НовиниГроші«Нова якість» через суд вимагає повернути їй субсидії черкасців

«Нова якість» через суд вимагає повернути їй субсидії черкасців

-

- Advertisment -

Управлінська компанія «Нова якість» Дільниця 36» звернулася до суду з позовом на виконавчий комітет Черкаської міської ради щодо ОСББ Іллєнка, 37 та Рози, 30. Позивач просить скасувати рішення виконкому №104 «Про затвердження порядку відшкодування коштів за надані пільги і житлові субсидії населенню, що проживає у багатоквартирних будинках».

Наразі у Черкаському окружному адміністративному суді відбуваються підготовчі засідання по цьому позову, передає кореспондент сайту vikka.ua.

«Рішення виконкому №104 частково суперечить вимогам чинного законодавства та порушує права та інтереси управлінської компанії. Зокрема у пункті 2.2 було зазначено, що рішення про розірвання договору з попереднім управителем підтверджується рішенням виконкому. Згідно з документами, виконком не є жодним учасником відповідних договірних відносин. Він не є стороною цього договору. Тому виконком не може приймати будь-які рішення, які можуть впливати на відносини сторін договору, тобто між управлінською компанією та мешканцями багатоповерхівок», – зазначив під час виступу представник позивача «Нової якості» Максим Підгорний.

Він також додав, що сторони мають подати позов до суду із вимогою розірвати договір про співпрацю і лише в судовому порядку можна вирішити чи припинено договір між сторонами, чи ні.

«Через прийняті виконкомом рішення управитель не має змоги отримувати пільги та субсидії, які мають йти на рахунки суб’єктів, які надають житлово-комунальні послуги. Ці пільги управлінська компанія має отримувати, як компенсацію за надані послуги. Тому ми просимо визнати протиправним рішення виконкому № 104», – підсумував адвокат позивача.

У свою чергу заступник начальника відділу судового супроводу юридичного управління Черкаської міської ради Максим Слинько, котрий представляє сторону відповідача, виконкому, повідомив, що у задоволенні даного позову має бути відмовлено у повному обсязі. Оскільки при прийнятті рішення №104 жодних прав управлінської компанії не було порушено.

«Рішенням виконкому №104 зазначено, що пільгові кошти та субсидії може отримувати як управитель, тобто «Нова якість», так і ОСББ. Залежно від того, хто буде обслуговувати будинок. Це не вказує на те, що управитель, якщо він надає послуги цьому будинку, не отримуватиме за ці послуги кошти. Навпаки, якщо скасувати пункти 2.2 та 2.3 вказаного рішення, то на підставі яких документів «Нова якість» буде отримувати дані пільги», – зауважив Максим Слинько.

Він також надав документи, котрі підтверджували, що мешканці вказаних будинків завчасно зверталися до управлінської компанії та попереджали про те, що вони не мають наміру отримувати від них послуги та здійснюватимуть самозабезпечення управління своїм будинком, оскільки створюють ОСББ.

«Однак у Департаменті соцполітики вимагають підтвердження припинення договірних відносин з «Новою якістю». Щоб затвердити рішення про припинення договорів згідно з законом, цей обов’язок було накладено на виконком і прийнято відповідний додаток, яким підтверджувалося, що відтепер вказані будинки обслуговуються ОСББ, а не «Новою якістю», – підсумував представник виконкому.

Не погодилася із позовною заявою і представниця третіх осіб, тобто ОСББ Іллєнка, 37 та Рози, 30, адвокатка Надія Івашкова. У залі судового засідання вона повідомила та надала відповідні докази про те, що наразі усі субсидії та майже всі пільги відшкодовуються безпосередньо надавачу послуг, тобто людині. Саме людина звертається до Департаменту соцполітики та повідомляє про те, що вона сплачує за відповідну послугу «утримання будинку». Вона зазначає, кому сплачує кошти за цю послугу «Новій якості» чи ОСББ.

«Незважаючи на те, що ОСББ у зазначені строки подавали документи на розірвання договорів з управлінською компанією і витримували необхідні два місяці до початку дії рішення, Департамент соцполітики їх не визнавав. ОСББ розпочинали свою роботу, однак у якості управителів так і не були визнані. У цій ситуації більше втратили саме ОСББ, а не «Нова якість», тому що саме вони, вступивши в законну діяльність, так і не отримали необхідного фінансування», – підкреслила Надія Івашкова.

Вона додала, що Департамент соцпослітики розпоряджається не комунальним коштами, а державними. Більшість пільг, крім пільг «по зору», відшкодовуються із державного бюджету. Департамент лише обліковує, якому із надавачів послуг ці кошти надавати. Проблема була в тому, що люди зверталися з інформацією про те, що їм надає послуги ОСББ і саме йому сплачуються кошти. Однак Департамент соцполітики рахував, що у пільгових мешканців будинків є заборгованість перед «Новою якістю» і ніяких відшкодувань їм не надавали.

«Управитель або ОСББ отримують лише одну пільгу – це пільга людей з інвалідністю по зору. Бо її було передбачено не державним законодавством, а передбачено рішенням міської ради і гроші на неї виплачуються з міського бюджету. Це єдина пільга, яка не монетизована і виплачується безпосередньо управителю чи ОСББ. При обґрунтуванні позовних вимог позивач посилається на порушення порядку відшкодування пільг та субсидій, прийнятих Кабінетом Міністрів України. Воно ж не стосується цієї справи. Оскільки управитель, як і ОСББ, отримує на свій рахунок виключно пільгу людей з інвалідністю по зору, яку в міськраді передбачили як додаткову – додала адвокатка.

Окрім цього вона підкреслила, що у разі задоволення позову, у місті настане хаос і постраждають саме пільговики та люди, котрі отримують субсидії. Оскільки вони ризикують взагалі залишитися без фінансової допомоги з боку держави.

«Буде незрозуміло, яким чином, кому, за що платити. Це хвилює у першу чергу тих людей, які отримують пільги та субсидії, вони отримують найменше коштів і кожна витрата для них дуже важлива. Якщо цих людей перестануть визнавати в якості пільговика чи субсидіанта, бо вважатимуть, що в них є нібито заборгованість перед «Новою якістю», то вони платитимуть саме «Новій якості», незважаючи на те, що їх обслуговує ОСББ», – розповіла Надія Івашкова.

Ця непроста ситуація стосується щонайменше тисячі осіб, котрі проживають в різних ОСББ міста. Вони скасували договори із управлінською компанією, однак людей і надалі змушують платити кошти «Новій якості», від якої вони вже не отримують послуги. Нажаль, встигли подати заяву про участь у справі лише два об’єднання співвласників. Розглядати справу розпочали у березні, коли був самий початок жорсткого карантину.

Після того, як суд вислухав усі сторони, в слуханні було оголошено перерву. Наступне засідання відбудеться о 9 ранку, 25 вересня. У залі суду відбуватиметься дослідження доказів учасників справи.

Як повідомляв сайт vikka.ua, “Нова якість” розпочала брудну кампанію проти черкаських ОСББ.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкасець постане перед судом за неправдиве повідомлення про підготовку вибуху

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно 65-річного черкасця за фактом надання завідомо неправдивої інформації про підготовку вибуху в...

Черкащан попереджають про пориви вітру

Протягом найближчої доби на Черкащині очікується сильний вітер. Про це повідомляє Черкаський обласний центр з гідрометеорології. У Черкаській області та...

Цікаве:

Trustee Plus швидко прогресує і заявляє про аудиторію у 200 000 користувачів

Продукт компанії Trustee продовжує просувати можливості Web3-сфери в...

Огляд актуальних бонусних програм в казино Super Gra

Бонуси – спеціальний маркетинговий інструмент для залучення нових клієнтів,...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x