НовиниЧеркащинаНаркотик чи ліки: навіщо потрібна легалізація медичного канабісу в...

Наркотик чи ліки: навіщо потрібна легалізація медичного канабісу в Україні

-

- Advertisment -

"Це дуже погано", "хочуть повністю знищити український народ", "роблять країну наркоманів", "ця легалізація перетвориться в рай для планокурів", саме такі та багато інших висловлювань почали ширитися мережею останнім часом. Цю вибухову та негативну реакцію зібрала навколо себе петиція про законодавче врегулювання канабісу для науки та медицини, що з’явилася на сайті Верховної Ради України 30 січня 2019 року.

 

Автори документу запевняють, що використання медичного канабісу та ліків із канабіоїдами могло б значно полегшити життя невиліковно хворих. Натомість не всі погоджуються із такою позицією та навпаки запевняють, що легалізація марихуани призведе до повного безладу в країні. Розбиралися у досить суперечливому питанні кореспонденти сайту vikka.ua.

Про лікувальний та паліативний ефект

На сьогодні в Україні понад два мільйони громадян потребують лікування препаратами на основі канабісу. Серед них − понад 20 тисяч дітей з фармрезистентними формами епілепсії, сотні тисяч онкохворих, більше ста тисяч паліативних пацієнтів, десятки тисяч ветеранів війни із посттравматичним стресовим розладом.

Щодня вони страждають від неможливості використання ефективних лікарських засобів. Саме ліки із вмістом фітоканабіноїдів могли б значно поліпшити їм життя. Такими препаратами вже користуються мільйони хворих у цивілізованих країнах. Однак в Україні такі ліки наразі заборонені.

"На сайті Верховної Ради зареєстрували петицію з вимогою внести зміни до законодавства, щоб канабіс можна було використовувати з медичною та науковою метою. Чи виправдане таке використання? Науковці, лікарі та пацієнти по всьому світу кажуть, що так. Медичний канабіс допомагає полегшити страждання пацієнтів та нормалізувати самопочуття при багатьох тяжких захворюваннях і станах. Тому використовувати його у медицині, звісно з певними застереженнями, − нормальна світова практика", − таку позицію висловила на своїй сторінці у  Facebook виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я України (тимчасово відсторонена від посади) Уляна Супрун.
 

Вона зазначила, що медичний канабіс має безліч доведених лікувальних та паліативних ефектів і дозволений у 25 штатах США, Австралії та Канаді. Також його використання давно врегульовано в багатьох європейських країнах. В Ізраїлі, Румунії, Македонії та Пуерто-Ріко канабіс заборонений, проте дозволений у випадках невиліковних хвороб.

"Щодо України, то в нас повністю заборонено використання медичного канабісу в лікувальних та наукових цілях. Хоча застосування таких препаратів допомогло б майже двом мільйонам громадян, які страждають від хронічного болю та інших розладів", − повідомила Уляна Супрун.
 

Медичний канабіс не можна поширити на вулиці

Думки про те, що в Україні потрібна легалізація ліків із вмістом канабіоїдів та використання медичної марихуани, дотримується і завідувач Черкаського обласного центру паліативної допомоги Максим Босенко. Більше того, він запевняє, що такі ліки – велика допомога не лише дорослим, а й дітям.

"За минулий рік у нашому центрі пролікувалося більше 200 людей. Вживання ліків на основі канабіоїдів та медичного канабісу справді потрібні тяжкохворим пацієнтам, яким кожного дня доводиться терпіти нестерпний біль, і це давно науково доведений факт. Оскільки такі ліки могли б розширити спектр паліативної допомоги", − повідомив у коментарі сайту vikka.ua Максим Анатолійович.
 

Він зазначив, що на Заході ці препарати дуже широко застосовуються як для онкохворих, так і для людей з іншими тяжкими хворобами. Такі ліки добре блокують больовий синдром та здатні діяти як монопрепарат.

"Зараз, якщо хворий має хронічний багатокомпонентний больовий синдром, то ми застосовуємо низку препаратів, у тому числі і медичний морфін. Ліки ж на основі канабісу можуть самостійно блокувати больовий синдром. У хворих із комплексом неврологічних проблем, у тому числі й онконеврологічних, такі медикаменти здатні не лише полегшити біль, а й самопочуття", − зауважив завідувач Черкаського обласного центру паліативної допомоги.
 

Він вказав, що найбільш необхідні такі ліки людям, які мають пухлину головного мозку. Адже медичний канабіс має здатність частково знімати набряк головного мозку і, відповідно, пацієнт краще себе почуває і має шанс на комфортне життя.

"Я підтримую позицію щодо введення у користування медичної марихуани, тому що такі ліки можуть дійсно допомогти моїм пацієнтам та тисячам інших невиліковно хворих. Оскільки наявними, дозволеними ліками ми не можемо у повній мірі втамувати больовий синдром", − повідомив Максим Анатолійович.
 

Він зазначив, що більший вибір ліків дасть можливість якісніше надавати паліативну допомогу хворим та продовжити їм життя. Крім того, ліки із медичним канабісом можна використовувати при лікуванні дітей. Медик зауважив, що легалізація медичної марихуани та ліків із вмістом канабіоїдів ніяким чином не впливатиме на його доступність та поширення "на вулиці".

"Якщо говорити про те, що ця марихуана "піде" на вулицю, то це абсолютна нісенітниця. Адже так само не може поширитися на вулиці і медичний морфін, який ми застосовуємо. Тому що ці препарати виготовлені таким чином, що при вживанні здоровою людиною вони викликають нудоту. Окрім цього, вони коштують набагато більше за звичайну коноплю, що продається "на вулиці", − підсумував Максим Босенко.
 

Вживати ліки з канабісом чи померти в страшних муках?

Трагічну історію 23-річної черкащанки, люблячої матусі та коханої дружини Надії, яка померла від раку четвертої стадії, розповідає її близька подруга Оксана (імена змінені з етичних міркувань). Вона теж переконана, що використання ліків на основі канабісу могло б значно покращити самопочуття подруги і вона б померла не в таких страшних муках.

Надія з 12 років мала проблеми з нирками, стояла на обліку в онкодиспансері із діагнозом "доброякісна пухлина". Вона регулярно проходила перевірки та проліковувалася. Ускладнення ж почалися через деякий час після пологів. Дівчина працювала в конюшні та на свята катала дітей на поні в парках. Там сильно перемерзла та застудила нирки.

"Коштів в неї не було, тому перехворіла на ногах і певний період її це не турбувало. Через кілька місяців вона почала обстежуватися і їй винесли діагноз − 4 клінічна стадія раку. Увесь рік вона їздила по лікарнях, намагалася якось вплинути на хворобу, різко втрачала вагу. Лише у грудні вона змінила три лікарні, потім потрапила до паліативного центру", − говорить Оксана.
 

У центрі дівчині давали знеболюючі, але вони мало допомагали, а стан кожного дня погіршувався. Напередодні новорічних свят Надія відпросилася із закладу до трирічної доньки в садочок. Вже ввечері її стало дуже зле.

"Надія втратила розсуд від болю. Її забрали "швидкою" в нейрореанімацію, де вводили снодійні, щоб вона не кричала. Потім через добу відвезли назад в паліативку, вона там ще добу пробула і померла, так і не прийшовши в свідомість", − із сумом згадує дівчина.
 

Оксана говорить, що її подруга весь час терпіла страшний біль, оскільки препарати, які їй давали, не допомагали. До дівчини не можна було доторкнутися навіть коли вона спала, бо через сон вона кричала від болю.

"Вона до останнього своїм рідним нічого не казала. Про 4 стадію всі дізналися, коли її з психозом і криками забрали "швидкою". Сестрам і чоловікові казала, що все добре і вона обов'язково вилікується. Навіть нікому не дозволяла її провідувати, щоб не знали, що вона в паліативці лежить", − говорить Оксана.
 

Черкащанка переконана, що якби були дозволені сильніші препарати з направленою на зняття больового синдрому дією, то її подруга не мучилася б від страшного болю, а померла б спокійно і при світлій голові.

Як бачимо, звичайна марихуана,  легкий наркотик, про який знають усі, та медичний канабіс мають багато відмінностей. Одні доводять до "кайфу", викликають залежність та негативно впливають на нервову систему, а інші − рятують від страшних мук, поліпшують якість життя й полегшють його останні звилини. Тож у своєму скептичному ставленні до європейських новацій не варто втрачати здоровий глузд і продовжувати жити за стереотипами, нав'язаними тими, хто, певно, не розуміється в темі.

Як повідомляв сайт vikka.ua, протягом трьох тижнів на кір захворіло майже 200 черкащан.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкасець постане перед судом за неправдиве повідомлення про підготовку вибуху

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно 65-річного черкасця за фактом надання завідомо неправдивої інформації про підготовку вибуху в...

Черкащан попереджають про пориви вітру

Протягом найближчої доби на Черкащині очікується сильний вітер. Про це повідомляє Черкаський обласний центр з гідрометеорології. У Черкаській області та...

Цікаве:

Trustee Plus швидко прогресує і заявляє про аудиторію у 200 000 користувачів

Продукт компанії Trustee продовжує просувати можливості Web3-сфери в...

Огляд актуальних бонусних програм в казино Super Gra

Бонуси – спеціальний маркетинговий інструмент для залучення нових клієнтів,...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x