НовиниЧеркащинаМолодий черкащани підчепив ботулізм, смакуючи в’яленим лящем

Молодий черкащани підчепив ботулізм, смакуючи в’яленим лящем

-

- Advertisment -

На Черкащині зареєстровано випадок захворювання на ботулізм у 19-річного жителя с. Геронимівка Черкаського району.

Він разом із дружиною вживав копченого ляща промислового виготовлення, інформує пресслужба ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області.

Розлад зору, порушення ковтання, здуття живота, сухість у роті, диспепсичні явища у хворого проявилися впродовж кількох днів після вечері зараженим продуктом.

По медичну допомогу хворий звернувся лише через два тижні і був госпіталізований до "Черкаської міської інфекційної лікарні" у стані середньої важкості, де йому встановили діагноз "ботулізм".

Чоловікові введено протиботулінічний полівалентний анатоксин, стан його покращився. Наразі він перебуває на лікуванні в інфекційному стаціонарі.

У Держпродспоживлужбі наголошують: при виникненні будь-яких із симптомів не зволікайте, не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

Довідково:

Ботулізм – це інфекційне захворювання з гострим характером перебігу. Хвороба розвивається в результаті вживання в їжу продуктів харчування, які заражені токсином ботулізму, а також самими збудниками захворювання.

Збудник ботулізму – бактерія, яка утворює в несприятливому середовищі (без доступу кисню) спори, надзвичайно стійкі у зовнішньому середовищі. Мікроорганізм виділяє дуже сильний токсин, здатний привести до смерті захворілого при несвоєчасному проведенні специфічного лікування (введення протиботуліничної сироватки).

Шлях передачі захворювання – харчовий. Людина заражається ботулізмом найчастіше після вживання зараженої їжі, як правило, консервів, м’яса, риби.

Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів домашнього виготовлення, бобових консервів. Ці продукти частіше викликають групові та сімейні спалахи захворювань. Якщо інфікованим продуктом є ковбаса, копчене м’ясо, риба, в ньому можлива так звана "гніздова" інфікованість збудниками ботулізму і утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли хворіють не всі особи, які разом вживали один і той же продукт.

Для запобігання захворювання на ботулізм необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх властивостей  (зовнішнього вигляду,запаху, забарвлення).

При появі симптомів захворювання (біль в животі, нудота, блювота, діарея, двоїння в очах, інші порушення зору, сухість у роті) слід негайно звернутися до лікаря, тому що самостійно хворобу вилікувати неможливо, необхідно введення протиботулінічної сироватки.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

Як повідомляв сайт vikka.ua, на Черкащині померли ще дві особи, інфіковані коронавірусом.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Як сміляни можуть відновити житло. Програма Є-відновлення: куди звертатись і що потрібно

Торік в Україні запрацювала програма Є-відновлення по компенсації зруйнованого житла внаслідок бойових дій. За цією програмою українці можуть використати ...

Опади та коливання температури: прогноз погоди в Черкаській області

Із середини квітня Черкаська область знаходиться під впливом південних циклонів, які зумовлюють різноманітні опади та коливання температури. Про це...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x