НовиниЧеркащинаСпівпраця естонського муніципалітету та громадськості: український погляд

Співпраця естонського муніципалітету та громадськості: український погляд

-

- Advertisment -

Ми продовжуємо розповідати про естонський досвід євроінтеграції в межах проекту "Точне відображення Угоди про асоціацію Україна – ЄС в українських медіа". Нагадаємо, нещодавно група українських регіональних журналістів, серед них – і редактор ТРК "ВІККА", відвідала Естонію. 

Цього разу мова піде про громадські організації, чи підтримує їх держава та про те, настільки активними й небайдужими є естонці. На цю тему вдалося поспілкуватися з Катериною Даніловою, яка представляє Спілку громадських об’єднань Естонії. 

Катерина Данілова

"NENO (Network of  Estonian Nonprofit Organisations) – найбільша спільнота, яка об’єднує 115 некомерційних організацій, – розповідає Катерина. – Місія NENO – розвивати середовище, яке підтримує громадянське суспільство і громадські ініціативи, сприяти стійкому розвитку об’єднань для того, щоб діяти результативно. Тут підтримують тренди в розвитку і пропонують відповідні послуги для некомерційних організацій, підвищують загальну обізнаність, а також сприяють покращенню стосунків між бізнесом і громадськістю".

NANO має підтримку держави. Запропоновані активними громадянами ініціативи парламент схвалив у 2002 році. Також існує затверджена Національна стратегія для громадянського суспільства на 4 роки. Нині вже розробляється нова стратегія на 2020 рік.

"Громадські організації, що входять до спільноти, – прозорі та демократичні", – продовжує Катерина Данілова.

Чому громадському сектору і муніципалітету вигідно співпрацювати?

Все просто – не існує чітких кордонів між секторами, а серед послуг обирають ті, яких реально потребують люди, і ці послуги надають більш ефективно.

Естонці радо розповідають про переваги такої співпраці. За результатами досліджень, 77% тамтешнього суспільства стало більш активними; вдалось охопити 57% тих, хто потребував допомоги; з’явилися нові послуги (41%); на 34% підвищилась якість обслуговування.

 Далі Катерина Данілова наводить приклади успішних практик, які допомагають згуртувати суспільство.

Дитячі садки до 3 років в м. Тарту. В дитячих садках не всім дітям до 3-х років вистачає місць. В Естонії дали можливість тим, хто відповідає певним вимогам і має бажання працювати з малюками, створювати свої дитячі групи. Люди беруть на себе відповідальність, створюють групи по 10 дітей в себе вдома і забезпечують навчально-виховний процес. 

rus.err.ee

Бюджет участі в м. Тарту. В обговоренні ідей щодо покращення життя в місті бере участь громада. Суми коштів задіюють невеликі, а йдуть вони на ті проекти, які обирають жителі міста. В Тарту все, що обирає громадськість, є фізично помітним. Місто виконує свої обіцянки перед жителями.

Молодіжний центр і молодіжні організації. Переваги таких інституцій в тому, що пропозиції надають зацікавлені молоді люди. Молодь сама створює програму різноманітних заходів. Відтак проекти є цікавими й актуальними саме для нового покоління.

Харчовий банк. Допомагає вирішити проблему, яку не може вирішити з залученням існуючих ресурсів місто (і в цілому держава). Люди передають продукти харчування волонтерам. Ті доставляють харчі в родини, які потребують допомоги. Харчовий банк вже працює кілька років, гарно зарекомендував себе і користується довірою в естонців.

Вуличний фестиваль "Нового світу" (м. Таллінн). Йому вже 10 років. Частина міста, де у свій час жили хіпстери, також називається "Новий світ". Місцева влада підтримує фестиваль фінансово. Подія не має політичного підтексту чи завищених очікувань. 

rus.postimees.ee

Вчитель, який заміняє. Буває, коли, приміром, учитель захворів, у школі необхідна заміна педагога на кілька уроків. Вчитель, що заміняє, отримує заробітну плату за кожен проведений урок. Програма бере на себе відповідальність навчати вчителів.

Фестиваль думок в маленькому містечку. Це довготривалий процес, ініціатива йде від людей, їх активно підтримує місто. Крім фінансової підтримки міста, тут працюють і волонтери. На 5-й рік разом вирішили облаштувати центр міста, озеленити його, побудувати майданчики. Такий фестиваль є в кожній прибалтійській і скандинавській країні. Формат дискусій, круглі столи, прес-конференції.

Кризовий центр для жінок. Міністерство оголошує тендер, а організація, яка його виграє, займається створенням центру для надання послуг жінкам, що їх потребують. Працюють вже довготривало і мають відповідну інфраструктуру. Волонтерами тут працюють жінки, які колись теж опинилися в важкій ситуації. Вони викликають більшу довіру.

Порадник з досвідом. Ті, хто потребує допомоги у вигляді порад чи консультацій, можуть отримати її безкоштовно, завдяки фінансуванню муніципалітету. Водночас діють спеціальні курси для охочих стати таким порадником. Таким чином, відбувається співпраця на рівні: місто – медичні заклади.

Самі ж естонці називають 10 факторів, завдяки яким вони стали успішними: бажання вчитися, активність, вплив, турбота, справедливість, турбота про навколишнє середовище, безпека, доброзичливість, стабільність, фінансова сила і незалежність.

Важливе значення мають традиції. Свої традиції та спільну історію мають 38% організацій. Найбільш важливі заходи, які підвищують активність громади – це постійні заходи: день села, ярмарки, фестивалі. Неабияку роль відіграють керівники. 65% організацій взагалі б не працювали без лідера.

Матеріали публікуються в межах проекту "Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа". Проект реалізується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Міністерства закордонних справ Республіки Польща. Думки, виражені в цій публікації, відображають виключно точку зору автора(ів).

 Продовження буде…

 

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах перекрито рух транспорту на одній із вулиць через аварію

Сьогодні, 27 травня, на вулиці Максима Залізняка тимчасово перекрито рух транспорту від вулиці Садової до вулиці Гетьмана Сагайдачного. Про...

Укласти декларацію або відвідувати спортзал: у Черкасах запрацювала «Добра клініка» (ВІДЕО) 

У Черкасах запрацювала «Добра клініка». Тут можна отримати консультацію лікаря, здати аналізи, пройти обстеження. Широко представлені послуги з реабілітації....

Цікаве:

Транспортна Компанія “STATUS TRAVEL” найкращий супутник у ваших подорожах!

“STATUS TRAVEL” займається перевезенням пасажирів та пропонує широкий спектр...

Алергія: розуміння та лікування

Алергія – це одна з найпоширеніших проблем здоров'я, що...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x