НовиниЧеркащинаСпівпраця естонського муніципалітету та громадськості: український погляд

Співпраця естонського муніципалітету та громадськості: український погляд

-

- Advertisment -

Ми продовжуємо розповідати про естонський досвід євроінтеграції в межах проекту "Точне відображення Угоди про асоціацію Україна – ЄС в українських медіа". Нагадаємо, нещодавно група українських регіональних журналістів, серед них – і редактор ТРК "ВІККА", відвідала Естонію. 

Цього разу мова піде про громадські організації, чи підтримує їх держава та про те, настільки активними й небайдужими є естонці. На цю тему вдалося поспілкуватися з Катериною Даніловою, яка представляє Спілку громадських об’єднань Естонії. 

Катерина Данілова

"NENO (Network of  Estonian Nonprofit Organisations) – найбільша спільнота, яка об’єднує 115 некомерційних організацій, – розповідає Катерина. – Місія NENO – розвивати середовище, яке підтримує громадянське суспільство і громадські ініціативи, сприяти стійкому розвитку об’єднань для того, щоб діяти результативно. Тут підтримують тренди в розвитку і пропонують відповідні послуги для некомерційних організацій, підвищують загальну обізнаність, а також сприяють покращенню стосунків між бізнесом і громадськістю".

NANO має підтримку держави. Запропоновані активними громадянами ініціативи парламент схвалив у 2002 році. Також існує затверджена Національна стратегія для громадянського суспільства на 4 роки. Нині вже розробляється нова стратегія на 2020 рік.

"Громадські організації, що входять до спільноти, – прозорі та демократичні", – продовжує Катерина Данілова.

Чому громадському сектору і муніципалітету вигідно співпрацювати?

Все просто – не існує чітких кордонів між секторами, а серед послуг обирають ті, яких реально потребують люди, і ці послуги надають більш ефективно.

Естонці радо розповідають про переваги такої співпраці. За результатами досліджень, 77% тамтешнього суспільства стало більш активними; вдалось охопити 57% тих, хто потребував допомоги; з’явилися нові послуги (41%); на 34% підвищилась якість обслуговування.

 Далі Катерина Данілова наводить приклади успішних практик, які допомагають згуртувати суспільство.

Дитячі садки до 3 років в м. Тарту. В дитячих садках не всім дітям до 3-х років вистачає місць. В Естонії дали можливість тим, хто відповідає певним вимогам і має бажання працювати з малюками, створювати свої дитячі групи. Люди беруть на себе відповідальність, створюють групи по 10 дітей в себе вдома і забезпечують навчально-виховний процес. 

rus.err.ee

Бюджет участі в м. Тарту. В обговоренні ідей щодо покращення життя в місті бере участь громада. Суми коштів задіюють невеликі, а йдуть вони на ті проекти, які обирають жителі міста. В Тарту все, що обирає громадськість, є фізично помітним. Місто виконує свої обіцянки перед жителями.

Молодіжний центр і молодіжні організації. Переваги таких інституцій в тому, що пропозиції надають зацікавлені молоді люди. Молодь сама створює програму різноманітних заходів. Відтак проекти є цікавими й актуальними саме для нового покоління.

Харчовий банк. Допомагає вирішити проблему, яку не може вирішити з залученням існуючих ресурсів місто (і в цілому держава). Люди передають продукти харчування волонтерам. Ті доставляють харчі в родини, які потребують допомоги. Харчовий банк вже працює кілька років, гарно зарекомендував себе і користується довірою в естонців.

Вуличний фестиваль "Нового світу" (м. Таллінн). Йому вже 10 років. Частина міста, де у свій час жили хіпстери, також називається "Новий світ". Місцева влада підтримує фестиваль фінансово. Подія не має політичного підтексту чи завищених очікувань. 

rus.postimees.ee

Вчитель, який заміняє. Буває, коли, приміром, учитель захворів, у школі необхідна заміна педагога на кілька уроків. Вчитель, що заміняє, отримує заробітну плату за кожен проведений урок. Програма бере на себе відповідальність навчати вчителів.

Фестиваль думок в маленькому містечку. Це довготривалий процес, ініціатива йде від людей, їх активно підтримує місто. Крім фінансової підтримки міста, тут працюють і волонтери. На 5-й рік разом вирішили облаштувати центр міста, озеленити його, побудувати майданчики. Такий фестиваль є в кожній прибалтійській і скандинавській країні. Формат дискусій, круглі столи, прес-конференції.

Кризовий центр для жінок. Міністерство оголошує тендер, а організація, яка його виграє, займається створенням центру для надання послуг жінкам, що їх потребують. Працюють вже довготривало і мають відповідну інфраструктуру. Волонтерами тут працюють жінки, які колись теж опинилися в важкій ситуації. Вони викликають більшу довіру.

Порадник з досвідом. Ті, хто потребує допомоги у вигляді порад чи консультацій, можуть отримати її безкоштовно, завдяки фінансуванню муніципалітету. Водночас діють спеціальні курси для охочих стати таким порадником. Таким чином, відбувається співпраця на рівні: місто – медичні заклади.

Самі ж естонці називають 10 факторів, завдяки яким вони стали успішними: бажання вчитися, активність, вплив, турбота, справедливість, турбота про навколишнє середовище, безпека, доброзичливість, стабільність, фінансова сила і незалежність.

Важливе значення мають традиції. Свої традиції та спільну історію мають 38% організацій. Найбільш важливі заходи, які підвищують активність громади – це постійні заходи: день села, ярмарки, фестивалі. Неабияку роль відіграють керівники. 65% організацій взагалі б не працювали без лідера.

Матеріали публікуються в межах проекту "Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа". Проект реалізується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Міністерства закордонних справ Республіки Польща. Думки, виражені в цій публікації, відображають виключно точку зору автора(ів).

 Продовження буде…

 

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Синоптики попереджають про туман на Черкащині

Завтра, 25 квітня, на території Черкас та Черкаської області синоптики попереджають про туман. Про це повідомляє на своїй фейсбук-сторінці...

В автокатастрофі на Уманщині загинула людина

В Уманському районі внаслідок ДТП одна людина загинула, ще одну травмовано. Повідомляє Управління ДСНС у Черкаській області. 24 квітня на...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x