування. Хочеться таке розуміння дати і нашим дітям ще до того, як вони закінчать школу", – каже пані Ірина.

Ще одна проблема сучасних українських дітей – фінансова грамотність. Точніше – безграмотність. Склалось так, що як поводитись з грошима, юні українці зазвичай розуміють тільки після того, як вступають до вишу на спеціальності, пов’язані з фінансами і економікою. Це неправильно. Важливо, щоб діти розуміли з ранніх років, що таке родинні та власні фінанси,відрізняли обов’язкові поточні витрати від марних трат, знали,як грамотно планувати свої кишенькові гроші, вміти ними управляти, ще й навчитися накопичувати на власну мрію.

 

Так з’явився перший черкаський business camp для дітей. В основу його роботи лягли інтерактивні ігри та практики, розроблені за теорією Роберта Кійосакі: Cashflow та "Квадрант грошового потоку" та інші. Так, дітлахи змогли побувати і попрацювати в кожному із 4 секторів "квадранту": наймані працівники, підприємці, великий бізнес, інвестори. Вони обирали професії, придумували ідеї для майбутнього бізнесу, шукали шляхи для його розвитку до більших масштабів, розглядали ситуації, коли вже бізнес працює на людину, вчились інвестувати і "прокачувати" свою справу.

В рамках своєрідного інтерактивного практикуму учні табору ходили в гості до великих черкаських компаній і спостерігали зсередини, як все працює. Діти дізнавались, наприклад, які взагалі професії існують нині, чим відрізняється найманий працівник від бізнесмена, спілкувались з керівниками, як влаштована робота їхніх компаній і як взагалі все починалось. Так, сьогодні пані Ірина вдячна тим компаніям та підприємцям, які відкрили свої двері для її юних учнів та поділились своїм досвідом: ПАТ "УкрСиббанк", АТ "Ощадбанк", медичний центр "Медгарант", ТОВ "Рекламна група Фламінго", компанія "Іщенко", СК "АХА страхування", CК "Княжа VIG", адвокат Тетяна Витріщак, адвокат Світлана Заруба, дитячий клуб науки "QUARK", салон СПА "СЛОН", команда розробки "Default Value", компанія "TransferWise", турагенство "Coral Travel Elit Service", ТРК "ВІККА", ПСП "Ньютон"

Першу зміну новоствореного табору склали знайомі дітлахи: колишні вихованці курсів, які вже проводила пані Ірина, хтось із екс-співробітників привів своїх малих. Однак вже наступні три зміни батьки приводили дітей, завдяки відгукам. Запрошували школярів двох вікових груп: від 8 до 10 років та 11-14 років.

"Дуже цікаво було спостерігати, як розкривалися діти під час занять табору. Їм знадобився певний час, аби зрозуміти, що я не вчитель, не нянька, не вихователь, що я – бізнес-тренер, – розповідає керівниця табору. – Бо спочатку це були оті діти після вишколу української системи освіти: сидіти струнко, боятись заговорити. Зате потім, бачили б ви, як вони взаємодіяли! Усі стали друзями та не хотіли, щоб зміна закінчувалася".

Дехто з вихованців після закінчення зміни навіть залишався на наступну.

Навіть найбільша проблема сучасних дітей – гаджети – під час табору була вирішена. І не з ініціативи бізнес-тренера. Користуватись телефонами дітлахам ніхто не забороняв. Втім, процес занять їх настільки поглинав, що вони самі забували про девайси. 

"А які вони всі креативні, сучасні, талановиті та розумні. Їх бізнес-ідеям позаздрили б дорослі. Це наше майбутнє успішне покоління і саме тому так хочеться створити те середовище для них, яке максимально буде сприяти їх всебічному розвитку", – переконує пані Ірина.

Втім, із закінченням літа не закінчується робота Ірини Обруч з дітлахами. Вже в жовтні стартує перша в місті дитяча бізнес-школа "FIRST JUNIOR BUSINESS SCHOOL", до навчання в якій запрошуються школярі 8 -10 років, 11- 13 та 14-16 років років.

 

Освітній процес в школі буде складатись з кількох курсів, серед яких обов’язковими будуть фінансова грамотність, основи бізнесу та підприємництва, основи інформаційних технологій, основи лідерства, діловий етикет та інші. Заняття проходитимуть у формі міні-тренінгів з бізнес-іграми та інтерактивними практиками. Адже тільки так, впевнена авторка проекту школи, можна досягти максимального засвоєння теорії. Запланована також робота з віковою групою від 14 до 16 років: для підлітків, як для дорослих, будуть проводитись 6-годинні тренінги. Викладачами школи будуть експерти в кожному з напрямків – молоді, активні бізнес-тренери, з якими школярам буде цікаво.

Крім того, при школі функціонуватиме інтелектуальний клуб "Розумним бути модно", який збиратиме учнів "FIRST JUNIOR BUSINESS SCHOOL" для спілкування і гри в позаурочний час в робочі дні.

"FIRST JUNIOR BUSINESS SCHOOL" вже приймає заявки на реєстрацію учнів. Детальна інформація – за телефоном +38(067)470-20-40, Ірина Обруч

*Матеріал розміщено на правах реклами

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

«Кожна жінка — богиня»: у Черкасах презентували арт-проєкт «Венера»

Черкаський художній музей презентує арт-проєкт заслуженого художника України Максима Гладька — «Венера». Про це повідомляють на сторінці музею. Венера —...

«Подаруй світло Харкову»: на Черкащині вже підготували перший транш підтримки

«Подаруй світло Харкову». Вантаж під такою назвою формують на Черкащині. Область долучилася до підтримки незламного Харкова, який щодня потерпає...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x