НовиниЧеркащинаЩеплення китайською вакциною від китайського вірусу: основні факти про...

Щеплення китайською вакциною від китайського вірусу: основні факти про завезену CoronaVac (ФОТО)

-

- Advertisment -

Розпочався новий етап щеплення від коронавірусу в Черкаській області. Цього разу китайською вакциною CoronaVac. Першими щепленими будуть вчителі, які проводитимуть ЗНО-2021, та маломобільні люди, які мають проблеми зі здоров’ям та лікуються вдома. На ці потреби область вже отримала майже 5 000 доз.

Про це під час ранкового брифінгу повідомила заступниця очільника Черкаської ОДА Лариса Кошова, передає кореспондент сайту vikka.ua.

«Черкаська область була першою з тих, хто отримав вакцину CoviShield. Нам надали 16 200 доз і їх вже повністю використали минулого тижня. Вчора ми отримали 4 720 доз вакцини CoronaVac, виробництва китайської компанії. Тому вже з сьогоднішнього дня в області розпочнуть вакцинувати нові верстви населення», – зазначила Лариса Кошова.

Чому пощастило вчителям та маломобільним групам населення?

Вчителі, як і медпрацівники, постійно перебувають під загрозою захворювання. Оскільки вони контактують з великою кількістю дітей. За даними статистики, серед самих школярів відсоток захворюваності не високий, а якщо вони й хворіють, то мають легкий перебіг, часто в безсимптомних формах. Проте школярі постійно перебувають у контакті з вчителями, які переносять цю хворобу по-різному.

Вакцинуватимуть новою партією в першу чергу саме тих освітян, які братимуть участь у ЗНО. За інформацією Департаменту освіти Черкаської ОДА, таких педагогічних працівників вже близько 1500. Однак вказані дані кожного дня змінюються. Бо, якщо вчитель перехворів ковідом, має пройти певний період після перенесеної хвороби.

Окрім них вакцину отримають і маломобільні групи населення – це «лежачі» пацієнти із тяжкими супутніми захворюваннями. Вони є найменш захищеними від коронавірусу, оскільки мають слабкий імунітет, а захворіти можуть від своїх дітей чи рідних, які за ними доглядають. Щеплення ж стане для них запобіжним бар’єром від інфекції.

«Я б хотіла звернутися до дітей таких людей, щоб вони дали можливість своїм батькам вакцинуватися та захиститися від коронавірусу. Оскільки їхні діти ходять на роботу, відвідують різні заклади, організації, їздять у громадських транспортах. Вони можуть у легкій формі перенести цю хворобу, але наражають на небезпеку своїх батьків, які мають тяжкі супутні захворювання і слабкий імунітет», – повідомила Лариса Кошова.

Наслідки від перенесеної хвороби можуть бути не лише фатальними. Досить поширене явище – постковідний синдром, який найчастіше спостерігається саме у людей похилого віку. Вони часто відчувають слабкість, швидко втомлюються, перебувають у депресії, мають розлади психіки і поведінки. Часто у людей спостерігається утрудненість дихання та ковтання, що також впливає на їхню психіку.

«Саме щоб попередити постковідні синдроми, щоб захистити своїх батьків, я прошу дітей таких людей звертатися до сімейного лікаря та отримати потрібну вакцинацію. Зараз сімейні лікарі й самі обдзвонюють дану категорію населення, оглядають їх і беруть згоду на вакцинацію», – підкреслила Кошова.

Вона додала, для повної імунізації потрібно дві дози вакцини. Тому 4 720 доз будуть поділені навпіл, оскільки наступна вакцинація має відбутися через 28 днів цією ж самою вакциною. Тож ті, хто отримав першу дозу, гарантовано щепляться і вдруге препаратом цієї ж партії.

Як воно, отримати щеплення першим?

Сьогодні, 15 квітня, у Черкасах отримають свої вакцини перші сто педагогів. Загалом же в обласному центрі щепляться від коронавірусу 200 вчителів, які безпосередньо братимуть участь у проведенні ЗНО. Щеплення відбувається у Черкаській спеціалізованій школі №17.

Першопрохідцем серед вчительської спільноти Черкас став начальник управління освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Євген Степко. Саме він першим отримав щеплення від коронавірусу китайською вакциною CoronaVac.

«Я став першим із освітян Черкас, хто отримав сьогодні вакцину. Це був мій свідомий вибір, який був продиктований двома правилами. По-перше, хотілося особистого захисту від коронавірусу. Я ним перехворів у надзвичайно легкій формі, але, якщо буде пролонгований довгий захист – це надасть мені змогу себе вільніше почувати у житті. По-друге, потрібно було показати вчительській спільноті, що формування нашого світогляду на основі наукових досягнень, наукової основи, потрібно реалізовувати практично. Після щеплення я не відчув жодних погіршень в самопочутті, сподіваюся так буде й далі», – повідомив Євген Степко.

Він зазначив, що саме вчителі, які братимуть участь у проведенні ЗНО будуть перебувати у більш ризикованій ситуації ніж до цього. Оскільки для проведення зовнішнього незалежного оцінювання були виділені певні заклади міста і вчителі з різних шкіл будуть перебувати не в своєму навчальному закладі. Тому спільнота людей, які будуть між собою спілкуватись, значно збільшується. Відповідно, збільшується ризик захворювання, а вакцинація – це дієвий спосіб захисту від таких ризиків.

«Абсолютно всі вчителі погодилися вакцинуватися, це добровільне погодження. Вони усі розуміють, по якому принципу діє вакцина і як може уберегти їхні життя. Попередні запити ми зробили на освітні заклади міста. Вчителі дали свої прізвища та згоду на обробку додаткових персональних даних для лікарів», – повідомив Євген Степко.

Що за CoronaVac?

Цього разу Україна закупила вакцини найбільшої компанії-виробника з Китаю. Останнім напрацюванням цієї компанії й була вакцина CoronaVac – це іновактивована вакцина, яка містить вбиті антигени вірусу SARS-CoV-2. Після вакцинації вони формують тривалий поствакцинальний імунітет. Навіть з урахуванням мутації вірусу. Захворіти після неї неможливо, вона покращує перебіг захворювання у разі вже інфікування та створює поствакцинальний імунітет.

Термін її придатності 24 місяці. Препарат відрізняється від CoviShield AstraZeneca і має зручне пакування у флаконі-шприці для разового використання. Це значно полегшить роботу медиків та пришвидшить сам процес вакцинації. Оскільки не потрібно кожного разу відміряти потрібну дозу.

«Вакцина виготовлена за традиційною технологією, яку використовували багато років. Медикам відомо склад препарату, чого від нього чекати і які можуть бути побічні реакції. Також хочу зазначити, що вся достовірна інформація про вакцини оприлюднена на офіційному сайті МОЗ України. Тому прошу ЗМІ та громадян перевіряти дані, якщо зустрічаєте не на офіційних порталах»,– повідомила головна санітарна лікарка Людмила Кравченко.

Вакцину CoronaVac вже використовують у 14 країнах світу. Вона підтвердила свою ефективність на досить високому рівні. Також препарат має відповідні сертифікати якості та дозволений для використання на території України.

Як повідомляв сайт vikka.ua, МОЗ планує ввести обмеження на Великдень.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Як сміляни можуть відновити житло. Програма Є-відновлення: куди звертатись і що потрібно

Торік в Україні запрацювала програма Є-відновлення по компенсації зруйнованого житла внаслідок бойових дій. За цією програмою українці можуть використати ...

Опади та коливання температури: прогноз погоди в Черкаській області

Із середини квітня Черкаська область знаходиться під впливом південних циклонів, які зумовлюють різноманітні опади та коливання температури. Про це...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x