додому Новини Крути педалі і заряджай мобілку – як черкасців робили енергонезалежними (ФОТО, ВІДЕО)

Крути педалі і заряджай мобілку – як черкасців робили енергонезалежними (ФОТО, ВІДЕО)

0

Близько 10:30 на Соборній площі у Черкасах у середу стоять білі намети. Під одним із них дівчина крутить педалі на велосипеді, заднє колесо якого рухає механізм, що продукує електроенергію. Від цього струму працює портативний аудіопрогравач і лунає музика.

"Цей механізм нам дали друзі з соціального проекту "Кіно просто неба". Це люди, в яких є маленький проектор, маленька колоночка і такий ось пристрій на велосипеді. Вони виїжджають за місто і 15-20 людей дивиться кіно, просто крутячи педалі", – пояснює Богдан Яремчук, член Асоціації велосипедистів Києва.

Каже, що одного портативного маленького акумулятора вистачає на 40 хвилин безперервної роботи плазмового телевізору в економічному режимі.

"А якщо поставити великий, стаціонарний акумулятор, скажімо, від автомобіля, то можна його заряджати від крутіння педалей, а потім енергію вже використовувати для будь-яких потреб", – говорить він.

Обабіч стоїть червоний мікроавтобус, на даху якого розміщено три сонячні панелі-батареї.

"У нас сонячні панелі, які генерують постійний струм – 24 Вольти. Цей струм накопичується в акумуляторах, із яких іде в інвертор, а вже далі виходить постійний струм 220 Вольт, який ми використовуємо для роботи всіх наших приладів: аудіоапаратури, плазми, мобільних телефонів тощо", – розповідає Максим Бабаєв, член національного екологічного центру України.

"У нас 4 панелі, які максимум можуть дати 600 Ват. Вони працюють і в розсіяному світлі, коли пасмурно, і навіть коли на них сніг лежить, але світить сонце", – додає він.

Чоловік говорить, що одна така панель коштує близько 200 доларів, а їхні гелієві акумулятори – приблизно 7-8 тисяч грн. Інвертор же вони купували за 600 доларів. Тобто вся енергопродукуюча сонячна система разом виходить приблизно 1000 доларів.

"Перевага такої системи в тому, що можна її купити невеличку, а потім докупляти ще панелі і ставити потужніші акумулятори та інвертор і так дійти до повної електронезалежності. Думаю, що на звичайний будинок із середнім споживанням електроенергії треба ставити сонячні батареї на 3-4 КВат. Хоча така система буде окупатися досить довго", – констатує Бабаєв.

Найбільшу увагу на площі привертає бочка, пофарбована у жовто-блакитний колір. Це – так званий саморобний сонячний колектор: лист металу, на ньому нанесена чорна сонцетривка фарба, під ним міститься кілька труб, по яких тече вода.

"Сонце світить – нагріває металічну пластину, яка своєю чергою гріє труби з водою. Тепла вода, згідно з фізичним законом, піднімається догори по трубах і нагріває воду в іншій ємності – у нашому випадку бачку. Після віддачі тепла й охолодження вода знову потрапляє вниз, і так по колу самотьоком", – пояснює механізм роботи колектора Віталій Моцьо, волонтер Національного екологічного центру.

Каже, що такий сонячний колектор із площею пластини 2 квадратні метри нагріває 100 літрів води до температури 60 градусів приблизно за дві години, а його собівартість – до 5 тисяч грн.

Біля цією установки не землі розміщено іншу – вакуумний колектор. Волонтер екотуру Андрій говорить, що така установка значно ефективніша і продуктивніша, ніж сонячний колектор, але, відповідно, більш вартісна (коштує від 300 доларів), і її своїми руками зробиш.

"Сьогодні у нас інформаційна виставка в Черкасах. Це останній день із 9-ти місць, які ми об'їхали за ці два тижні", – пояснює Марія Сторчило, координатор всеукраїнського інформаційного туру "Енергонезалежність – наша спільна справа".

"Їздимо, щоб розповісти людям, як економити енергію, як утеплювати свої будинки, чи треба встановлювати лічильники, чи треба утеплювати будинки, як можна побудувати сонячний колектор своїми руками за розумну ціну і таким чином економити власні гроші", – розповідає дівчина.

"У нас ще був сонячний концентратор, але він поламався в одному з міст, коли його здуло шквальним вітром. Це була так собі тарілка, на якій концентрувалася сонячна енергія, і температура була така, що за 10 хвилин можна було зварити каву", – нагадала вона.

Каже, що організатори туру – це робоча група з питань зміни клімату, мережа з близько 20 громадських організацій зі всієї України, які працюють у питаннях зміни клімату, енергоефективності, відновлювальних джерел енергії, працюємо зі школами, з університетами, тобто приїхали, щоб проінформувати людей.

На Соборній площі енергозберігаючі прилади викликають жвавий інтерес у черкасців. Більшість із них цікавиться, скільки все це коштує та де його можна придбати. Дехто проходить тест на отримання велоправ, що проводять волонтери, перевіряючи знання правил дорожнього руху і прав велосипедистів на дорозі, інші – катаються на великах, які організатори люб’язно надають на прокат безплатно.

Марія анонсує, що сьогодні у межах туру о 18:00 також відбудеться відкрита лекція на тему енергонезалежності, енергозбереження, та де обговорюватиметься велоконцепція Черкас.

 

Анатолій Бабак, vikka.ua

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version