НовиниОсвіта«Мистецтво для душі»: у Черкасах відкрилася виставка інклюзивного мистецтва

«Мистецтво для душі»: у Черкасах відкрилася виставка інклюзивного мистецтва

-

- Advertisment -

15 вересня у стінах Черкаського обласного краєзнавчого музею відбулося відкриття виставки творчих робіт, які створені людьми з інвалідністю. Тут представлені доробки 5 мешканців Гельмязівського, Смілянського, Вікторівського, Жовтневого психо-неврологічного інтернату та Черкаського геріатричного пансіонату.

Роботи зроблені у різних техніках та жанрах. Живопис, ілюстрації, графіка, барельєфи та композиції з пластиліну – все це можна побачити тут. На відкритті виставки були присутні й самі автори робіт, які з радістю і хвилюванням зустрічали відвідувачів. Незважаючи на те, що вони самостійно навчилися тому, що роблять, мистецький рівень їхніх творів досить високий. Для них це відпочинок, те що допомагає знайти душевну рівновагу, спокій.

«Захоплююся малюванням, для мене – це спосіб самовираження, розрада та гарне самопочуття. Адже через малюнок в який вкладаю часточку себе, передаю свої почуття», ─ зазначає Арсена Яценко, роботи якої представлені на виставці.

За своїх вихованців радіють і керівники закладів: «Мені дуже приємно, що сьогодні у нас є вдруге вже така можливість показати роботи нашого мешканця Володимира Перенесенка, ─ розповідає директорка Гельмязівського психо-неврологічного інтернату Світлана Омелян. ─ Коли він до нас потрапив в інтернат і ми вивчали індивідуальні потреби кожного мешканця, він про це не говорив, не показував. Це така потаємна його була харизма, що він вмів робити. І він це робив на самоті. Але коли ми побачили ці роботи, ми почали їх показувати нашим працівникам, нашим мешканцям, волонтерам і хотіли показати цей талант, який у людині присутній з дитинства… На жаль він втратив все: втратив дім, втратив родину, але завдяки своїм творам він живе.»

Цей мистецький проект тяжіє своєю історією ще з 2020 року, коли Черкаський обласний краєзнавчий музей презентував першу в області персональну виставку мешканця Гельмязівського психо-неврологічного інтернату Володимира Перенесенка. Нині дирекція музею вирішила продовжити цю справу.

«Погодьтеся, що сьогодні, як ніколи, в часи війни, нам важливо торувати шлях добра, шлях толерантності, шлях інклюзії, тому що ми всі різні, але ми всі українці і ми всі чекаємо на перемогу, ми всі віримо в перемогу добра. І мистецтво допомагає нам: допомагає знаходити сили в собі, мистецтво виражає нас. Ми всі з вами в чомусь творчі – кожен з нас», ─ зазначає завідувачка відділу науково-просвітницької та виставкової роботи Черкаського обласного краєзнавчого музею Марина Бугеря.

Виставка «Мистецтво для душі» триватиме в обласному краєзнавчому музеї до 9 жовтня.

Матеріал підготувала Аліна Бережна

Приєднуйтеся до телекомпанії ВІККА:

Читайте новини на сайті: https://www.vikka.ua

Підписуйтеся на Telegram: https://t.me/vikka_news

Коментуйте в Facebook: https://www.facebook.com/TelekanalVIKKA

Дивіться в Instagram: https://www.instagram.com/vikka_tv

Підтримайте донатами: А-банк 5375235110071785

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаські поліцейські вилучили у чоловіка більш ніж півкілограма наркотиків

У Черкасах поліцейські вилучили у чоловіка вдома більш ніж півкілограма наркотиків, які він готував до збуту. Повідомляє Поліція Черкащини. У...

У деякі медичні заклади Черкас повернули теплопостачання

КПТМ “Черкаситеплокомуненерго” відновило подачу теплоносія у частину медичних закладів міста Черкаси. Про це повідомляє пресслужба комунального підприємства. Через похолодання керівники...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x