НовиниОсвіта62 роки тому на Черкащині комбайнер знайшов цінний скарб

62 роки тому на Черкащині комбайнер знайшов цінний скарб

-

- Advertisment -

6 травня 1961 року на Черкащині в селі Піщани, Золотоніського району, звичайний комбайнер знайшов цінний скіфський скарб. Був знайдений унікальний набір античного бронзового посуду, який складається з 15 предметів. Про ці знахідки розповідається в групі Історія села Піщане.

Що знайшли в Піщаному?

Багатий грецький сервіз для вина, можливо, призначався одному з представників місцевої знаті. Вочевидь, такі високохудожні й коштовні речі мали значний попит, йдеться у повідомленні Національного музею історії.

Античний бронзовий посуд. Кінець V – IV ст. до н.е. , с. Піщане Черкаської обл. Знайдений посуд являє собою набір для вина.

Всі корпуси посудин викувані холодною ковкою з листової бронзи на спеціальних болванках, всі дрібні деталі відлиті окремо, потім приковані або припаяні. Аплікації та горельєфи допрацьовувались з використанням гравірування та інкрустації сріблом на бронзі. Поверхня посудин вкрита шаром золотистої (пурпурної) бронзи, в основі якої був сплав міді та олова.

Лутерій. V ст. до н.е. Фрагмент з зображенням сцени шматування фантастичною істотою грифоном копитного.

Також поряд був знайдений дубовий довбаний човен скіфського походження, а трохи осторонь – кістяк людини.

Це говорить про те, що річка Супой була судноплавною.

З історії очевидців

Комбайнер, який знайшов унікальні знахідки – Андрій Васильович Михальчук, комбайнер Гельмязівського торфопідприємства.

Андрій Васильович Михальчук, комбайнер Гельмязівського торфопідприємства.

6 травня 1961 року під час видобування торфу на околиці с. Піщана він виявив 14 античних позолочених бронзових посудин кін. IV – поч. V ст. до н. е.

Ось як про це розповідає золотоніський краєзнавець Михайло Федорович Пономаренко, зі слів очевидців:

“6 травня 1961 року, як звичайно, робітники Гельмязівського торфопідприємства працювали в околиці села Піщаного біля урочища Липового. Накрапав дощ. Супій потемнів. Невтомний екскаватор заглиблювався у торф і, затискуючи чергову порцію здобичі, підіймав угору міцні щелепи ковша.

Але що це? Чому ківш заскреготав раптом залізними зубами там, на глибині 1,5 метра? Підійнявши його, Андрій Михальчук помітив якийсь блискучий металевий предмет. Коли торф’яники обчистили його, то побачили яйцевидну бронзову по­судину з високою горлови­ною, двома ручками та гострим дном. Та не могли знати робітники, які обступили знахідку, що назва її – амфора! Знову ківш урі­зується в торф – і знову знахідка. Друга, третя, чет­верта. 14 речей!

Трохи пізніше на відстані 2 м від місця першої знахідки виявили дубового довбаного човна скіфського походження, а трохи осторонь – кістяк людини.

Звістка про незвичайний скарб біля Піщаного вже летіла з села в район, а звідти до Черкас. Багато цікавих заходило до місцевої школи, де виставили знахідки. Повідомили інсти­тут Академії УРСР. Але там не надали уваги цьому. Та ось, діставши звістку з Піщаного, Київський державний історичний музей, не гаючись, послав туди свого представника. Увесь Піщанський скарб збирають і відвозять у Київ”.

Скарб демонструвався на виставках у Франції, Австрії, Німеччині, Угорщині, Південній Кореї, США, Сінгапурі та Японії як шедевр еллінського торевтичного мистецтва.

Читайте також на сайті vikka.ua

  • У селі Великий Хутір, що на Драбівщині, стоїть Петро-Павлівська церква. Вона була збудована у 1892 році і зберіглася і донині. Поряд із нею кілька безіменних поховань, які розташовані зі східного боку храму.
3 1 голос
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
1 Коментар
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Андрій
Андрій
11 місяців тому
Рейтинг статті :
     

Піщани, Піщана, “села Піщаного” (“села Піщане”), Супой.

Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Потяг інтерсіті “Черкаси – Київ” змінив графік руху

Потяг інтерсіті “Черкаси – Київ” повертає попередній розклад. З 22 квітня швидкісний поїзд їздитиме до столиці і у зворотному...

Заощадження в іноземній валюті задекларувала депутатка, яка є куратором Черкащини

Цінні папери чоловіка,  доходи й заощадження задекларувала народна депутатка з фракції “Європейська Солідарність” Ірина Геращенко. Декларації за 2023 рік...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x