додому Новини Черкащина Навчання в естонському Тарту : український погляд (ФОТО)

Навчання в естонському Тарту : український погляд (ФОТО)

0

Нещодавно в рамках проекту "Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа" група українських регіональних журналістів ( серед них і редактор ТРК " ВІККА") відвідала Естонію. Щоб зрозуміти, як і чим живе європейська країна, наша делегація відвідала кілька ключових закладів. Один із них – університет в місті Тарту.

Навчальний заклад є одним із найстаріших університетів Східної і Північної Європи, заснований в 1632 році. Сьогодні Тартуський університет – це єдиний класичний університет в Естонії, який забезпечує не лише якісні сучасні знання студентам, а й є науково-дослідним центром для багатьох вчених. Тому не дивно, що в Тарту мріє навчатися молодь з усього світу. Сьогодні виш нараховує 14 тис. студентів, з яких тисяча – іноземці з 90 країн світу. Серед них – і українці.

З українцями в Тарту ми спілкувались за чашкою кави у невеличкій аудиторії. Студенти університету із задоволенням розповідали про особливості навчання у легендарному виші, умови проживання та розваги. Адже в Тарту постійно відбуваються культурно-мистецькі, спортивні загальноосвітні заходи. Тут працюють музеї, бібліотеки, виставкові центри, ресторани, дискоклуби.

Анастасія навчається на магістратурі. Дівчина вивчає "демократію та управління", вчиться "управляти в демократичних суспільствах". До цього, розповідає, – вивчала соціологію в Києво-Могилянській Академії. Тема її наукової роботи: "Як державні електронні послуги допоможуть в спрощенні інтеграції мігрантів". Крім того, Анастасія – співзасновниця ініціативи "15*4". Її основна місія – поширювати науку серед населення (робити це доступно і цікаво). Студентка вже провела 5 івентів. Крім того, українка є Президентом організації іноземних студентів. Допомагає студентам з інших країн інтегруватися в чужій країні. Пише блоги про життя в Тарту. Українка планує працювати в Європі, щоб здобути практичні знання та мати досвід в сфері, яку вивчає. В цілому ж, українцям, які приїхали навчатися в Естонію, тут комфортно, вони бачать, як тут прозоро, легко, демократично, наскільки вищою є якість життя. Багато хто із них хотів би залишитися тут. "Комфортно жити поряд з естонцями, вони привітні, готові допомогти, посміхаються, легко йдуть на контакт, – розповідає дівчина. – Як друзів, щоправда, близько не підпускають, більш закриті. В цілому цікавляться українцями". 

Киянка Олена приїхала до Тарту теж на задля навчання на магістратурі. Тема її наукової роботи – "Відносини Євросоюзу та Росії". В Естонії дівчина вже 6 років. Залишилася після навчання в інституті і тут працює. Розповідає: 3 роки для українців організовували школу, тоді з 400 бажаючих обрали 30 людей. Також 3 роки тому естонці, які симпатизують українцям, організували ГО "Вільна Україна". Зібрали 300 тис євро, а також ліки та речі першої необхідності.

"Зараз в Тарту навчається більше 50 українських студентів, – продовжує Олена. – Серед популярних спеціальностей: IT, політика, бізнес, адміністрування. Мова навчання – англійська. Більшість отримує стипендію на навчання і проживання. Зазвичай ІТ- спеціалісти залишаються тут працювати". 

Андрій – теж киянин. Спочатку навчався в університеті, тепер – викладач. Досліджує репрезентацію пам’яті. Планує й надалі працювати викладачем.

"Щодо навчання, – розповідає українець, – то в Тарту студенту важче, ніж в Україні, тут більше навантаження. Багато інтерактивних практичних, треба чимало читати. Українці розумні, але не мають навиків підготовки до семінарів, тайм-менеджмент багато хто не знає. Також багато плагіату, поки що не в усіх українських закладах навчають працювати з джерелами. В Естонії ситуація зовсім інша: вищу освіту здобувають люди вже зрілі і досвідчені. За мій перший рік викладання в Університеті Тарту я зустрів багато студентів, які прийшли в університет, тому що захотіли зрозуміти і вивчити більше про те, чим займаються або займалися вже давно – продовжує  Андрій. – Це робить процес навчання набагато цікавішим і продуктивнішим, адже люди вчаться в своє задоволення і виходячи з власної зацікавленості". 

Матеріали публікуються в рамках проекту "Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа". Проект реалізується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Міністерства закордонних справ Республіки Польща. Думки, виражені в цій публікації, відображають виключно точку зору автора(ів).

Продовження буде…

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкащани розповіли про освітні можливості за кордоном. 

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version