НовиниЧеркащинаЛіквідація СУБів, поява управлінців та новації в комунальній сфері:...

Ліквідація СУБів, поява управлінців та новації в комунальній сфері: черкащанам розповіли про новий Закон України

-

- Advertisment -

Вже за тиждень, з 1 травня, повністю вводиться в дію новий закон "Про житлово-комунальні послуги". На черкащан, зокрема, чекає низка важливих змін. Про нововведення, права та обов’язки споживачів та надавачів послуг, ліквідацію СУБів та появу управителів у студії UA: Черкаси розповіла заступниця міського голови Людмила Бордунос, передає прес-служба мерії.

Людмила Бордунос наголошує: споживачі матимуть право вільно обирати компанії, які надають послуги з електро- та газопостачання. Кому доручити утримання газових мереж – теж вирішують люди.

"Тепер комунальні підприємства, які спеціалізуються, наприклад, на електропостачанні, стають такими ж учасники ринку, як й інші приватні організації, – зауважує заступниця міського голови. – Це призводить до конкуренції, а відповідно – покращення якості".

Водночас, з 1 травня посилюється і відповідальність мешканців перед постачальниками. У разі не вчасного розрахунку за надані послуги, останні можуть припиняти постачання. Окрім того, закон передбачає і нарахування пені. Йдеться 0,01% від суми боргу, нарахування відбуватиметься автоматично з наступного робочого дня, після завершення граничного терміну для оплати комунальних послуг. Не йтиметься про санкції, якщо людина отримує субсидію, але держава затримала її виплату.

Також у законі є норма про надання доступу до житла постачальникам для усунення недоліків, контролю якості наданої послуги тощо.

Окрім того, актуальним питанням для Черкас, за словами Людмили Бордунос, нині є конкурс на призначення управителя багатоквартирних будинків. Раніше в місті такі будинки були закріплені територіально за СУБами.

Скоро послуги, які надавали СУБи, та додаткові управлінські функції візьмуть на себе профільні компанії, які нині беруть участь у конкурсі. Зазначимо, на виконкомі внесли зміни до конкурсної документації. Нині він триває не по двох, а по чотирьох лотах.

"З травня вже не буде СУБів, натомість прийдуть управлінці будинків. За свою послугу вони визначать певну ціну. Очевидно, що внесок на утримання будинку буде різний. Відповідно і пріоритетність та нагальність виконання робіт буде індивідуальною для кожного", – наголошує заступниця міського голови.

Додає, що серед учасників конкурсу і ще чинні Служби утримання будинків. Однак надалі форма їхньої діяльності зазнає змін: з обслуговування вони перейдуть на управління.

Наголошує: у мешканців з’явиться право вибору, адже вони зможуть змінювати управителя. Причиною розірвання договору, за словами Людмили Бордунос, може стати, наприклад, неякісне надання послуги, її вартість тощо.

Як повідомляв сайт vikka.ua, Черкащина представила Паспорт неформальної зайнятості області.

Ми не набридаємо. У нашому Telegram каналі – тільки найважливіші та найактуальніші новини.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

7 тисяч доларів за фіктивний діагноз: на Черкащині затримали адвоката

На Черкащині правоохоронці затримали адвоката, його підозрюють у вимаганні грошей за встановлення фіктивного діагнозу отримання “хворим” групи інвалідності. Повідомляє...

У Черкасах збирають кошти, щоб кікбоксер поїхав на змагання

У Черкасах збирають кошти, щоб черкаський кікбоксер Ростислав Кирилюк зміг потрапити на тренувальні збори і взяти участь у змаганнях....

Цікаве:

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...

Як розвиток військових технологій в Україні допоможе перемогти агресора

Сергій Токарєв розповів, чому потрібно швидко розвивати Military Tech...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x