НовиниОсвітаУ Черкасах розглядатимуть петицію про Гостромогильний провулок

У Черкасах розглядатимуть петицію про Гостромогильний провулок

-

- Advertisment -

Петиція проти перейменування провулку Гастелло на провулок Гостромогильний набрала необхідну кількість голосів. Тепер її має розглянути Черкаська міська рада на своєму засіданні. Автори петиції пропонують назвати провулок Мистецький.

Авторами петиції стали керівники і викладачі школи мистецтв, розташованої по цьому провулку. «Черкаська дитяча школа мистецтв, профспілкова організація та батьківський комітет вважає недоречним перейменування провулку Гастелло на провулок «Гостромогильний». Ніякого історичного відношення до Гострої могили місце, де розташована школа, не має. Місцевість не пов’язана зі скіфськими похованнями, могилами та курганами», – зазначать автори петиції.

Топонімічна комісія, приймаючи рішення про перейменування провулку Гастелло на провулок Гостромогильний, аргументувала своє рішення тим, що необхідно зберегти місцевий топонім – Гостра Могила. Неподалік від цього місця біля вулиці Кобазарської (в районі дитячої поліклініки і дитячого садочку) розташовувався скіфський курга, який називали Гостра Могила. Його було зруйновано на початку 30-х років минулого століття.

Залишки скіфського кургану. Фото – 1932 року.

У 18-19 столітті в Черкасах існувала вулиця Гостромогильна. Нинішня її назва – Волкова. Вулиця йшла від Чорновола, перетинала 9 гімназію, територію сучасного заводу «Темп» і впиралася у вулиця Добровльського.

Археолог і історик Михайла Сиволам наполягає на збереженні місцевих топонімів, таких як, наприклад, вулиця Гуржіївська (від перших поселенців на цій вулиці), Верхня та Нижня Горова, Надпільна (над полем) та інше. Серед таких черкасизмів – місцина, яка може мати назву Гостромогильна.

Топонімічна комісія уже примала рішення перейменувати вулицю Волкова на вулицю Гостромогильну. Проте місцеві жителі зареєстрували петицію і за кілька днів набрали необхідну кількість голосів проти такого перейменування.

«Мешканці вулиці Волкова в Черкасах проти перейменування ії на вулиця Гостромогильна. Можна вигадати дуже багато інших назв. Наприклад, ім’я героя, що загинув за Україну. Ми розуміємо, що історія і декомунізація дуже важливі справи. А чи хотів би автор такої пропозиції жити на вулиці з такою назвою?», – написав автор петиції.

Як зазначив сам Михайло Сиволап його батьки довгий час жили на цій вулиці. І він не проти повернути їй історичну назву.

Приєднуйтеся до телекомпанії ВІККА:

Читайте новини на сайті: https://www.vikka.ua

Підписуйтеся на Telegram: https://t.me/vikka_news

Коментуйте в Facebook: https://www.facebook.com/TelekanalVIKKA

Дивіться в Instagram: https://www.instagram.com/vikka_tv

Підтримайте донатами: А-банк 5375235110071785

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах відновив роботу велопатруль

Від сьогодні на вулицях Черкас знову з'являться велопатрульні. Про це повідомляє пресслужба патрульної поліції Черкаської області. Вони продовжать роботу з...

У Будищенській громаді запрацював новий пожежний підрозділ

38-й підрозділ місцевої пожежної охорони запрацював у Будищенській територіальній громаді. Про це повідомляє пресслужба ГУ ДСНС України у Черкаській...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x