НовиниОсвітаНа Черкащині розкрили секрет таємничих поховань біля церкви

На Черкащині розкрили секрет таємничих поховань біля церкви

-

- Advertisment -

У селі Великий Хутір, що на Драбівщині, стоїть Петро-Павлівська церква. Вона була збудована у 1892 році і зберіглася і донині. Поряд із нею кілька безіменних поховань, які розташовані зі східного боку храму. Про історію цих поховань розповів місцевий краєзнавець і депутат Великохутірської громади Віктор Козоріз.

«На одному з поховань встановлений пам’ятник у вигляді церковного престолу з відкритою книгою, напевне, Біблією. На іншій могилі – дубовий хрест. Ще на двох – звичайні залізні хрести», – написав історик.

Він довго намагався розшукати хоч якусь інформацію про осіб, які поховані на території церкви, але про них вже ніхто не пам’ятає. Колись старожили говорили, що нібито одне з них належить священнику Гаврилу Михайловичу Сагарді, який багато років вірою і правдою служив у цьому храмі дияконом.

У 1916 році, після того як помер настоятель Палагеївської церкви (друга церква в селі Великий Хутір. Вона була зруйнована більшовиками) Іоанн Росінський, прихожани цього храму запросили до себе на службу Гаврила Сагарду і звернулись до церковного начальства щоб висвятило його на священника, бо він не мав вищої духовної освіти. Це прохання було задоволене.

«Отже, з 1916 приблизно по 1922 рік Г.М. Сагарда був священником Палагеївської церкви, а після смерті за традицією був похований біля цього храму. Близько 1935 року дерев’яну будівлю храму розібрали на будівельні матеріали і єдине, що нагадувало про нього – церковні поховання. Але в 1965 році у Великому Хуторі розпочали зводити будинок культури і під час проведення земляних робіт виникла загроза знищення церковних поховань (мабуть, так було задумано). У зв’язку з цим сини Гаврила Сагарди викопали могилу батька й перепоховали її на території Петро-Павлівської церкви. А інші поховання були перенесені на сільське кладовище», – зазначив Віктор Козоріз.

На його думку, дерев’яний хрест встановлений саме на могилі Гаврили Сагарди, бо він ще відносно добре зберігся. Добре зберігся і надгробок у вигляді церковного престолу з Біблією. Тільки на ньому повністю було знищено викарбуваний надпис з прізвищем похованого священника і його фото.

«Войовничі атеїсти дуже не хотіли щоб нащадки великохуторян знали історію своєї церкви і її служителів. Та дещо все таки вдалося дізнатися», – розповів історик.

На його думку, під пам’ятником у вигляді церковного престолу похований священник Олександр Дем’яновський, який служив у Петро-Павлівській церкві до 1915 року і того ж року помер. А за кілька років до цього, в 1913 році, померла його дружина Ганна Дем’яновська. Її поховали на старому кладовищі неподалік від церкви.

«Як не дивно, але на її могилі зберігся і масивний кам’яний хрест, і викарбуваний надпис на ньому з прізвищем та роками життя. Саме ця інформація і стала підказкою для розгадки про безіменне священницьке поховання на території церкви», – зазначив Віктор Козоріз

Ще одне поховання, як з’ясувалося, належить Рибаку Михайлу Андрійовичу, який служив дияконом у Петро-Павлівській церкві вже в повоєнний час.

Читайте також на сайті vikka.ua

  • Черкаські прокурори через суд намагаються захистити 21 памятку архітектури на Черкащині. Це переважно церкви, монастирі, садиби і корчма.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаська міська рада придбала бус для ЗСУ

Колектив ЧМР на чолі з міським головою придбали мікроавтобус «Wolksvagen» та передали на потреби військовим. Про це повідомляє Анатолій...

Антициклон «GUSTAV» принесе спекотну погоду на Черкащину

Найближчі три дні погоду на Черкащині визначатиме антициклон «GUSTAV», який забезпечить маловітряну, суху та спокійну погоду. Про це повідомляє...

Цікаве:

Чи легко вибрати нерухомість у Чернівцях

Наразі не потрібно їхати у місто вашої мрії, аби...

Чудо-тканина фліс: особливості й переваги

Фліс є синтетичним аналогом шерсті. Попри таку складову, ця...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x