НовиниЧеркасиУ центрі Черкас археологи виявили залишки житла і давнє...

У центрі Черкас археологи виявили залишки житла і давнє поховання (ВІДЕО)

-

- Advertisment -

На території схилу Замкового узвозу в Черкасах тривають археологічні розкопки. Тут виявили уламки посуду, монети і перстень-печатку. А ще – поховання, яке ймовірно було здійснене при Святотроїцькій церкві. Повідомляє власкор ВІККА.

Микола Петрович уже два тижні трудиться на розкопках у центрі Черкас. Каже, його фах – реставратор металевих виробів. А от археологія – справа, до якої прагне душа.

МИКОЛА КРИВЕНКО, АРХЕОЛОГ:

«Стояло житло оце на три шурпа. Отам ми чистили пічку цієї хати. Воно завалилося, чи пожежа була, чи що. Дерево, кераміка, скло все трапляється тут».

розкопки замковий черкаси

На території Замкового Узвозу, перш ніж закласти новобудову, організували археологічні дослідження. Історики кажуть, ця територія була густо населена, адже розташована між двома замками, Литовським і Польським. Неподалік стояла Святотроїцька церква. Її перенесли у середині 19 століття на місце сучасного Пагорба Слави.

ДМИТРО КУШТАН, СТАРШИЙ НАУКОВИЙ СПІВРОБІТНИК ІНСТИТУТУ АРХЕОЛОГІЇ НАН УКРАЇНИ:

«Вона знаходилася приблизно за цим парканом по нашим розрахункам. Це була дерев’яна церква, збудована 1671 року. Благословіння на її закладку дав Київський митрополит Милюбович Сокальський, сподвижник гетьмана Петра Сагайдачного».

Тут виявили уламки посуду, кахлів, монети Речі Посполитої та Російської імперії. Знайдене орієнтовно датується 16-18 століттями. А ще уламок хреста та перстень-печатка.

Також тут знайшли чотири християнські поховання. Історики припускають: це були традиційні захоронення при церкві. Після досліджень антропологів, скоріш за все, кістки перезахоронять. Речові знахідки згодом будуть передані до музею. Археологи кажуть: на цій місцевості масштабні розкопки проводять уперше. Не менш цікавою і є і довколишня територія.

ДМИТРО КУШТАН, СТАРШИЙ НАУКОВИЙ СПІВРОБІТНИК ІНСТИТУТУ АРХЕОЛОГІЇ НАН УКРАЇНИ:

«Практично вся територія старого міста як нагорі, так і на подолі, це дуже цікава і перспективна територія для археологічних досліджень. Недаремно у нас у переліку пам’яток археології міста Черкаси є така пам’ятка називається «Культурний шар пізньосередньовічного міста».

Читайте також:

Черкаські археологи показали, що було під Замковою горою

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

7 тисяч доларів за фіктивний діагноз: на Черкащині затримали адвоката

На Черкащині правоохоронці затримали адвоката, його підозрюють у вимаганні грошей за встановлення фіктивного діагнозу отримання “хворим” групи інвалідності. Повідомляє...

У Черкасах збирають кошти, щоб кікбоксер поїхав на змагання

У Черкасах збирають кошти, щоб черкаський кікбоксер Ростислав Кирилюк зміг потрапити на тренувальні збори і взяти участь у змаганнях....

Цікаве:

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...

Як розвиток військових технологій в Україні допоможе перемогти агресора

Сергій Токарєв розповів, чому потрібно швидко розвивати Military Tech...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x