НовиниЧеркасиТОП-пам’ятників на цвинтарях Черкас: найдорожчі та оригінальні

ТОП-пам’ятників на цвинтарях Черкас: найдорожчі та оригінальні

-

- Advertisment -

Черкаські цвинтарі, яких уже налічується сім, мають досить цікаві і унікальні памятники. ТОП найдорожчих та оригінальних склали журналісти vikka.ua.  Їх встановлюють на надгробках могил. На черкаських цвинтарях поховані, як звичайні містяни, так і імениті люди: бізнесмени, чиновники, кримінальні авторитети.  Існують навіть певні куточки національних громад. Приміром, вірменський куточок на кладовищі № 6 чи єврейський куточок на кладовищі № 1.

Вірменський куточок

На цвинтарі № 6, що в районі села Хутори, існує певна територія, де ховають представників вірменської діаспори Черкас та Черкаської області. Він відокремлений від інших. Територія заасфальтована, периметр вимощений бордюрами, висаджені туї, могили вкриті мармуром. На пам’ятниках є написи як українською, так і вірменською мовами.

Асфальтування і благоустрій території, за нашою інформацією, коштує кілька мільйонів гривень. Помітно, що вільні місця зберігають для родичів чи членів вірменської громади. До речі, територія завжди прибрана і тримається у чистоті.

Памятники черкаських авторитетів

Серед усіх кримінальних авторитетів, які знайшли спокій на черкаських цвинтарях, вирізняються три пам’ятники. Це – авторитет Анатолій Шрамко (Мома).  Як писав сайт vikka.ua, «Мома» претендував на звання «хрещеного батька» Черкас. Але правоохоронні органи постійно зривали його плани. З 50 років життя Анатолій Шрамко провів під слідством чи за ґратами майже половину. А про справу черкаського «Факела» писали навіть всесоюзні газети.

Його пам’ятник один із найкращих серед авторитетних людей Черкас. Розповідають, що його замовили і виготовили в Києві. Саме туди бригада «Моми» перераховувала левову частку своїх доходів.

Останнім часом за пам’ятником не надто доглядають. Він заріс травою, а свіжі квіти, які часто там з’являлися, вже давно зав’яли

Другий – це памятник Сергію Гурі. Сергій Гура був досить відомою і авторитетною людиною в Черкасах. Депутат, політик, бізнесмен, заступник міського голови. Убив його кум і бізнес-партнер Микола Гончар. Сталося це 24 травня 2018 року в офісі авторитета по вулиці Хрещатик.

Третій – пам’ятник «Норіку»

Розстріляли Валерія Нарадька 11 серпня 1994 року разом із водієм Олександром Скакуном в арці будинку по вулиці Гагаріна, 33. Сталося це майже о першій годині ночі. В автомобіль, в якому перебував «Норік», вбивці випустили всю автоматну обойму. Водій загинув одразу, а Нарадько– за деякий час.

Поховали 36-річного Нарадька на алеї кладовища № 4. Пам’ятник у повний зріст, як і мало бути для людей його статусу. На камені – стилізація під кілька кульових отворів.

Данина циганському барону і баронесі   

На цвинтарях № 3 та 4 існує ціла алея, де поховані представники ромської національності. Серед них вирізняються пам’ятники циганському барону і баронесі. Вони мають шатрову систему, вкриті мармуром.

Розповідають, що під час похорон могилу, куди опускали труну, накрили бетонними плитами. Могили завжди прибрані і чисті. Вартість таких експозицій на той час кілька десятків тисяч доларів.

Памятники бізнесменам

Пам’ятники бізнесменам, які поховані в Черкасах – це як витвір мистецтва. Про їхню вартість важко говорити. Адже ті, хто їх виготовляв, мовчать (мовляв, комерційна таємниця), а деякі експерти оцінюють, у кілька сот тисяч гривень.

Пам’ятник власнику «Спортохоти»

Олег Савицький, власник розважального центру «Спортохота», загинув  24 жовтня 2020 року вдень біля парку «Сосновий Бір». Автомобіль Mitsubishi врізався у електроопору та зніс її. Від отриманих травм водій автівки загинув.

За попередніми даними, за кермом йому стало зле і чоловік втратив свідомість, внаслідок чого відбулось зіткнення з електроопорою.

Пам’ятник Оресту Мочернюку

Він був засновником і керівником швейного підприємства «Леся», яке випускає одяг. Власне, сам пам’ятник – це мозаїка, викладена із частинок. Складається враження, що це вишивка бісером по тканині.

Пам’ятник байкеру і митцю

Як писала «Газета.юа», Сергій Злобинець народився в Полтаві. 30 років був художником-каменярем. Працював із гранітом. Сергій робив пам’ятники з граніту. В кожен вкладав душу. Його роботи стоять по всій Україні. У Черкасах на багатьох будинках висять гранітні таблички, зроблені його руками. В Соборному парку міста він безкоштовно виготовив хрест із портретами й іменами 20 хлопців, які загинули на Донбасі.

Захоплювався мотоциклами. З 16 років їздив лише на них. Мав свій байк. На ньому подорожував Україною, планував поїхати за кордон.

Сергій Злобинець був колишнім морським піхотинцем. Воював у гарячих точках. Мав звання прапорщика.

Сергія Злобинця поховали на третьому кладовищі Черкас. На похорон приїхали люди з області, й багатьох міст країни. Було багато байкерів. Коли опускали труну, вони сигналили і газували.

Оригінальні пам’ятники

На черкаських цвинтарях можна зустріти досить оригінальні пам’ятники.

Читайте також на сайті vikka.ua

  • Черкаси через лихі 90-ті, постійні перестрілки та регулярні замовні вбивства часто асоціювали із американським Чикаго, де в 30-х роках місцеві бандити вирішували свої питання за допомогою автоматних черг.
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

ПАТ «Черкасиобленерго»: енергетики розпочали ремонтний період обладнання відкритих розподільних пристроїв

Пресслужба ПАТ «Черкасиобленерго» повідомляє про технічне обслуговування та ремонти енергообладнання протягом року з метою якісного та безаварійного розподілу електричної енергії...

У Черкасах кухарям дитячих садочків збільшать зарплату

Сьогодні депутати Черкаської міської ради ухвалили рішення про надбавку до заробітної плати для кухарів дошкільних закладів. Про це повідомляє...

Цікаве:

Trustee Plus швидко прогресує і заявляє про аудиторію у 200 000 користувачів

Продукт компанії Trustee продовжує просувати можливості Web3-сфери в...

Огляд актуальних бонусних програм в казино Super Gra

Бонуси – спеціальний маркетинговий інструмент для залучення нових клієнтів,...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x