НовиниГрошіОтримання субсидій: політики обіцяють своєчасну виплату черкащанам

Отримання субсидій: політики обіцяють своєчасну виплату черкащанам

-

- Advertisment -

Із настанням опалювального сезону для українців особливо актуальним стає питання отримання субсидій на оплату комуналки. Про це повідомляє «Слово і Діло».

На даний момент таку допомогу отримують 2,5 млн сімей, менше, ніж торік через нові правила. Середній розмір субсидії цього сезону становитиме до 2 тисяч гривень, і у Мінсоцполітики запевнили, що коштів цього року на виплати вистачить. «Слово і діло» сьогодні пропонує подивитися, які обіцянки щодо субсидій давали Володимир Зеленський, нардепи IX скликання та Кабмін Шмигаля, а також їхні попередники.

Монетизувати субсидії та спростити правила отримання: що обіцяли Зеленський та Кабмін

Володимир Зеленський вже виконав свою єдину, програмну, обіцянку щодо субсидій – монетизувати їх. Це не персональна заслуга Зеленського: монетизувати субсидії почали ще на початку 2019 року за уряду Гройсмана. Уряд вже за Зеленського продовжив цей процес, і з травня 2021 року громадяни отримують субсидії лише грошима.

Аналогічна обіцянка була у програмі Кабміну Дениса Шмигаля і вона також виконана.

Міністр соціальної політики Марина Лазебна під час торішнього карантину виконала обіцянку невідкладно ініціювати спрощення та встановлення додаткової компенсації видатків одержувачів субсидій у період карантину. Кабмін своїм рішенням на 50% збільшив соціальні нормативи споживання електроенергії, води, водовідведення та газу приготування їжі та підігріву води, на які розрахована субсидія. Також було запроваджено додаткову компенсацію витрат на оплату окремих комунальних послуг одержувачам житлових субсидій на період карантину, яка в середньому становитиме 300 гривень.

Сергій Марченко обіцяв, що у 2020 році систему нарахувань субсидій з оплати за ЖКП не змінюватимуть. Але міністр фінансів слова не дотримав: деякі зміни таки було внесено.

Марченко виконав обіцянку ініціювати внесення змін до держбюджету-2021 для збільшення коштів на виплату субсидій. За участю Мінфіну було підготовлено, а потім схвалено парламентом законопроєкт, згідно з яким на виплату субсидій виділили ще 12 млрд грн.

Депутати обіцяють збільшити фінансування субсидій

Майже 20 мажоритарників від «Слуги народу» пообіцяли монетизувати пільги та субсидії. В частині монетизації житлових субсидій ця обіцянка виконана, стосовно пільг ще є над чим працювати.

Член групи «Довіра» Андрій Кіт виконав програмну обіцянку нараховувати субсидії у вигляді адресної допомоги. Він підтримував держбюджети, у яких було передбачено кошти на виплату субсидій, а також підтримав виділення додаткових видатків на субсидії.

Його колега з групи Лариса Білозір виконала передвиборчу обіцянку розширити програми субсидій для населення та соціально незахищених громадян, а Микола Бабенко виконав обіцянку гарантувати виплату субсидій. Вони також постійно підтримують усі ініціативи, пов’язані з фінансуванням субсидій.

У позафракційного Олеся Довгого програмна обіцянка забезпечити доступні субсидії поки що у процесі виконання: нардеп не голосував за зміни до бюджету-2021, які передбачають додаткові 12 млрд гривень на фінансування субсидій.

Нардеп від «Батьківщини» Іван Крулько у вересні 2020-го обіцяв, що фракція подаватиме пропозиції до бюджету про збільшення видатків на субсидії. Фракція справді подавала правки до бюджету-2021 щодо субсидій, їх не врахували, але обіцянка виконана.

Юлія Тимошенко виконала обіцянку ініціювати законопроєкт про перенаправлення 2,7 млрд гривень від МВФ на субсидії. Ініціативу було внесено до Верховної ради 8 вересня, але поки що її не розглядали (та й навряд чи розглянуть).

Крім того, лідерка «Батьківщини» обіцяла, що завдяки її політсилі до бюджету-2021 внесуть зміни щодо фінансування субсидій. Але у результаті жоден член фракції за відповідний законопроєкт не проголосував.

«Європейська солідарність» утрималася під час голосування за ці зміни до держбюджету, тож Петро Порошенко не виконав обіцянку вимагати збільшення субсидіарного фонду.

Ярослав Железняк обіцяв, що «Голос» підтримає збільшення суми коштів у бюджеті на субсидії: «Я вважаю, що держава має зробити все можливе, це позиція нашої фракції, щоби субсидії було достатньо. Якщо 36 млрд буде недостатньо, запевняю, наша фракція готова підтримати збільшення цієї суми. Ми готові показати де можна скоротити гроші». Але безпосередньо під час голосування жодний член фракції законопроєкт не підтримав.

Субсидії на оплату комуналки: доля обіцянок попередньої влади

Уряд Олексія Гончарука проіснував зовсім недовго, але протягом пів року справно забезпечував виплату адресних субсидій споживачам енергетичних ресурсів, тож відповідну програмну обіцянку виконано.

Багато обіцянок щодо житлових субсидій було у Кабміну Володимира Гройсмана. Тодішній міністр соціальної політики Андрій Рева не виконав обіцянку з травня 2018 року зробити публічним реєстр субсидіантів. На той момент реєстр працював лише для міністерства та місцевих органів соціального захисту.

Також Рева не виконав обіцянку до початку опалювального сезону 2018/2019 років завершити верифікацію одержувачів субсидій. Вона тривала і наприкінці листопада, через місяць після старту опалювального сезону.

Крім того, Рева провалив обіцянку у другій половині 2018 року розпочати монетизацію субсидій на рівні домогосподарств. Монетизація розпочалася з січня 2019 року, як обіцяли прем’єр Володимир Гройсман та віцепрем’єр Павло Розенко.

Віцепрем’єр-міністр Розенко, своєю чергою, не виконав обіцянку закласти до держбюджету-2017 щонайменше 52 млрд гривень на субсидії. Зрештою у бюджеті передбачили 47,7 млрд.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

7 тисяч доларів за фіктивний діагноз: на Черкащині затримали адвоката

На Черкащині правоохоронці затримали адвоката, його підозрюють у вимаганні грошей за встановлення фіктивного діагнозу отримання “хворим” групи інвалідності. Повідомляє...

У Черкасах збирають кошти, щоб кікбоксер поїхав на змагання

У Черкасах збирають кошти, щоб черкаський кікбоксер Ростислав Кирилюк зміг потрапити на тренувальні збори і взяти участь у змаганнях....

Цікаве:

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...

Як розвиток військових технологій в Україні допоможе перемогти агресора

Сергій Токарєв розповів, чому потрібно швидко розвивати Military Tech...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x