НовиниЧеркасиУ Черкасах вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні

У Черкасах вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні

-

- Advertisment -

20 лютого – день пам’яті Героїв Небесної Сотні. Цього дня активістів, які загинули під час Революції Гідності в 2014 році, вшанували й у Черкасах. Про це повідомляють у Черкаській міській раді. 

На площі біля пам’ятнного знаку “Борцям за волю України” зібралися очільники міста й області, учасники майданів у Черкасах та Києві, військові, які продовжують відстоювати демократичні цінності та захищають українські кордони, представники громадських організацій та небайдужі містяни.

Біля меморіального комплексу облаштували інсталяцію, яка відображала тодішню атмосферу Майдану. У виконанні акторів обласного музично-драматичного театру відбулася постановка однієї з подій на барикадах Майдану 2014 року.

Присутні згадали земляків, які загинули під час Революції Гідності. Це Максим Горошишин із Грушківки Кам’янського району, Василь Сергієнко з Корсунь-Шевченківського, ВіталійСмоленський із Фурманки Уманського району, Юрій Пасхалін із села Носачів на Смілянщині, Віктор Чернець із Подібної Маньківського району, Юрій Паращук із Тального, Андрій Саєнко зі Сміли.
Вшанували пам’ять полеглих хвилиною мовчання. Під звуки пісні-реквієму “Пливе кача” поклали лампадки до підніжжя меморіального знаку.

У ті дні в акціях протесту на майдані Незалежності в Києві взяли участь сотні черкасців. Подібні мітинги на підтримку Всеукраїнського майдану відбувалися у багатьох населених пунктах України, в тому числі й у Черкасах.

Одним з учасників і очевидців тих подій був Черкаський міський голова Анатолій Бондаренко.

“Досі дуже добре пам’ятаю ті тривожні дні, сутички на майдані Незалежності та жорстокі побиття мітингувальників, – згадує Анатолій Васильович. – Тоді ми всі, кому не було байдуже до майбутнього рідній державі, стали пліч-о-пліч та об’єдналися навколо сильного прагнення до змін. Змін, завдяки яким ми зберегли Україну та завдяки яким став можливим проєвропейський шлях її розвитку. Боротьба за українську державу із власною культурою та власними традиціями ще триває. І це боротьба не лише за кордони, це боротьба за нас як націю — міцну й вільну, нескорену та гідну. За це продовжують гинути кращі сини та доньки України, але ми обов’язково поставимо переможну крапку. Низький уклін і світла пам’ять Героям Небесної Сотні – хто першим став на захист української нації у війні з росією”.

Нагадаємо, що з 18 по 20 лютого 2014 року протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піку. У ці дні на Майдані загинуло 78 осіб. Після 20 лютого ще понад 20 протестувальників померли від поранень. Усі вони увійшли до меморіалу борців за українську незалежність – до Небесної Сотні.

105-ти Героям Небесної Сотні посмертно надано звання Герой України, а троє іноземців – білорус Михайло Жизневський, грузини Зураб Хурція і Давид Кіпіані – посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні.

Читайте також:

Відтепер дізнатись про актуальні новини Товариства, отримати інформацію про стан енергетичної мережі, планові роботи з її підтримки та в цілому про роботу енергетиків Черкащини можна у офіційному Telegram-каналі ПАТ «Черкасиобленерго».

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкащан попереджають про можливість підтоплення

Черкаські синоптики попереджають жителів Черкаської області про можливість підтоплення з 18 до 23 квітня. Про це повідомили у пресслужбі...

Неподалік Умані вантажівка зіштовхнулася з легковиком

Неподалік Умані сталася дорожньо-транспортна пригода. Вантажний автомобіль зіштовхнувся з легковиком Renault Duster. Про це повідомляє Уманське районне управління поліції. За...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x