НовиниОстрови черкаського Дніпра заполонили баклани

Острови черкаського Дніпра заполонили баклани

-

- Advertisment -

Чисельність бакланів великих на Черкащині зростає. Найбільше цих птахів гніздиться на островах – у Канівському природному заповіднику, Липівському орнітологічному заказнику та в нижній частині Кременчуцького водосховища. Про це свідчать дані орнітологічних досліджень, – розповів сайту vikka.ua черкаський орнітолог Максим Гаврилюк.

Найбільша шкода від цих птахів – у тому, що вони мають хімічно активний послід, який знищує рослинність у місцях, де вони поселяються.

За словами дослідника, проблема зі збільшенням чисельності бакланів існує по всій Європі, і Черкащина – не виключення. Єдиного рішення, як з ними боротися, досі не знайшли. При цьому відстріл цих птахів, незважаючи на те, що вони не входять до Червоної книги, заборонений законом.

Нарікає на велику кількість бакланів і заступник директора ДП "Іркліївський розплідник рослиноїдних риб" Сергій Піддубний. На його думку, в Україні варто було б запровадити державну програму по боротьбі із цим птахом.

"Баклани наносять дуже велику шкоду рибним запасам як Кременчуцького водосховища, так і матеріально-технічній базі нашого підприємства. Зазвичай лише один баклан з’їдає до 3 кілограмів риби щодня, – розповідає він. – Крім того, у місцях їхнього поселення можна вважати, що острова не існує. Звідти тікають качки, чаплі, адже від їхнього посліду все вигорає".

Цікавим є той факт, що у Китаї та Японії протягом багатьох століть використовували бакланів для рибного промислу. В наші дні японці практикують таке заняття в якості туристичного атракціону. Підготовлених бакланів відпускають та за допомогою спеціального кільця на шиї та мотузки контролюють, аби ті, коли спіймали рибу, не ковтали її. За допомогою п'яти-десяти бакланів можливо наловити цілий кошик риби всього за кілька годин, при цьому ще й отримати величезне задоволення.

Як повідомляв сайт vikka.ua, рибою з Черкащини годують всю Україну та Близький Схід.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Як сміляни можуть відновити житло. Програма Є-відновлення: куди звертатись і що потрібно

Торік в Україні запрацювала програма Є-відновлення по компенсації зруйнованого житла внаслідок бойових дій. За цією програмою українці можуть використати ...

Опади та коливання температури: прогноз погоди в Черкаській області

Із середини квітня Черкаська область знаходиться під впливом південних циклонів, які зумовлюють різноманітні опади та коливання температури. Про це...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x