НовиниЧеркасиУ Черкасах виставили на продаж частину будинку, де колись...

У Черкасах виставили на продаж частину будинку, де колись була синагога

-

- Advertisment -

Частину приміщення на першому поверсі в будинку по вулиці Святотороїцькій, 50, що в Черкасах, виставили на продаж. За приміщення просять 3 млн. грн. 100 років тому тут розміщувалася синагога. Оголошення виставлене на сайті ОЛХ.

Як зазначають продавці, перший поверх, всі вікна та окремий вхід – на дуже прохідну вулицю. Ідеальне місце для магазину, хостелу, стоматологіі, майстерні і тд.

До бульвару Шевченка – 100 метрів.

У будинку, в якому продають приміщення за 3 млн грн, свого часу розміщувалася синагога «Ремісників». Вона існувала до 20 років минулого століття. З 11 будівель синагог, що були в Черкасах, до наших днів «дожили» три.

Що відомо про синагогу «Ремісників»?

Як писав сайт vikka.ua, у ХХ столітті черкащанин Борух Дунаєвський заповів своє житло за адресою Музикантська, 32, єврейській общині під будинок молитви. Будівля була дерев’яною, тому потребувала ремонту. Згодом на цьому місці була збудована кам’яна споруда, а керівництво міста дало дозвіл на відкриття молитовного будинку.

За твердженням черкаського історика і краєзнавця Юрія Мариновського, «можна сказати, що у серпні 1924 року молитовний будинок «Ремесленний» припинив своє існування». 23 серпня 1924 року комуністична влада дозволила місцевим євреям провести у цій будівлі збори, щоб вони створили общину і мали можливість використовувати її у своїх цілях. Але в той день для євреїв синагогу відкрили востаннє.

«Після закінчення зібрання Окрлидвинком наказав поліції «будинок запечатати». При цьому було вказано: «Ніяких молінь Комісія влаштовувати не дозволяє». Окрім того, за словами Юрія Мариновського, ще у квітні 1924 року молитовний будинок обстежив А. Александров, керівник Черкаського окружного товариства пам’яток. Він взяв на облік деякі речі, які перебували в синагозі. Зокрема, старий мідний підсвічник «з чеканими левами і стилізованим рослинним орнаментом». Вага його була – 12 фунтів (5,5 кг).

Згодом будинок реконструювали і зробили 11 квартир, де понині живуть черкащани.

Читайте також на сайті vikka.ua

  • У Черкасах за понад 4 млн грн був проданий аварійний спортивний зал, який розташовується на території колишнього військового містечка по вулиці Надпільній. Стартова ціна була 1,1 млн. грн. Хто став власником?
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаські поліцейські вилучили у чоловіка більш ніж півкілограма наркотиків

У Черкасах поліцейські вилучили у чоловіка вдома більш ніж півкілограма наркотиків, які він готував до збуту. Повідомляє Поліція Черкащини. У...

У деякі медичні заклади Черкас повернули теплопостачання

КПТМ “Черкаситеплокомуненерго” відновило подачу теплоносія у частину медичних закладів міста Черкаси. Про це повідомляє пресслужба комунального підприємства. Через похолодання керівники...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x