НовиниЧеркащинаЛиповий скандал і "липова" винагорода: що передувало знищенню дерев...

Липовий скандал і "липова" винагорода: що передувало знищенню дерев заради МАФу в Черкасах

-

- Advertisment -

У ніч з 12 на 13 серпня в Черкасах по вулиці Добровольського, 15 двоє невідомих зрізали три липи. Зробили це крадькома, цинічно і зі знанням справи. Зрозуміло, що підготовка до зрізання проводилася завчасно. Адже невідомі запаслися бензопилою, принесли її туди. З відео чітко видно, що деякий час чекали, поки підуть зайві свідки.

Обіцянка-цяцянка

Першими про вандалізм із зеленими насадженнями заговорили мешканці будинку по вулиці Добровольського, 15. Вони, як говорять очевидці, двічі викликали поліцію. Опісля з’явився пост у мережі "Фейсбук" від Світлани Бондар.

"Жити по-новому… Будувати по-новому… Сьогодні вночі на Добровольського, 15 варварським методом знову зрубали дерево – липу. Мабуть, стала на заваді будівництву нового МАФу. Скільки їх ще потрібно? Прикро, бо всім байдуже… Колись, площа 700- річчя була окрасою міста. Зараз перетворюється на великий турецький GrandBazar із шанхайськими трущобами. Мешканці вимушені маневрувати між кіосками,інколи просто по проїжджій частині, йдучи додому… Звертаюсь до Вас, Анатолій Бондаренко, Олександр Радуцький, як представників влади, організуйте екскурсію, проїдьте на площу, подивіться своїм господарським поглядом на увесь безлад навкруги: захаращений пам'ятник і хащі біля нього, на ті кіоски, постійно зростаючі, які витісняють нас, простих мешканців, на "Гранд-базар", пройдіться тротуарами… Можливо, і до нас до Дня міста дійдуть покращення. Сподіваємося…", – написала вона.

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко відреагував миттєво. У той же день він назвав людей, які вночі спиляли липи "покидьками". І пообіцяв винагороду в 10 тис. грн тому, хто знайде цих вандалів.

"Уроди і покидьки, зневажаю вас, ви що, думаєте, що поставите чергову убогу розливайку? Я цього не допущу, вас будуть шукати всі. Оголошую 10 тисяч гривень винагороди, хто надасть інформацію про покидьків, які вночі зрізали липи на площі 700-річчя", – написав міський голова.

Його емоційний пост про "уродів" і "покидьків" відлайкали понад 1000 людей, половина з яких перепостили. З точки зору піару міський голова вчинив правильно. За всю практику мерів Черкас міські голови тричі оголошували винагороду. Першим був Олійник. Він пропонував гроші тим, хто надасть записи розмов керівника однієї із фінансових груп міста із депутатами міської ради щодо оголошення імпічменту мера. Двічі про винагороду говорив міський голова Черкас Сергій Одарич. Він пропонував 10 тис. доларів тому, хто розповість, де перебуває екс-губернатор Черкащини Тулуб.

На жаль, у жодному з випадків не була зафіксована передача грошей за отриману інформацію. Такі заяви залишалися лише обіцянками.

Копав так, що викопав на себе

Як вдалося з’ясувати, власне сам міський голова два місяці тому уклав угоду на пайову участь із ФОП Зуєвою на облаштування на цьому місці кіоску в 20 кв. м. і ще стільки ж прилеглої території. Там мав бути павільйон з продажу продуктів швидкого харчування.

За останні 1,5 року міська влада набила "оскому" питаннями із будівництвом кіосків. За останній рік виконавчий комітет (відправлений у відставку на останній сесії) надав дозволів на встановлення 350 МАФів. Тому депутатам увірвався терпець. 15 березня 2017 року вони ухвалюють рішення про запровадження мораторію на встановлення кіосків і тимчасових споруд.

Проте 23 березня від ФОП Зуєвої до міської ради надходить заява про укладання договору пайової участі на облаштування павільйону по вулиці Добровольського, 15. А вже власне 1 червня договір підписується підприємцем та міським головою. Одноосібно. Без рішення міської ради чи навіть виконкому. Мораторій виявився непотрібним. Сам договір візують заступник міського голови Роман Буданцев та директор департаменту архітектури Артур Савін.

Між укладанням договору і зрізанням лип на місці майбутнього кіоску минає 2,5 місяці. Чи міг міський голова забути, що підписував 80 днів тому? Чи не пам’ятав, що сам своєю рукою розписав там кіоск? Можливо.

За словами Артура Савіна, які він озвучив на прес-конференції, підприємець Зуєва мала кіоск з продажу продуктів харчування біля ЦДЮТ. Після того, як площу очистили від стихійної торгівлі, один із варіантів розміщення її кіоску був саме в районі площі 700-річчя. Тобто розмови про розміщення ТС велися ще півроку тому.

Про винагороду

Обіцяну винагороду міський голова так і не сплатив. Він заявив, що йому потрібні ті, "хто пиляв липи, а не ті, хто там планує встановити кіоски". Анатолій Бондаренко копав так глибоко, що нарив сам на себе.

Пояснення Анатолія Бондаренка, що він підписує усе, що візують юристи і керівники департаментів, має досить млявий вигляд.

За словами активіста Сергія Кузляєва, який першим оприлюднив документи щодо кіоску по вулиці Добровольського, 15, він просив перерахувати кошти на підприємницький рахунок, щоб сплатити податки. На решту суми допомогти рідній школі, яку закінчив, а саме №24.

Як зрізали дерева

Сама хронологія зрізання лип стала відомою, коли журналісти телекомпанії "ВІККА" роздобули відео з камер спостереження одного з об’єктів по вулиці Добровольського. О 3:30 двоє невідомих сиділи спокійно біля кіосків. Вони дочекалися, поки поїдуть водії, що припарку вали автомобілі біля магазину АТБ. Зрізали дерева і пішли геть. Причому поки вони виконували свою брудну роботу, повз них проїхало кілька автомобілів. Ніхто не зупинився і не запитав, чому вони це роблять.

Те, що дерева спилювали вночі, ще раз свідчить, що це робили незаконно. Ніч мала приховати злочин. Адже жодних дозволів на знесення зелених насаджень ніхто не отримував. Позиція міського голови про оголошення винагороди має вигляд банальної піар-акції, причому не доведеної до кінця. А відмова сплатити винагороду – це фактична спроба приховати свою участь у МАФізації Черкас після запровадження мораторію.

Як повідомляв сайт vikka.ua, вандали "налетіли" на краєзнавчий музей у Черкасах.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

ПАТ «Черкасиобленерго»: енергетики розпочали ремонтний період обладнання відкритих розподільних пристроїв

Пресслужба ПАТ «Черкасиобленерго» повідомляє про технічне обслуговування та ремонти енергообладнання протягом року з метою якісного та безаварійного розподілу електричної енергії...

У Черкасах кухарям дитячих садочків збільшать зарплату

Сьогодні депутати Черкаської міської ради ухвалили рішення про надбавку до заробітної плати для кухарів дошкільних закладів. Про це повідомляє...

Цікаве:

Trustee Plus швидко прогресує і заявляє про аудиторію у 200 000 користувачів

Продукт компанії Trustee продовжує просувати можливості Web3-сфери в...

Огляд актуальних бонусних програм в казино Super Gra

Бонуси – спеціальний маркетинговий інструмент для залучення нових клієнтів,...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x