НовиниЧеркащинаНацбанк увів в обіг монету, присвячену Агатангелу Кримському (Фото)

Нацбанк увів в обіг монету, присвячену Агатангелу Кримському (Фото)

-

- Advertisment -

З 12 січня 2021 року Національний банк у продовження серії «Видатні особистості України» вводить в обіг пам’ятну монету «Агатангел Кримський».

Монета присвячена українському історику, орієнталісту, письменнику, перекладачу, одному із засновників української Академії наук та одному з перших її академіків – Агатангелу Юхимовичу Кримському, який виріс на Звенигородщині.  15 січня цього року виповнюється 150 років від дня народження мовознавця.

Про це інформує у Facebook Музей грошей Національного банку України.

В одному зі своїх листів вчений жартома писав: «Легше буде сказати, яких мов я не знаю». Дослідники і досі сперечаються в підрахунках мов, якими володів поліглот. За різними даними, ця цифра коливається від майже 60 до понад 100 мов. Вільно говорячи такою кількістю мов, переважно східними, а також знаючи всі діалектні особливості української мови, Агатангел Кримський зробив значний внесок в українське сходознавство та україністику.

Під час правління гетьманату Павла Скоропадського 1918 року мовознавець отримав посаду вченого секретаря новоствореної Української Академії Наук, а фактично став її керівником. Він очолював історико-філологічним відділ, кабінет арабо-іранської філології, комісію словника живої мови, комісію історії української мови, діалектологічну та правописну комісії.

На жаль, з приходом більшовиків Академія наук опинилася під загрозою. Агатангелу Кримському доводилося випрошувати пайки та одяг для співробітників. Вчені власноруч заготовляли дрова, щоб обігріти виділене їм приміщення на вулиці Володимирській. Будівля не опалювалася, тому взимку бувало замерзало чорнило, а писати наукові дослідження доводилося на театральних афішах. Завдяки зусиллям Агатангела Кримського Академію наук вдалося вберегти від знищення.

Мовознавець написав і видав низку академічних підручників з філології та історії Близького Сходу, про Коран, мусульманство, курси історії та літератури арабів, персів і турків.

Велику увагу науковець приділяв дослідженню історії української мови і літератури, фольклору, етнографії. Агатангел Кримський – автор праць «Українська граматика», «Нариси з історії української мови», редактор першого тому «Академічного словника».

1941 року постановою НКВС мовознавця звинуватили в антирадянській націоналістичній діяльності. Його разом з іншими українськими патріотами заарештували та відправили до Кустанайської в’язниці в Казахстані. Мовознавець став жертвою сталінського терору.

Унікальність Агатангела Кримського як феномена у світовій культурі була відзначена рішенням Генеральної Асамблеї ЮНЕСКО щодо внесення цієї визначної постаті до списку найвидатніших діячів людства.

На аверсі монети розміщена композиція, що символізує діяльність ученого-сходознавця та джерело знань – геометричний декор із розкритих книг, що складаються в багатопроменеву зірку. У її центрі знаходиться цитата мовознавця «Я зрозумів, що мушу бути українофілом – це я зрозумів цілком свідомо». Унизу аверсу – факсиміле Агатангела Кримського.

На реверсі монети на тлі вертикальних ліній, що вносять певний драматизм та символізують трагічну долю вченого, зображений портрет мовознавця. Під портретом діагонально розміщений напис «Агатангел Кримський» та вказані роки його життя.

Художники: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.

Скульптор – Анатолій Демяненко.

Програмне моделювання – Віталій Андріянов.

Як повідомляв сайт vikka.ua, вийшла друком книга про Лупиноса з черкаської Сатанівки.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Синоптики попереджають про туман на Черкащині

Завтра, 25 квітня, на території Черкас та Черкаської області синоптики попереджають про туман. Про це повідомляє на своїй фейсбук-сторінці...

В автокатастрофі на Уманщині загинула людина

В Уманському районі внаслідок ДТП одна людина загинула, ще одну травмовано. Повідомляє Управління ДСНС у Черкаській області. 24 квітня на...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x