НовиниЧеркасиПАТ «Черкасиобленерго»: виявлення та попередження неправомірного споживання електроенергії

ПАТ «Черкасиобленерго»: виявлення та попередження неправомірного споживання електроенергії

-

- Advertisment -

З метою захисту економічних інтересів держави і Товариства, якісного та безперебійного розподілу електричної енергії енергетики постійно працюють над запобіганням понаднормативних втрат електроенергії та виявленням її несанкціонованого споживання – повідомляє пресслужба ПАТ “Черкасиобленерго”.

Які заходи вживають фахівці, аби запобігти технологічним та комерційним втратам електроенергії, виявити не обліковане споживання електроенергії, розповіли спеціалісти комерційної дирекції ПАТ «Черкасиобленерго».

Зокрема для зменшення технологічних втрат Товариство постійно оптимізує роботу електричних мереж.

– Це і розчистка ліній електропередачі, тепловізійний контроль з’єднань; переключення споживачів з метою рівномірного розподілу пофідерних навантажень в мережах 0,4 кВ та вирівнювання напруги по фазах; будівництво, реконструкція електромереж. Зокрема здійснюємо заміну лінії з оголеного дроту на самоутримні ізольовані проводи із заміною вводів на ізольовані та виносу лічильників на фасад будівель, реконструкцію трансформаторних підстанцій та живлячих мереж,- розповів директор комерційний ПАТ «Черкасиобленерго» Ігор Дмитрієв.

Крім того, енергетики вдосконалюють розрахунковий облік, метрологічне забезпечення вимірювань електроенергії, проводять заміну приладів обліку із закінченим терміном держповірки, технічні  перевірки засобів обліку тощо.

Особливу увагу фахівці приділяють виявленню та запобіганню крадіжок електроенергії, адже саме такі заходи запобігають комерційним втратам електроенергії.

– Так, згідно аналізу основних показників роботи ймовірно можна сказати, що втрати електричної енергії сягають від 0,5 до 1% від загального обсягу електроенергії, що розподілена кінцевому споживачу. З урахуванням середньозваженої вартості електричної енергії на ринку можна припустити, що загальні збитки у грошовому еквіваленті за рік можуть складати майже 80 млн грн,- стверджує Ігор Дмитрієв. –  Для виявлення ділянок електричних мереж, де ймовірно вчиняється крадіжка електроенергії, наші спеціалісти здійснюють розшарування, укрупнення ділянок пофідерного аналізу, виділення та розподіл на декілька дрібних фідерів шляхом встановлення комплектів засобів технічного обліку для деталізації та проведення більш спрямованих рейдових заходів. Говорячи простими словами, сума розподіленої, доставленої споживачам електричної енергії у певній ділянці мереж повинна дорівнювати загальному обсягу, що надійшов на реалізацію в цей масив.

Також у Товаристві працюють рейдові бригади, які виявляють несанкціоноване втручання в роботу розрахункового приладу обліку, приховану відпайку, відсутність або пошкодження пломб, та інших видів порушень в електроустановках юридичних та побутових споживачів, перевіряють надійність пломбування дооблікових кіл та обладнання.

– Спільно з балансоутримувачами енергетики обстежують щитові багатоповерхових будівель на предмет несанкціонованих безоблікових підключень, здійснюють рейдові заходи у приватному секторі, контролюють дозволені до використання потужності. Все це дозволяє унеможливити зростання неконтрольованих навантажень,- зазначив Ігор Дмитрієв.

Фахівці зазначають, що в період воєнного стану, окрім того, що енергосистема країни потерпає від атак ворога, рівень порушень споживачами Правил роздрібного ринку електричної енергії є досить значним. Споживачі не дотримуються обов’язків, передбачених законодавством та споживають необліковану засобами вимірювальної техніки електричну енергію.

Окрім відповідальності, передбаченої Правилами роздрібного ринку електричної енергії законодавством передбачена також кримінальна відповідальність за крадіжку електричної енергії.

Згідно ст. 188-1 Кримінального кодексу України викрадення електричної енергії шляхом її самовільного використання без приладів обліку, результати вимірювання яких використовуються для здійснення комерційних розрахунків (якщо використання приладів обліку обов’язкове), або внаслідок умисного пошкодження приладів обліку чи у будь-який інший спосіб, якщо такими діями завдано значної шкоди, карається штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або якщо вони завдали шкоду у великих розмірах – караються позбавленням волі на строк до трьох років.

ПАТ «Черкасиобленерго» закликає споживачів бути свідомими та відповідальними щодо використання електричної енергії. У разі, якщо вами виявлено випадки крадіжки електроенергії, розкрадання складових елементів електричних мереж та електроустановок або умисне їх пошкодження, руйнування (передбачається ст. 194-1КК України) або інші порушення щодо споживання електричної енергії, звертайтесь на гарячу лінію «Стоп корупція» за телефонами: (0472) 39-55-19, 39-53-35, 39-52-47 – цілодобово. А також звертайтесь до Кол-центру ПАТ «Черкасиобленерго» за багатоканальними номерами: (0472) 33-87-87, (093) 170-40-57, (050) 434-87-87, (067) 690-48-48, 0800-501-328.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаські патрульні затримали водія, який зливав невідому речовину в лісову зону

Патрульні виявили та затримали автомобіль, водій якого зливав невідому речовину з неприємним різким запахом в лісову зону без дозволу....

Що задекларував народний депутат, обраний від Золотоноші

Народний депутат України Віталій Войцехівський, обраний від Золотоніського округа, задекларував заробітну плату і заощадження. Про це йдеться в його...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x