НовиниЧеркасиПід Черкасами 102 роки тому знайшли скарб: як це...

Під Черкасами 102 роки тому знайшли скарб: як це було і де нині коштовності

-

- Advertisment -

Під Черкасами у селі Василиця (зараз мікрорайон Дахнівка) 102 роки тому був знайдений унікальний скарб. Він датований  XIV століттям. Нині цей скарб відомий, як Василицький, інформують в групі Історія міста Черкаси в мережі Фейсбук.

Скарб у горщику виявили 5 жовтня 1921 року в селі Василиця  при випадкових обставинах. Його виявили на території садиби місцевої жительки Насті Чемерис під час викопування ями під стовп для воріт. Скарб знаходився у керамічному горщику: зверху лежали срібні монети, а під ними – срібні каблучки, браслети, застібки та ін. Горщик було розбито і викинуто, частину срібних речей розтягнено селянами, а найбільшу частину привласнила господарка садиби.

Так би скарб і залишився невідомим для загалу, якби не енергійні дії та наполегливість уповноваженого Черкаського окружного комітету охорони пам’яток старовини, мистецтва й природи Олександра Олександріва. З великими труднощами йому вдалося зібрати майже всі речі, розтягнені василицькими селянами. Спочатку скарб, що складався з 51 прикраси та 60 монет загальною вагою близько 700 гр., зберігався у Черкаському окружному музеї ім. Т. Шевченка. Зважаючи на особливу цінність знахідки, на пропозицію Всеукраїнського археологічного комітету Всеукраїнської академії наук в 1925 році О. Олександрів привіз речі скарбу до Києва, де виступив із доповіддю про нього.

Згідно з постановою Всеукраїнського археологічного комітету скарб із Василиці було передано до Всеукраїнського історичного музею ім. Т. Шевченка.

Нині чотири прикраси і 52 монети зі скарбу зберігаються в Національному музеї історії України, а 47 прикрас – у його філії – Музеї історичних коштовностей України.

Василицький монетно-речовий скарб відноситься до найвизначніших пам’яток післямонгольського-ранньолитовського часів з території м. Черкаси. Він складається з срібних жіночих прикрас булгарського типу та срібних золотоординських (джучидських) монет і їх наслідувань. Серед останніх – монети київського князя Володимира Ольгердовича (1362–1394). За монетами час приховання Василицького скарбу можна визначити в проміжку між 1376 та 1380 роками.

Кому ж належав цей скарб? Існує версія, що його приховав представник місцевої татарської адміністрації. Але ця думка є хибною, адже речі були заховані щонайменше через півтора десятка років після того, як ці землі перейшли під контроль Великого князівства Литовського в результаті перемоги над Золотою Ордою в битві на Синіх Водах (1362). Більш логічною є версія, що скарб міг належати купцю, котрий скуповував награбоване татарськими воїнами і таким чином поповнював свої коштовності.

Василицький скарб є важливим свідченням процесу появи міста Черкаси. Місце його знахідки знаходиться на відстані 8–10 км по шляху (по прямій лінії – близько 5 км) від історичного центру міста. І на території кол. с. Василиця, і в центрі Черкас виявлені сліди поселень 2-ї пол. XIV ст. Найімовірніше, що Василицький скарб є свідченням того, що після чергового нападу татар жителі поселення Василиця змушені були покинути насиджені місця і переселитися до форпосту (замку) Черкаси, який міг забезпечити їх захист. Тому й уявляється реальний зв’язок між хованням скарбу на рубежі 1370–1380-х років та першими письмовими згадками про Черкаси на рубежі 1380–1390-х років.

Читайте також на сайті ВІККА

6 травня 1961 року на Черкащині в селі Піщани, Золотоніського району, звичайний комбайнер знайшов цінний скіфський скарб. Був знайдений унікальний набір античного бронзового посуду, який складається з 15 предметів.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаська міська рада придбала бус для ЗСУ

Колектив ЧМР на чолі з міським головою придбали мікроавтобус «Wolksvagen» та передали на потреби військовим. Про це повідомляє Анатолій...

Антициклон «GUSTAV» принесе спекотну погоду на Черкащину

Найближчі три дні погоду на Черкащині визначатиме антициклон «GUSTAV», який забезпечить маловітряну, суху та спокійну погоду. Про це повідомляє...

Цікаве:

Чи легко вибрати нерухомість у Чернівцях

Наразі не потрібно їхати у місто вашої мрії, аби...

Чудо-тканина фліс: особливості й переваги

Фліс є синтетичним аналогом шерсті. Попри таку складову, ця...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x