НовиниБезпекаКолективна згуртованість, комунікаційний досвід та оперативність — взірцеві...

Колективна згуртованість, комунікаційний досвід та оперативність — взірцеві домінанти в роботі Черкаського контактцентру

-

- Advertisment -

За 9 років свого існування ця установа по праву вважається головним осередком гуманітарної та комунікативної діяльності в області. Черкаський обласний контактний центр займається не лише опрацюванням звернень громадян, які надходять з Урядової «гарячої лінії», «гарячої лінії» МОЗУ, консультуванням та інформуванням населення у телефонному режимі з усіх нагальних питань, здійсненням моніторингу актуальних тем життєдіяльності суспільства, а ще й виступає потужною довірчою ланкою для багатьох людей у кризових ситуаціях.

Як зазначає Лариса Ходаковська, директорка Центру та  координаторка з питань ВПО в Черкаській області, тут прагнуть бути максимально дієвими й корисними державі, особливо в нелегкі часи, які нині переживає Україна.

— Іще з 2014 року, з початку анексії Криму і неоголошеної війни на Сході, відколи розпочалося захоплення українських міст і сіл у Донецькій та Луганській областях російськими окупантами та як наслідок – масове переселення жителів Донбасу у більш сприятливі регіони, наші фахівці фактично на постійній основі допомагали внутрішньо переміщеним особам в Черкаській області у вирішенні низки важливих питань інтеграції. Також весь цей час допомагали ветеранам АТО, учасникам ООС, сім’ям загиблих. І вже був період відносної стабілізації, коли зусиллями волонтерів та виконавчих  служб органів місцевого самоврядування вдалося забезпечити цю категорію людей усім, чого вони потребували: соціальним житлом, продуктами першої необхідності, а також працевлаштувати й надати гарантовані державою соціальні, медичні та юридично-психологічні послуги. Але про те, що настане нова хвиля збройного конфлікту, та ще й така руйнівна, яка охопила нині всіх і кожного, де б хто не перебував, і що люди знову будуть в екстреному порядку полишати свої домівки та шукати притулку бодай де-інде, рятуючись від  війни, страшно було й уявити. Ось уже півроку долаємо терени цього лихоліття. Адже війна триває, додаючи все нових проблем, із якими треба оперативно справлятися. Тож стійко підбадьорюємо один одного і терпляче працюємо, наближаючи перемогу своїм сумлінням та вірою у краще.

Станом на кінець серпня, починаючи з 24 лютого 2022 року, фахівцями Контактного центру було прийнято й опрацьовано 35 750 звернень (як у телефонному режимі, так і в електронному, через Урядову «гарячу лінію»).
Основні питання в перші місяці війни — координація процесу транзитного перебування та розташування в регіоні на більш тривалий період осіб, які  евакуювалися з «гарячих» точок (Донеччина та Луганщина, Сумщина й Харківщина, міста Маріуполь, Мелітополь, Миколаїв, Чернігівщина та частково Київщина й Житомирщина); надання контактів територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки; запитання щодо функціонуючих бомбосховищ; прохання налагодити систему оповіщення в окремих мікрорайонах міста та на периферії; повідомлення про підозрілих осіб чи незрозумілі ситуації; панічні та тривожні моменти серед населення тощо.

— Фізично й морально все це було нелегко, — зазначає Лариса Ходаковська. — Але так склалося, що свою діяльність ми теж розпочали у буремний для нашої країни час, у квітні 2013 року, і за неповне десятиріччя налагодили взаємодію з усіма підприємствами та установами області, тергромадами та районними держадміністраціями, навчилися реагувати на  різні соціальні катаклізми і належним чином їх вирішувати. Тому в умовах війни вдалося швидко акумулювати свої зусилля, за що я щиро вдячна усім колегам і партнерам. Я особисто консультую внутрішньо переміщених осіб в регіоні та за його межами. Знаю можливості кожного району, кожного міста Черкаської області. Так, завдяки тісній взаємодії з групами оперативного реагування, Управлінням комунікацій Черкаської військової адміністрації, міським гуманітарним штабом, волонтерською ініціативою «Центр гостинності», Центром допомоги армії, Кризовим центром та багатьма іншими вдалося максимально комплексно підійти до вирішення нагальних питань із грифом «на вчора».

Додатково запрацювали «гарячі лінії»: психологічної підтримки, з інформування щодо гуманітарних питань, з правових консультацій у кризових ситуаціях, а також «гарячі» номери у районах та тергромадах (питання соціального захисту та гуманітарних оргмоментів).

Особлива подяка усім, хто допоміг із розселенням ВПО, організувавши центри місць компактного проживання. Це санаторії «Сосновий бір», «Пролісок», чимало навчальних закладів міста та області, у кого була змога хоча б на нетривалий період розташувати людей у будівлях шкіл чи гуртожитків. Отже, тимчасовим житлом в нашому регіоні забезпечені всі, хто звернулися по допомогу до координаційних штабів. Багато хто самостійно орендує житло в містах і селах. Із кожним днем ситуація в цьому напрямку стає напруженішою, адже потік внутрішньо переселених осіб не припиняється. На Черкащину все ще їдуть люди з Донеччини, Дніпропетровщини, Харківщини та інших неспокійних регіонів.

Наразі фахівці Контактного центру в Черкасах зуміли поєднати свою основну роботу ще й з волонтерством, долучаючись до ініціатив  гуманітарного напрямку та добрих справ. Усі, хто з ними взаємодіє, відзначають неабияку дружелюбність колективу, толерантність і результативність діяльності. У плідній співпраці з «Благодійним фондом «Стабілізейшен Суппорт Сервісез», що з початку воєнних дій координує гуманітарну допомогу для постраждалих від війни, захищає права внутрішньо переселених осіб та ветеранів, вже вдалося допомогти тисячам людей з числа  ВПО, які інтегрувалися на Черкащині. Зокрема, забезпечили продуктами харчування та засобами гігієни внутрішньо переміщених осіб у Черкасах, Каневі, Ватутіному, Умані, Черкаському (Бобрицька, Сагунівська, Тернівська тергромади), Золотоніському (Драбівська тергромада), Уманському (Ладижинська та Бабанська ТГ) районах. Також гуманітарний вантаж медпризначення (засоби для породіль і немовлят) було надіслано до КНП «Смілянська багатопрофільна лікарня ім. Софії Бобринської», Городищенської, Канівської, Корсунь-Шевченківської, Чигиринської,  Чорнобаївської багатопрофільних лікарень.

Гуртожиток КНП «Драбівська багатопрофільна лікарня Драбівської селищної ради» укомплектовано побутовою технікою (пральна машина, холодильник, бойлер, мікрохвильовка, духовка, мультиварки, чайники, подовжувачі), розкладачками та постільною білизною.  А робочі місця соціальних працівників у Балаклеївській, Сагунівській,  Червонослобідській та Драбівській тергромадах забезпечено технічним оснащенням(ноутбуки, захисні екрани, принтери, картриджі, маршрутизатори),меблями (столи, стільці, тумби, крісла) й засобамиіндивідуального захисту.Усе це в рамкахпроєкту «Підтримка спроможності системи соціального захисту населення щодо реєстрації внутрішньо переміщених осіб», що реалізується за підтримки Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

Відтепер система реєстрації ВПО та всебічна соціальна підтримка на місцевому рівні стали ще доступнішими та ефективнішими. Про це свідчить і той факт, що в загальному розрізі звернень протягом липня-серпня цього року аналітики Черкаського контцентру  відзначають помітний спад проблематики соціального захисту. Водночас усі свої гуманітарні потреби ВПО мають змогу озвучити через подані звернення — як на Урядову «гарячу лінію» (15-45), «гарячу лінію» Мінінтеграції з кризових питань ВПО (15-48), так і безпосередньо зателефонувавши до Контактного центру Черкащини: 068-621-80-29; 050-420-13-56.

Ось такий простий алгоритм дій в умовах війни: хто хоче перемоги, той задля цього робить усе, кожен на своєму місці, в згуртованому колі миротворців. Тож шануймося і об’єднуймосяв ім’я процвітаючої та неподільної України!

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Заощадження в іноземній валюті задекларувала депутатка, яка є куратором Черкащини

Цінні папери чоловіка,  доходи й заощадження задекларувала народна депутатка з фракції “Європейська Солідарність” Ірина Геращенко. Декларації за 2023 рік...

На Черкащині засудили чоловіка, який двічі обікрав свого знайомого

Жителя смт Маньківка, який скоїв ряд майнових злочинів, засудили до 5 років і 2 місяців позбавлення волі. Про це...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x