НовиниЧеркащина"Там, де вдома": у Черкасах презентують унікальний проект поезії,...

"Там, де вдома": у Черкасах презентують унікальний проект поезії, породженої війною

-

- Advertisment -

У Черкасах на книжковому фестивалі відбудеться презентація мультимедійного соціально-поетичного проекту "Там, де вдома", спрямованого на реабілітацію ветеранів бойових дій на Сході України через творчість. Презентують його на другий день фестивалю 12 жовтня о 15:00 в Черкаській обласній філармонії.

Під час зустрічі учасники говоритимуть про те, як люди, які отримали травматичний досвід на війні на Сході України, змогли сублімувати його в поетичну творчість, послухають поезії та відеопоезії зі збірки "Там, де вдома" у виконанні авторів та дізнаються історії їх створення.

Зазначимо, що мультимедійний соціально-поетичний проект "Там, де вдома" – це паперова та електронна збірка зі 112 віршів про любов та війну, Youtube-канал із відео поезіями у виконанні авторів та відомих особистостей (на канал ведуть QR-коди на сторінках збірки) та книга-білінгва (оригінальний вірш українською та його переклад англійською мовами).

У проекті беруть участь вісім сучасних молодих поетів та поеток: четверо чоловіків-воїнів, які виконували (або виконують зараз) бойові завдання в зоні АТО/ОСС, та четверо жінок, які в 2014-2018 роках волонтерили і допомагали армії, чекали з війни чоловіків, підтримували та дбали про тих, хто присвятив себе служінню іншим.

Учасниками зустрічі у Черкасах будуть Влад Сорд позивний "Змій", Юлія Ілюха та Наталія Маринчак. Модератором є Олексій Юрін.

Довідка: поети, вірші яких увійшли до збірки:

Максим Кривцов, позивний "Далі"

Народився у Рівному. Поезією захоплюється більше п’яти років. За освітою — інженер-технолог із виготовлення взуття. Після закінчення вишу восени 2014 року вступив до лав Добровольчого Українського Корпусу, через рік підписав контракт з новосформованою Бригадою Легкої Піхоти НГУ. Виконував бойові завдання в зоні АТО/ООС з початку 2015-го до весни 2018-го з періодичними ротаціями.

Марко Терен

Народилася в Харкові. Виросла в бібліотечному фонді, серед височенних стелажів із книгами, тому має з ними давню й теплу дружбу. Авторка трьох поетичних збірок. Почала волонтерити для армії у березні 2014-го, не полишає і дотепер. Останні кілька років значну увагу приділяє допомозі родинам загиблих та різним волонтерським просвітницьким проектам.

Влад Сорд, позивний "Змій"

Народився на Вінниччині. За походженням на чвертьнорвежець — з дитинства носить довге волосся, як данину предкам-вікінгам. Автор двох поетичних збірок, фіналіст Міжнародної літературної премії ім. Олеся Ульяненка, співзасновник та художній редактор видавництва "Дім Химер". З перших днів війни чотири роки поспіль захищав Україну на східному кордоні, воював у Правому Секторі, "Азові", ОУНі та 93-й бригаді  "Холодний Яр" ЗСУ.

Юлія Ілюха

Народилась на Харківщині. Авторка двох прозових книг та двох книг для дітей, лауреатка низки літературних конкурсів. Найкращим своїм твором вважає сина Івана. Почала писати вірші після початку війни на Донбасі. З літа 2014 року збирала волонтерську допомогу для військових, у 2015-2017 роках разом із подругою комплектувала і передавала в зону АТО/ООС  тактичні аптечки для українських бійців.

Валерій Пузік, позивний "Фінчер"

Народився на Хмельниччині. За освітою художник-дизайнер. Пише коротку прозу та сценарії для ігрового кіно, знімає короткометражне документальне кіно. Режисер кількох документалок військової тематики, автор двох прозових книг.  У січні 2015-го пішов добровольцем на фронт. У складі ДобровольчогоУкраїнського Корпусу брав участь у бойових діях на Донбасі (Опитне, Авдіївка).

Юлія Баткіліна

Народилась у Харкові і любить сюди повертатись. Авторка та співавторка п’яти художніх книжок, лауреат конкурсів, але найважливіше — пише, скільки себе пам’ятає. У 2014-2015 та 2016-2017 роках чекала чоловіка з війни на Донбасі. Вважає це найстрашнішим досвідом у своєму житті, протее ніколи про нього не шкодувала, адже "хтось має підтримувати вогонь маяка, коли на морі штормить".

Олександр Лисак, позивний "Шеврон"

Народився на Харківщині. Писати вірші почав у шкільні роки, автор трьох поетичних збірок. Закінчив Військовий інститут ВВ МВС України. Жив і працював у Донецьку, доки війна не ввірвалася до міста. Офіцер Національної гвардії України. З 2015  року виконує бойові завдання в зоні АТО/ООС.

Наталія Маринчак

Народилась у Харкові, виросла на філологічному факультеті, де викладають її батьки. Авторка двох поетичних збірок , кількох літературно-культурних проектів, вистав та перфомансів. Модераторка різноманітних літературних подій. Працює редактором телевізійних програм. Популяризувала тему Майдану та АТО під час творчих вечорів, підтримувала та дбала про батька — духовного наставника харківського Євромайдана о.Віктора Маринчака.

Проект у Facebook,канал відеопоезій, завантажити безкоштовну електронну версію збірки можна тут.

За детальною інформацією звертайтесь за телефоном: 0979649163.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкасців запрошують на книжковий фестиваль.

Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram!

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Автівки, мільйонні статки, гроші за кордоном, подарунки: декларації черкаських депутатів від фракції «За Майбутнє»

Елітні автівки, подарунки від батьків, будинки, гаражі і причепи, гроші за кордоном, мільйонні доходи й заощадження задекларували за 2023...

Електромонтерів, барист, водіїв та візажистів зібрала виставка «Профтехосвіта Черкащини-2024» (ВІДЕО)

У Черкасах відбулася обласна виставка педагогічних технологій «Профтехосвіта Черкащини-2024». Відвідувачі виставки могли дізнатися більше про виробничі та робочі професії....

Цікаве:

Акумуляторні пилососи: змініть свої звичні поняття про прибирання

Не секрет, що у сучасному світі найважливішим ресурсом є...

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x